Pages

13 November 2007

Mama, ja sam još gladan

Vlada je usvojila predlog budžeta, bar tako kažu. Planirano je da javna potrošnja, kao i svake godine od 2000. mislim, raste brže nego BDP. Nažalost, vlada nije ostavila link za ceo predlog zakon o budžetu već su samo objavili neke detalje iz budžeta na pres konferenciji. To znači da možemo da pričamo o budžetu samo u onim okvirima u kojima vlada želi trenutno da raspravljamo. Ako neko ima link za kompletan predlog zakona bilo bi sjajno ako bi mogao da ga ostavi u komentarima.

Ja verujem da Vlada Srbije krije detalje budžeta (ako grešim, izvinjavam se). Mislim da će objaviti predlog tek kada uđe u skupštinsku proceduru kada će biti kasno za javnu raspravu, odnosno neće biti vremena da se skrene pažnja na nepotrebne a konkretne budžetske rashode.

Još nešto, budžet Srbije je jako generalan. Plate zaposlenih su otprilike jedna stavka, ako ne za celu državu onda po pojedinačnom ministarstvu. Jako je teško analizirati kako se troši novac u kulturi ako su plate u svim muzejima i pozorištima stavljene u jednu kategoriju. Ustvari loš primer. Veoma je lako, sve su višak, ali shvatate poentu. Američki budžet je odštampan u nekoliko podebelih knjiga svake godine, i ulazi u razne detalje. Naš, sa druge strane, staje na sedamdesetak strana.

Siguran sam da ćemo još pisati o budžetu kada nađemo ceo predlog. Do tada, podsetite se kako je izgledao ovogodišnji budžet. Bilo je par konkretnih a interesantnih detalja uglavnom u opisnom delu budžeta. Mada možda i ne treba da budemo nestrpljivi, novi budžet će gotovo sigurno biti još tužnija za čitanje.

No comments: