Pages

03 December 2007

Tržišno rešenje i NSPM, runda II

Pre nekog vremena imali smo ovde post o jednom tekstu u NSPM, u kome se autor, po imenu Stefan Sušić, zalaže za zabranu svih privatnih fakulteta u Srbiji, kao i za zabranu svima koji su na njima do sada diplomirali da rade u državnim službama.

Isti autor je objavio novi tekst na NSPM, u kome se bavi "nekim reakcijama" na njegov narečeni raniji tekst. Iz same njegove rekacije ne saznajemo uopšte na koga misli. No, iz nekih referenci iz samog teksta možemo da zaključimo da je reč upravo o nama, da je NSPM tekstopisac čitao ne samo post već vrlo pažljivo i komentare ispod teksta (recimo pominje kako kritičari neopravdano ukazuju na primere Harvarda, Stanforda i Yalea, upravo kao u našem postu, i čak kako nema ništa loše u njegovom uzimanju Sovjetskog Saveza kao primera, što mu je ovde takođe prigovoreno, ali ne u samom postu, već u jednom od komentara čitalaca!). Evo reprezentativnog odlomka u kome je, između ostalog, pisac podle anti-sušićevske crtice na Tržišnom rešenju, tj, ja proglašen studentom privatnog fakulteta koji je kupio diplomu:

Da uopšte ne poznaje stvari pokazao je jedan čitalac moga članka, davši implicitnu usporedbu naših privatnih fakulteta ništa manje nego sa Harvardom, Stanfordom ili Jejlom, povodeći se, dakle, za američkim primjerima privatnih fakulteta. Razumljivo je da sam mu ja zasmetao kao autor takvog članka, jer se očigledno svojski potrudio da mi imputira tzv. „policijske misli“, a sve zato što se eksplicitno zalažem za zabranu kriminala! Vjerovatno je moj „kritičar“ diplomirao (kupio diplomu) na nekom od privatnih fakulteta, ili ima neki drugi, jak interes da brani ono što se argumentima braniti ne može, što ga diskvalifikuje da bude ozbiljan partner za razgovor o ovom ozbiljnom pitanju.

Naravno, i u ovom novom pisaniju ponavlja svoje stare, slične teze, bez mnogo inovativnosti, tako da nema svrhe detaljnije komentarisati. Ipak, cela stvar je zanimljiva, i pomalo bizarna: iz samog teksta se vidi da čovek misli na nas, a nigde ne daje naznaku na koga misli, i ko su ti fantomski "moji kritičari" o kojima stalno priča. Tako smo suočeni sa uvrnutom situacijom: vrlo uticajni mejnstrim internet portal, sa uplivom na najviše političare, ima vremena i prostora za dugačke tekstove u kojima kritikuje dve kratke crtice na jednom opskurnom libertarijanskom blogu, ali bez navođenja da je reč o tom blogu. Valjda da mu ne pravi reklamu...

3 comments:

Anonymous said...

Tako ti i treba kad se ugledas na Ameriku!

Nego meni se cini da je gospodin Katic na pravom putu da postane pripadnik NSPM samo ako malo manje bude insistirao na argumentima ubuduce.

Anonymous said...

Ipak mi se cini da je najpravednije resenje koje je primenjeno u nekim zemljama, a to je da sami fakulteti organizuju nastavu i da se ispitivanje organizuje putem testova za studente i drzavnih i privatnih fakulteta. Pri tome bi oni zajedno odredjivali sadrzaj testova i, mozda u nekoj meri, zajednickog programa koji bi morao da bude recimo 50% a da se oko ostatka mogu sami opredeliti.

Nazalost, uprkos tome sto je privatno obrazovanje teoretski efikasnije, u praksi u nasem okruzenju je ono do te mere lose da je to tuzno. Isti profesori rade u i u drzavnoj i u privatnoj skoli, a da pri tome u privatnoj ni jednog studenta ne obore.

Ovi fakulteti postoje trenutno samo da bi pojedincima pruzili mogucnost da ispune formalni uslov posedovanja univerzitetske diplome kod zaposljavanja. Uveren sam da bi efikasnije trziste rada, u kome samo posedovanje diplome ne bi bilo presudno, samo dovelo do zatvaranja privatnih fakulteta u ovom obliku; odnosno, do znacajnog unapredjenja njihovog kvaliteta za one koji preostanu. Bez efikasnog trzista rada nece biti dobrih privatnih skola.

tiki said...

Pa malo je više "državni firmi" gdje ti treba diploma za posao, a znat nemoraš,Sa druge strane naši profesoriu su često snobovi,nepišu knjige,nema konsultacija...a na svakom faksu se nađe fantzom koji obara kad mu je ku..čeif.A privreda u suštini traži nove kadrove.Jedan primer su razni državni fakulteti informatike koji se slušaju na smjeru matematika. Usporedi taj državni "recimo možda u Nišu?" i bilo koji ozbiljniji kurs informatike. na faksu znanje potpuno neupotrebljivo a ljude kolju skoro desetljeće,