Pages

27 January 2007

Boža 3

Već će me proglasiti za Koštuničinog čoveka koliko agitujem protiv Bože, taman što sam pre neki dan na jedvite jade izbegao rizicima da u 33-oj preko noći budem unapređen u doktrinarnog "čedistu".

Dakle, ko nije čitao Božin blog na b 92 sa sve srceparajućim, nepodeljeno pozitivnim komentarima čitalaca neka vidi ovde njegove utiske sa prvog dana na samitu u Davosu:
Napokon, veoma sam srechan shto je jedan od najpoznatijih ekonomista sveta, nobelovac Dzozef Stiglic, pristao da postane savetnik buduche vlade Srbije za pitanja institucionalnih reformi i ravnomernog razvoja gde je on bez premca. Narochito smo razgovarali o uspostavljanju istinske nezavisnosti nashih regulatornih tela kao shto su Agencija za energetiku, za telekomunikacije, ili Radiodifuzna agencija. Dogovorili smo da se izrade programi ozhivljavanja privrede u siromashnijim delovima nashe zemlje. Dzozef Stiglic je jako pojachanje nasheg reformskog potencijala. , kaže naš budući premijer.

Sad se pitam, da neće možda Joe Stiglitz da bude taj Ministar za "ravnomerni regionalni razvoj". Takođe bi me sad zanimalo mišljenje LDP koji podržava 110% Božu kao premijera. Kako se ovo uklapa u njihov izborni program?

O tome kakva je Božina orijentacija i šta se od njega može očekivati dovoljno govori činjenica da njega toliko impresionira ekonomista koji se "proslavio" zalaganjima za insajdersku privatizaciju, kontrolu kapitala, otpor fiskalnoj i monetarnoj disciplini koje traži MMF i slobodnoj trgovini. Pogledajte ovde, ovde i ovde nekoliko tekstova o Stiglitzovim postignućima kao ekonomskog savetnika i kreatora ekonomske politike.

10 comments:

Anonymous said...

Katastrofa

Anonymous said...

kako stvari stoje bolje bih se osecao da imamo neke obaveze prema MMF-u... Prosli put, kao ministar, Boza je bio jako ogranicen MMF-om, danas kada to vise nije slucaj, moguce je da ce boza da odresi kesu...

Lighthouse said...

Daleko od toga da smatram da Boža Đelić zaslužuje 110% podrške, ali zaslužuje bar 51%. Jer, kad pogledamo koje su jedine realne alternative - Toma Nikolić i Voja Koštunica - Božu treba do neba da uznosimo (kao što je Čeda učinio) i da se nadamo da će baš on izaći iz ove postizborne rasprave kao pobednik. Ako se to i desi (nažalost, nisam optimista) ne treba da napravimo istu grešku kao sa Đinđićem, da mu sudimo prestrogo i van konteksta Srbije ovakve kakva je, i da mu tako tanjimo ionako nesigurnu podršku. Jer, ako Boža postane premijer, uopšte ne sumnjam da će se istog sekunda na njega sručiti lavina lažnih optužbi, udbaških podmetačina i svakojakog polupismenog kritizerstva, kao što je na Đinđića. Hajde da stavimo prst na čelo, pa ćemo, mislim, zaključiti da bi izbor Đelića za premijera bio mali korak napred za Srbiju i gram slobode više u njoj.

Ivan Jankovic said...

Lighthouse,
to o cemu govorite ima smisla samo u jednom domenu - demontazi bezbednosnih sluzbi i lustraciji. Tu bi Boza uz podrsku spolja od LDP i javnosti potencijalno mogao da napravi prodor. Ali to nece ici ako ste s Kostunicom u koaliciji, a i Tadic je javno rekao da od toga nema nista.

110 ili makar 51% podrske Bozi od strane LDP nije mnogo mudro ako je zasnovano jedino na zelji da se topreduje Kostunica i nerviraju udbaske novine i akdemici. Program koji je do sada izneo Boza je fundamentalno suprotan od onog koji je izneo Gligorov, a mnogo blizi Dinkicevom. Ne sumnjam da ce se njih dvojica vrlo dobro naci. Onaj kome je Joe Stiglitz idol uliva mnogo manje poverenja kao ekonomski reformator, bicu otvoren, od Bubala ili Parivodica.

U koaliciji sa Kostunicom, Boza i njegovi ljudi, cak i da imaju zelju da nesto naprave, imace prilicno vezane ruke. Ostaje jedino estetski argument da bi konacno bilo lepo videti ledja Kostunici, mozda Jocicu, Stojkovicu i slicnim likovima, i tu delim vasa osecanja, ali nemojmo to proglasavati nekim posebnim programom i izvorom velike nade.

Anonymous said...

"Onaj kome je Joe Stiglitz idol uliva mnogo manje poverenja kao ekonomski reformator, bicu otvoren, od Bubala ili Parivodica. "

Drago mi je sto sam glasao za DSS.

M.P.

Lighthouse said...

Ivane,
Videti leđa Jočiću, Stojkoviću, Bulatoviću, Mihajlovu, Nikitoviću, Radovanoviću (ministru vera koji zagovara "podelu vlasti" na svetovnu i crkvenu) i drugima, nije samo "estetsko pitanje". Što se Đelića tiče, ne proglašavam njegov program "posebnim", niti "izvorom velike nade", nego sam napisao da bi njegov evtl. izbor za premijera "bio mali korak napred za Srbiju i gram slobode više u njoj". Tačno to i dalje mislim, i tačno toliko, 51% podrške sam spreman da mu u ovom trenutku pružim.

M.P.
Iako ovo svakako nije mesto za politička ubeđivanja, ne mogu a da vas ne upitam: zar vi stvarno ne vidite nikakvu vezu između ekonomskih sloboda i hapšenja Mladića, sudskog dokusurivanja Crvenih beretki, rasvetljavanja slučaja Topčider i reforme vojske, raspuštanja ili temeljnog reformisanja BIA, i drugih mera za koje se može verovati da bi ih Đelić preduzeo ili bar pokušao, ili se bar LDP nada da bi podrškom Đeliću mogao da ga podstakne da sve to pokuša?

Anonymous said...

"zar vi stvarno ne vidite nikakvu vezu između ekonomskih sloboda i hapšenja Mladića, sudskog dokusurivanja Crvenih beretki, rasvetljavanja slučaja Topčider i reforme vojske, raspuštanja ili temeljnog reformisanja BIA, i drugih mera za koje se može verovati da bi ih Đelić preduzeo ili bar pokušao"

Nikakvu, jer Djelic nista od toga nece uraditi, i da je to bila poenta mandatar je trebao biti neko drugi a ne on, a i DSS nikako ne bi smeo da bude u vladi. Ovako ostajemo u istom blatu, a Djelic ce se potruditi da nas jos malcice uvalja...

Ivan Jankovic said...

lighthouse,

Ne znam sta bi Boza bio spreman da uradi po pitanju hapsenja Mladica, rasvetljavanja ubistava vojnika, lustracije i slicnih stvari. Njegov sef Tadic tri godine kohabitira sa onima koji zataskavaju i koce sve te stvari bez da ih je ijednom prozvao. Zasto bih verovao da ce biti drukcije kad ulaze u otvorenu koaliciju sa tim istim Kostunicom?

Inace, ja ne vidim nikakvu logicku vezu izmedju prethodnih pitanja i ekonomskih reformi. Pinochet je imao prilicno rdjave rezultate na planu politickih i gradjanskih sloboda ali odlicne na planu ekonmskih reformi. Slicno tome, imate zemlje koje se odlikuju visokim stepenoom politickih sloboda, ali su ekonomski travorile decenijama, poput Indije. Cak i da Boza ima nameru da nesto ucini po pitanjima gradjanskih i politickih sloboda (ja sumnjam da ce moci, cak i da zeli), to jos nista ne govori za ili protiv njegovog ekonomskog programa, za koji ja verujem da je odlucujuca stvar. Ni "odbrana Kosova", ni "suocavanje s prosloscu" se ne mazu na hleb. Vazno je kako ce ova zemlja ziveti za 10 godina, i kako nasi politicari vide sisite koji ce je odavde izvuci. Izborni program LDP je bio veliko ohrabrenje i ja licno sam zato i smatrao da treba glasati za tu stranku. Ali, ako onostane mrtvo slovo na papiru, i Boza bude podrzan bez obzira sta predlozi u ekonomiji, samo zato da bi se napakostilo Kostunici, mislim da ce stranka izgubiti svaki liberalni kredibilitet. Ako joj je zaista stalo do sopstvenog programa mora da iskoristi tesku poziciju u kojoj se Boza i DS nalaze u pregovorima da svaku svoju podrsku uslovi ozbiljnim trzisnim reformama u skladu sa Gligorovljevim programom. A ne da budu prezadovoljni bilo kime i bilo cime sto nije Kostunica.

Lighthouse said...

Ivane, delimično se slažem s vama. Ne slažem se oko poređenja današnje Srbije s Pinočeovim Čileom - mnogo je razlika: položaj sudstva, prisustvo/odsustvo vaninstitucionalnih paravojski i(li) eskadrona smrti, stepen korupcije, a(političnost) poreskih organa itd, itd, sve u svemu duga priča. Ne slažem se ni da se Kosovo, Hag, Topčider, lustracija, i druge van-ekonomske teme ne "mažu na hleb". Ukratko, mnoge od njih se svode na vladavinu prava, ili na političku stabilnost, a obe se itekako "mažu na hleb"! Ali se potpuno slažem s vama da LDP nije trebalo da da 110% podrške Đeliću, nego je morala usloviti podršku (i) uverljivim obećanjem o započinjanju ozbiljnih ekonomskih reformi. Na to sam i ja mislio kad sam pominjao 51% podrške, jer 49% znači da podrške nema pa makar dečko bio ne znam kako sjajan, a 51% znači da je podrška krajnje uslovjena ali se ipak daje, sa svešću o svim nedostacima podržanog ali i uz veoma ozbiljno uslovljavanje.

Anonymous said...

Ligthouse,

Predlazem da promenite ime, s obzirom da je svetionik simbol stranaka desnog centra.

Sto se tice price-pompe-bajke i basni oko BIA, opet bih vas podsetio na neke cinjenice. Otkako je Rade Bulatovic na njenom celu, od BIA makar nije dosla nikakva steta, sto se ne moze reci za prethodni period, kada je DB pravio stvari koje su do sada tek delimicno rasvetljene. Ovo mi prethodno deluje na razmatranja Danice Draskovic u kadidaturi za seficu (o korektnosti u tretmanu suprotnog pola!) bezbednosnih sluzbi.

I ja sam glasao za DSS, svakako.

VG