Pages

06 September 2007

NSPM zabranjuje privatne fakultete

Izvesni mislilac/analitičar Stefan Sušić na NSPM objašnjava šta treba preduzeti u cilju poboljšanja obrazovnog sistema u Srbiji:

Prvo – trebalo bi pristupiti donošenju nove zakonske regulative koja bi propisivala zabranu obavljanja svake djelatnosti privatnim fakultetima i višim školama.

...Preventivno je najbitnije da se što pre propiše da se sa završenim privatnim fakultetima i višim školama ne može zaposliti nigdje u državnoj službi. (Pogotovo je bilo gdje nezamislivo da studenti sa završenim privatnim pravnim fakultetima i akademijama mogu polagati pravosudni ispit i kadrirati se u najvažnijim segmentima državne vlasti. Naravno, ako ne želimo dalju degradaciju i profanaciju sudstva i upravne vlasti.)

Zamislite da su recimo Amerikanci toliko pametni kao ovaj NSPM tekstopisac, pa da zabrane delatnost Harvardu, Stanfordu ili Yaleu, a da onda iz "preventivnih razloga" zabrane zapošljavanje njihovim diplomcima prava u državnoj službi, e da bi sprečili "degradaciju i profanizaciju" recimo Vrhovnog suda, ili Ministarstva pravde. Kakva bi to sreća bila...

Ne-Sabrane-Policijske-Misli...

9 comments:

Slaviša Tasić said...

Šta čovek napisa! Pazi ovo:

"U Hrvatskoj, koja je – objektivno posmatrano – mnogo ozbiljnija kad je u pitanju visoko školstvo, zabranjeno je otvaranje privatnih fakulteta. Slično je i u Njemačkoj, Sloveniji, Austriji, Švajcarskoj. U tom pogledu, ove zemlje bi trebalo da nam budu paradigma."

Gde je to našao da su privatni fakulteti u Austriji i Nemačkoj zabranjeni!?!

Marko Paunović said...

A Pravni u Kragujevcu je bese drzavni?

Eto ga dokaz da samo drzavni fakultet moze da ima ugled i integritet!

Eh, kakav bi to sudski sistem bio kada bi sve sudije zavrsile prava u Kragujevcu...

Anonymous said...

Kako ono bese, samo je ljudska glupost neogranicena i svemir...

Anonymous said...

Ja mislim da je u Francuskoj zabranjeno osnivanje privatnih fakulteta? Za Svajcarsku i ove druge nisam siguran.

Anonymous said...

U Nemackoj sigurno nisu zabranjeni.

Igipop (ovaj put u ulozi svedoka)

Marko Paunović said...

Koliko mogu da nadjem na google-u, ima privatnih univerziteta u Francuskoj, ali je vecina povezana sa katolickom crkvom.

Ivan Jankovic said...

Ali, zapazite jedan od daljih bisera, pozivanje na Sovjetski Savez kao model...

Anonymous said...

Malo je diskutabilno poredjenje sa "Harvardom, Stanfordom ili Yale-om" sa privatnim fakultetima u Srbiji jer onda uplices u igru i razvijenost trzista i svest igraca na trzistu. Na zapadu postoje ne samo ovi privatni fakulteti vec i gomila drugih global-evro-inter i slicnih fakulteta. A 90% "renomiranih" kompanija te nece zaposliti ako si zavrsio neki od njih. Pored vlasnistva i plana i programa fakulteta (i privatnih i drzavnih) treba malo razmisliti i o integritetu procesa polaganja ispita a mislim da tu privatni fakulteti u Srbiji ne dobijaju sesticu...

pravnik ns said...

koliko kolega koje nije moglo ni nacionalnu istoriju da polozi(prvi i jednosemestralni ispit)na drzavnom fakultetu a onda na privatnom zavrse u roku i poloze i upravu,radno,gpp,mpp i to sve iz prve.Takav pravnik koji nema znanje ne moze da bude dobar sudija ili advokat,pa nije to zanat da se nauci na praksi.nezavisnost se stice znanjem.