Pages

24 November 2007

Misterija

Žene žive duže. Greg Mankiw kaže da taj višak vremena provode duže čekajući u redu za kafu. Studija koju su odradili neki ekonomisti pokazuje da žene čekaju 20 sekundi duže na kafu nego muškarci. Za sada, ova misterija nema objašnjenje.

22 comments:

Anonymous said...

a zasto im je potrebno 50 pari cipela i gomile i gomile odece? posteno govoreci, mi ne obracamo paznju na to kakve sve varijante zene nose, a o cipelama i da ne govorim... nikad nisam cuo nekog drugara da komentarise zenske cipele, komplete itd :)

mislim da je to zbog medjuzenskog ogovaranja i tracarenja...

kaze koleginica na poslu: eee, blago vama muskarcima, 2-3 odela, jedan ili dva para cipela i to je to a ja...

a ovo za kafu nemam pojma, mada bi opet rekao da ima veze sa tracarenjem, kafenisanjem itd.

Anonymous said...

Nemoj da si naivan Lazare, znas kakve su zene...

Anonymous said...

Ti si bas resio da te proglase muskim sovinistom, a?

Anonymous said...

:)

Lazar Antonić said...

Ja verujem da žene čekaju duže na kafu jer su veći perfekcionisti od muškaraca. (Kako se kaže veći perfekcionisti u ženskom rodu?)

Samo linkujem studiju o kojoj priča profesor sa Harvarda, još se nisam zvanično kandidovao za seksistu godine.

Slažem se sa anonimnim. Skoro mi je devojka rekla da su joj sve zimske stvari stare preko godinu dana. Ali je dodala da je ok i da će preživeti. Za njene cipele (i to ne sve) smo imali posebnu sobu u Pnom Penu. A kada smo slali kući stvari morali smo da zakupimo kontejner da bi stala njena garderoba. I to isključivo letnja.

Ne tvrdim da razumem žene, ali me više ništa ne iznenađuje.

Anonymous said...

"misterija" ima objasenjenje i objasenjenje je isto kao i za cinjenicu da je varijansa u vecini osobina mnogo veca kod muskaraca nego kod zena (IQ je u proseku skoro isti, ali muskarci imaju mnogo vecu varijansu). svodi se na to da muskarci mogu da imaju mnogo vise dece (potencijalno) pa je benefit od ekstremnog rizika za gen u proseku veci. muskarci imaju vise "ektremnih" gena od kojih mnogi vode u bolesti a neki u rizicna ponasanja.

Anonymous said...

Lazare, lazare, postajes moj idol...:)

Anonymous said...

Kakav bi tandem ti i ja bili...

Sovinisti godine, u najgorem slucaju :)

"svodi se na to da muskarci mogu da imaju mnogo vise dece (potencijalno) pa je benefit od ekstremnog rizika za gen u proseku veci. muskarci imaju vise "ektremnih" gena od kojih mnogi vode u bolesti a neki u rizicna ponasanja."

anonymous, moze li malo detaljnije objasnjenje za mene jer nisam ukapirao ovaj deo tvog posta?

Marko Paunović said...

Evo da probam ja dok se anonymous ne javi.

Osnovna pretpostavka je da, makar kod vecine sisara a i ljudi, postoji veca konkurencija izmedju muskaraca nego izmedju zena, upravo iz razloga koje spominje anonymous - muskarac moze da ima mnogo vise dece.

Veca konkurencija dovodi do vece inovativnosti. Neke inovativnosti ispadnu lose, a neke ispadnu dobre. Ali, kakve god da ispadnu, povecavaju varijansu u ponasanju muskaraca.

Za ovo ne znam da li postoje empirijski dokazi, ali pretpostavljam da se neko bavio time... Bilo bi zanimljivo videti da li je standardna devijacija vremena cekanja za kafu veca za muskarce nego za zene.

Lazar Antonić said...

Šta bi veća standardna devijacija u čekanju kod žena dokazala? Da se žene različitije ponašaju od muškaraca. Odnosno da su žene ko Toyota, imaš Camry, Corolu, Yaris, Lexus, i sl. Dok su muškarci više kao Zastava pa imaš samo Yugo i Floridu?

Marko Paunović said...

Pa ocekivano bi bilo da je kod muskaraca veca varijansa, mada ima izuzetaka.

Recimo, cuo sam, ali ne znam da li je tacno, da je varijabilitet zenske gradje (tezina, proporcije) veci nego kod muskaraca, sto pravi probleme proizvodjacima konfekcije. Navodno, muskarce je lakse uklopiti u nekoliko velicina, jer su slicniji (svi koji imaju 70 kg su slicno gradjeni, sto za zene od recimo 60 kg nije slucaj).

Da li je narucivanje kafe slicnije kilazi (pa je varijansa kod zena relativno velika) ili necem drugom (pa je varijansa mala), ne znam.

Ali je analogija sa automobilima dobra.

Anonymous said...

Ljudi, mnogo komplikujete. Ako je kod muskaraca veca varijansa onda bi trebalo da muskarci duze cekaju u redu za kafu ako sam ja ukapirao vasu teoriju.

Moja je teorija mnogo jednostavnija a mislim i mnogo tacnija: zene cekaju duze na kafu jer im je to UZIVANJE, za to vreme tracare i ogovaraju druge zene a ponekad i muskarce. Ista stvar kao i sa ispijanjem kafe. Ko provodi vise vremena u toj aktivnosti?

P.S. A ovo intrazensko ogovaranje je glavni razlog za Lazarevu sobu sa cipelama i kontejner sa garderobom.

I tako sam ja resio sve misterije :)

Anonymous said...

"Ako je kod muskaraca veca varijansa onda bi trebalo da muskarci duze cekaju u redu za kafu ako sam ja ukapirao vasu teoriju."

Ok, sad vidim da nisam ukapirao. Varijansa meri odstupanje od proseka. Ako je varijansa veca onda ima muskaraca koji cekaju duze od prosecne zene ali mi je to malo nategnuto i ne objasnjava cinjenicu da zene u proseku cekaju duze, tako da ne znam sta je anonymous hteo da kaze.

Lazar Antonić said...

Autori studije kažu da takozvane bariste (prodavci) troše više vremena da isporuče narudžbine kafe ženama nego muškarcima. Ustvari je pravo pitanje zašto prodavci to rade, a žene čekaju duže kao posledica sporosti prodavaca. Možda se žene češće žale pa baristi obraćaju više pažnje na njihove porudžbine. Sa druge strane, možda ženama treba duže da plate nego muškarcima.

Uglavnom, nije u pitanju diskriminacija jer nema razlike u brzini kod muškaraca različitih rasa.

Anonymous said...

"Možda se žene češće žale pa baristi obraćaju više pažnje na njihove porudžbine. "

E tu si u pravu, stalno nesto kukaju...

Lepo je meni moja strina pricala: "Uvek sam vise volela da radim sa muskarcima, izbegavaj da radis sa zenama, stalno im nesto fali, nikad nista ne valja, videces i sam."

I kasnije sam video da je strina bila u pravu iako joj tada nisam skroz poverovao.

Anonymous said...

"Sa druge strane, možda ženama treba duže da plate nego muškarcima"

mislim da nije to, jer u starbaksu kod jednog platis, a kod drugog cekas da ti napravi.

volela bi da vidim kakvi su rezultati kada su bariste zene ili muskarci, posto sam primetila da u starbaksima nadprosecno privlacni, pa ajde da i ja ubacim teoriju, mozda muske "bariste" flertuju sa zenama pa im zato treba vise vremena.

za 50 pari cipela, evo ja sam zena pa me mrzi da se nakanim da kupim jedne jedine zimske cipele. a i nemam toliko vremena posto se s posla vracam oko pola devet uvece, a ustajem u 6. mozda tvojoj devojci treba bolji posao, ili vise seksa, pa ce manje da se bakce sa cipelama.

Lazar Antonić said...

Možda ste u pravu za seks. Za ovo drugo nisam siguran. Ako se vraćate u pola devet a ustajete u šest verovatno vama treba bolji posao :)

Anonymous said...

Lazare, ovo je bio nizak udarac... :) Probaj da objasnis da se radi o visku vremena.

Anonymous said...

"Ako se vraćate u pola devet a ustajete u šest verovatno vama treba bolji posao :)"

tacno! investment banking, sta ces, comes w/ territory, jedino zadovoljstvo su mi pare i da kradem kancelariski materijal...ali jos samo 7 dana toga za mene, i onda (polu)sloboda!

ali stvarno, ne secam se da sam videla da zene (kao veci perfekcionisti) zakeraju baristi (naravno, zato sto ja nisam videla ne znaci da nije tacno).

ali nisam sasvim shvatila jel to 20 sec duze od trenutka kad se naruci, ili od trenutka kada te kasirka pita sta hoces? posto, ako je ovo drugo, onda se odgvor namece, da je to zato sto zene duze biraju sta hoce.

Anonymous said...

"Lazare, ovo je bio nizak udarac... :) Probaj da objasnis da se radi o visku vremena."

:)

"jedino zadovoljstvo su mi pare i da kradem kancelariski materijal"

Moj tip zene :))

"posto, ako je ovo drugo, onda se odgvor namece, da je to zato sto zene duze biraju sta hoce."

E ovo vec ima dosta smisla.

voli pare i kancelarijski materijal i pri tome nema 50 pari cipela.

Mislim da sam se zaljubio,jedino da smanjis posao...

Lazar Antonić said...

Ako ne u Starbucksu takva neodlučnost u investment bankingu bi mogla da vas košta mnogo više od 20 sekundi.

Anonymous said...

Impresionirana sam - 21 komentar za sada. Misterija musko zenskih razlicitosti i nerazumevanja je pobedila cak i vecitu dilemu oko obrazovanja.. No sve u sluzbi sirenja libertarijanskh ideja i porasta citanosti trzisnog resenja.
A treba razmisljati i o trzisnom resenju kao match-making servisu - vidim da se simpatije vec razvijaju.
I da zahvalim Lazaru sto je stavio moj privatan zivot pod public scrutiny. U cilju istine volela bih da kazem da su moje cipele zauzimale manji deo sobe i da su se nalazile tamo u nedostatku plakara za cipele..
Takodje se zahvaljujem na savetima dobronamernim pripadnicama zenskog roda, porazmislicu o tome. Moja majka odavno predlaze da odem na terapiju ;-)) Doduse strast za cipelama je postojala i pre Keri Bredso, pa i dok mi je radni dan trajao 14 sati.
ali da ne pretvorim ovo u odbranu prava na posedovanje mnogo pari cipela (dosta nam je Cede i Miskovica ovih dana).