Pages

07 January 2008

Opklada sa sobom

Evo kako ekonomisti mršave. Richard McKenzie se dobrovoljno obavezao da će ako ne uspe da izgubi 5 kila za dva i po meseca, jednom prijatelju platiti 500$.

To je verovatno najbolji način da sebe naterate da nešto uradite. I izgleda da ova strategija postaje sve popularnija -- ovde je specijalizovani sajt koji još nije počeo da radi, ali na kojem ćete moći da sklapate razne ugovore sa samim sobom. Ako ih ne ispunite, plaćate.

3 comments:

Anonymous said...

A koliko ce njemu prijatelj da plati ukoliko smrsa? Ili sve ili nista. To je bolji podsticaj.

Anonymous said...

to je kratkotrajna motivacija. pocece da se deblja dan nakon sto prodje dan opklade.

Lighthouse said...

A ja sam tokom 2004. smršao i više, a da se ni sa kim nisam kladio. Nego sam zaključio da je za mene bolje da tako uradim, da to mogu i da sam spreman na s tim povezana odricanja, i kasnije, na promenu načina ishrane i stila života kako se izgubljeni kilogrami ne bi vratili. I nisu se vratili jer svakog dana od tada osećam blagodeti umerene težine, i to mi je vrednije od bilo kojih (ušteđenih) 500, dolara, evra, čega god. Šećer i holesterol se unormalili, lakše se krećem, lepše izgledam, opet nosim neka odela i košulje koje sam mislio da bacim jer su mi bili preuski. Malo li je?