Pages

19 June 2007

22% više

Jako mi je interesantna ova diskusija oko deficita. Nešto sam naučio. Sa druge strane siguran sam da i vladi odgovara da ekonomisti raspravljaju o deficitu, ne toliko teorijski kao što se to radi na TR-u, koliko o tome da li je 0.6% BDP veliki ili mali deficit.

Ako više prostora posvetimo deficitu manje ćemo da pričamo o rastu državne potrošnje, koja bi trebalo da iznosi skoro 7,45 milijardi evra. To je nominalni rast više od 22% ili 1.35 miljardi evra. Povećanje od nešto više od 200 evra po glavi stanovnika (znam da ova mera nije bitna ali malo stavlja stvari u perspektivu).

I ja sam našao par interesantnih detalja iz budžeta:
  • subvencije privatnim preduzećima 810 hiljada evra (ko su ti srećnici?)
  • o zaštiti životne sredine se brinu ministarstvo, agencija i fond
  • Fond za mlade talente 2 miliona evra
  • tri udruženja i saveza potomoka i poštovalaca oslobodilačkih ratova od 1912 - 1918 i dalje primaju sredstva iz budžeta
  • udruženje poštovalaca lika i dela Elvisa Prislija još uvek nije na budžetu

Jedna dobra vest, budžet predviđa da će doći do smanjenja nekih akciza, pogotovu na cigarete. Pretpostavljam da ovo ima više veze sa propalim obećanjem DOS-ove vlade da akcize neće biti povećavane 10 godina nego vladinom tendencijom da smanjuje poreze.

6 comments:

Marko Paunović said...

Lazare, šta misliš da li smo mi mladi talenti? Ipak, 2 miliona evra....

Marko Paunović said...

Uzgred, mislim da ove akcize imaju veze sa CEFTOM. Nemoj prerano da se radujes, bice zamenjene carinom, tako da cemo imati valjda najvise ucesce carina u javnim prihodima u Evropi - oko 9%.

Lazar Antonić said...

Ja sigurno nisam talenat. Slaviša i ti više niste mladi. Mislim da imamo više šanse u udruženju poštovalaca srpskih oslobodilačkih ratova do 1918 godine.

Lazar Antonić said...

Mislim da akcize imaju više veze sa domaćim proizvođačima, PM i BAT. Na njih se ne odnose carine, a vlada im je 2001. kada su prodali fabrike obećala da neće biti povećanja akciza 10 godina. Što je u to vreme objašnjavalo veliku cenu dobijenu za DIN i DIV. Sećaš se rasprave o donošenju zakona koji predviđa da neće biti promena 10 godina, što je Dinkić promenio čim je postao ministar. Samo jedna u nizu Mujinih i Hasinih vragolija.

Lazar Antonić said...

2002.

Marko Paunović said...

Ja mislim da se radi o sledecem... Do sada smo imali (ali pazi da ovo ne cuju Hrvati) diskriminatorne akcize, odnosno jedan nivo za domace, a drugi za strane cigare. Sada ce da se akcize ujednace (pretpostavljam na nizem nivou), ali ce zato carine da se povecaju.

Uzgred, ja se jos uvek osecam mladim... Barem do septembra, kad punim 30.