Pages

25 November 2007

Monopol

Kada su igrali Monopol na Trgu republike, mladi LDP su hteli da metaforično prikažu kako funkcioniše jedna monopolizovana ekonomija. Igra Monopol je međutim loš primer. Ona nije ni nalik tržišnoj igri u stvarnosti. Monopol je nastao u doba američkog progresivizma, kada intelektualci zaslepljeni bogatstvom kapitalista kao što su Rockefeller, Vanderbilt ili Carnegie nisu videli boljitak koji oni svojim biznisom donose celoj zemlji. U isto vreme kada i prva antimonopolska praksa (1890 - 1914). Nastao u atmosferi neprijateljstva prema krupnom kapitalu, Monopol kao igra sadrži neke zablude tipične za nerazumevanje tržišnog procesa.

Monopol je igra sa nultim zbirom. Cela igra je u trasnferima, jedan igrač zarađuje novac samo ako ga drugi gubi. U stvarnosti je suprotno. Tržište je igra sa pozitivnim zbirom, jer do razmene dolazi samo ako donosi dobit svim učesnicima. Tržišna razmena kreira dodatnu vredost za sve učesnike, čak iako je jedan od njih potpuni monopolista.

Na stvarnom tržištu transkakcije su dobrovoljne, dok se u Monopolu svaka transakcija zasniva na prinudi - kada igrač stane na neko polje, on vlasniku polja mora da plati određenu sumu. Tako Monopol ustvari više podeća na oporezivanje od strane države, nego na transakciju između dva igrača na tržištu.

U stvarnom svetu odluku o tome šta i koliko će se proizvoditi ne donose proizvođači ili trgovci, nego potrošači. Biznis samo reaguje na zahteve potrošača. Monopol je sa druge strane igra proizvođača. Vlasnik polja gradi kuće i hotele samoinicijativno i onda naplaćuje prolaz. U stvarnosti, uspeh na tržištu se ne postiže reketiranjem, nego borbom za potrošače nižim cenama.

Igra je možda dobra, ali je metafora se ekonomijom loša. Kada se ima u vidu da Monopol igra stotine miliona ljudi širom sveta, ova igra je nanela veću štetu shvatanju tržišne ekonomije nego Joe Stiglitz i Naomi Klein zajedno.

6 comments:

Anonymous said...

"Ovo je jedna u nizu akcija sa ciljem da se zajedno sa građanima razotkrije i žigoše monopol kompanije Delta i povezanost državnog vrha sa Miroslavom Miškovićem", naveli su aktivisti podmlatka LDP-a.

To znaci da oni ne shvataju pogresno trziste kao igru sa nultom sumom, nego samo sugerisu da je igra u kojoj Miskovic zaradjuje u Srbiji, a uzgred upravlja politickim zbivanjima, nije trzisna igra, vec upravo igra sa nultom sumom. Ili tvrdis da su ideje o Miskovicevoj vezi sa vlastima i privilegijama netacne?

Anonymous said...

A povezanost Cede Jovanovica sa Markovicem, Cumetom i Spasojevicem je ok? Toliko licemerja davno nisam video

Jednostavno, radi se o tome da Miskovic daje pare ostalim strankama, a odbio je da daje Cedi pa je ovaj poludeo i izgubio svaki kompas...

Anonymous said...

"Monopol je nastao u doba američkog progresivizma, kada intelektualci zaslepljeni bogatstvom kapitalista kao što su Rockefeller, Vanderbilt ili Carnegie nisu videli boljitak koji oni svojim biznisom donose celoj zemlji."

Samo je ovde problem sto je Rockefeller zaista radio stvari koje nisu bile dozvoljene. Ovde se prica da je prvo bogatstvo stekao tako sto je preoteo neku zemlju i pobio vlasnike i onda na toj zemlji pronasao naftu. A zatim je ucenjivao konkurente putem vertikalnih monopola i tako bi postao vlasnik pola amerike da ga nisu zaustavili.

Lazar Antonić said...

Onda je trebalo da ide u zatvor što je pobio ljude a ne zato što je imao vertikalni monopol.

Slaviša Tasić said...

Anonymous: Čak i da Mišković ima potpuni monopol, opet bi ekonomija bila igra sa pozitivnim zbirom. Svako dobrovoljno ide u njegove radnje.

A ako je u pitanju povezanost sa vrhom vlasti, onda treba napadati povezanost i privilegije koje dobija, ali ja ne vidim da se neko bavi konkretnim privilegijama.

Ivan Jankovic said...

"Samo je ovde problem sto je Rockefeller zaista radio stvari koje nisu bile dozvoljene. Ovde se prica da je prvo bogatstvo stekao tako sto je preoteo neku zemlju i pobio vlasnike i onda na toj zemlji pronasao naftu."

Da radio je nedozvoljene strvari: smanjivao cene i povecavao proizvodnju, integrisao vertikalno veliki deo procesa vadjenja, rafinacije i distribucije nafte i kerozina, cime je iz posla izbacio mnoge manje i neefikasnije kompanije.

Ja prvi put cujem da je nekog ubio. Ako je tako onda je trebalo da bude gonjen po krivicnom, a ne po antimonopolskom, Sermanovom Zakonu. Rokfelerova firma je rasparcana zbog navodnog predatorskog iskljucivanja konkurencije, sto ce reci vece efikasnosti. Danas je potpuno jasno da Standard Oil nije bio nikakav "monopolista". Naprotiv. Stekao je sve sto ima na otvorenom trzistu, obarajuci desetostruko troskove i cene tokom vremena i povecavajuci proizvodnju. Jel to ponasanje monopoliste?

Da li isto vazi i za Miskovica? Jako sumnjam. Cuo sam pricu iz takozvanih pouzdanih izvora koja dobro odsliakva njegovu poziciju u Srbiji danas. Covek je gradio sa svojom firmom veliki lanac robnih kuca za Miskovica. Medjutim, ovaj mu nije placao. Mesec dana pred vec zakazano otvaranje, gradjevinar uceni Miskovica da nece zavrsiti radove ako mu ne plati. Neki dan kasnije, gradjevinara "uhapsilo" kao deo "gradjevinske mafije". Sapienti sat.