Pages

07 November 2007

Milka Forcan i liberalizam

Još jedan, bojim se, knjiški primer nesporazuma Tržišnog Rešenja i srpske javnosti. Izgleda, naime da Milka Forcan ostaje na čelu nekakvog Saveta za promociju Srbije koje formira Vlada, i čiji cilj je kako kažu da se "popravi poslovni imidž Srbije u inostranstvu" i slično. Da ne gnjavim sad i ja o Delti i Miškoviću (imate ovde dobar Markov post i raspravu ispod), problem/nesporazum je podozrevam u sledećem: svi su krenuli u hajku na navodni ili stvarni "sukob interesa" Milke Forcan kao CEO u Delti i predsednice ovog Saveta. Ali, nikom nije palo na pamet da upita ministra koji je to smislio - čemu će uopšte služiti taj Savet, i kakva vajda će od njega biti za bilo kog građanina Srbije?

Čak i liberali iz LDP su "na liniji": traže osnivanje anketnog odbora za "ispitivanje uloge komapnije Delata u društvu"! Molim vas, šta znači "uloga neke kompanije u društvu"? Ljudi su toliko opsednuti Miškovićem, da ne vide od drveća šumu. Zar ne bi bilo logičnije da upitaju Vladu za šta to poreski obveznici plaćaju dotični Savet, pa bio mu na čelu Marko Kraljević ili Milka Forcan, svejedno? Osim dosta para iz budžeta za marketinške agencije povezane sa državnim funkcionerima, malo reklame, dnevnica i obilaska lepih mesta i gradova po svetu za članove Saveta, nije jasno kakav bi to dalji efekat po privredu Srbije moglo da ima. Imidž Srbije se popravlja popravljanjem poslovnog okruženja, a ne trošenjem poreskih para na samoreklamu političara i njihovih prijatelja i saradnika. Glavni ekonomski strateg LDP, Gligorov, to svakako zna, ako ovi drugi ne znaju. Zašto malo ne edukuje svoje lidere da je njihov zadatak da zastupaju principijelno liberalne ideje, a ne da ganjaju Miškovića.

2 comments:

Lazar Antonić said...

Tačno, samo mislim da će ti Bubalo reći da članovi saveta ne primaju plate pa samim tim i kritika ne stoji. Da li dobijaju novac za nešto drugo (putovanja, promocije, i u najgorem slučaju spotove) ne znam.

U svakom slučaju ovaj Savet je skup, pa makar i jedini trošak bio gubitak vremena za osnivanje istog.

Anonymous said...

Koliko ja vidim LDPovci i traže tržište i ganjaju Miška.