Pages

06 October 2007

Zašto je Brodvej bolji?

Cele nedelje se u Glasu vodila interesantna rasprava između profesora glume sa BK i FDU. Linkovi su ovde, ovde, ovde, i ovde. U suštini profesori sa BK se bune jer pozorišta i reditelji favorizuju državni fakultet i ne nude uloge glumcima sa BK. Njihove kolege sa FDU pak tvrde da su glumci sa BK manje talentovani i da zato ne dobijaju uloge. Kažu da iako BK ima sjajne profesore činjenica da se na BK budući glumci ne uče mačevanju, borbi i sličnim pratećim stvarima ih čini lošijim glumcima od onih koji diplomiraju na državnom fakultetu. Važi.

Alisa Stojanović, profesor na FDU, čini diskusiju još interesantnijom pa otprilike kaže da ne mogu profesori koji su se rukovali sa Mirjanom Marković (misleći na Mirjanu Karanović) da budu kvalitetni predavači, pošto je opštepoznato da zli političari kradu talenat dodirom šake.

Profesori sa BK nude naivno rešenje, obavezne audicije za sve predstave koje bi obezbedile uloge najboljim glumcima bili oni sa BK ili FDU. Branislav Lečić dodaje kako je on Zakon koji reguliše audicije u pozorištima (i to postoji) već spremio i da samo treba da bude usvojen u skupštini. Kako je jasno da ovaj zakon sve i da bude usvojen neće rešiti problem ja se jako radujem daljem sukobu ove dve škole. Kao što je sukob između svetovne i crkvene vlasti doneo više sloboda građanima u srednjem veku tako će i ovaj sukob sigurno doprineti stvaranju kvalitetnijeg pozorišta kod nas. Nadam se da će konačni rezultat ovog sukoba biti privatizacija pozorišta, ali ako se to ne dogodi onda bi osnivanje novih privatnih pozorišta koji će protežirati samo BK glumce opet bila čista dobit za publiku.

3 comments:

Anonymous said...

To jeste zanimljivo pitanje, ali nije vezano samo za glumu. Recimo, znam da Poreska uprava zaposljava samo ekonomiste sa drzavnih fakulteta, odnosno ne primaju ljude sa Brace Karic ili sa Megatrenda. Za razliku od glumaca, oni ipak imaju neku alternativu, a glumci prakticno moraju da rade za drzavu, jer, koliko ja znam, nema privatnih pozorista. Jedino da samo snimaju filmove.

Cinjenica jeste da privatne fakultete glume upisuju oni koji nisu primljeni na drzavni. Ali, isto je tako cinjenica da se drzavni cesto upisuje preko veze, tako da to nije nikakav dokaz talenta (ko je rekao Ivana Mihic).

Anonymous said...

Mirjana JESTE MIRJANA MARKOVIC (udavica pokojnog SLOBODANA MILOŠEVIĆA), čudi me da ste već zaboravili.
To nema nikakve veze sa Mirjanom Karanović.

Lazar Antonić said...

Pa Alisa Stojanović kaže da je BK škola loša jer se Mirjana Karanović rukovala sa Mirjanom Marković. To je ad hominem zabluda jer činjenica da je Mirjana Karanović loš karakter ne znači i da je loš profesor.

Sa druge strane, naravno da sam već zaboravio Miloševića jer ne mogu za sve probleme danas da krivim njegov leš. Moram da priznam da mi jako smeta kada se Milošević ili Miloševićevo vreme pominju u političkim diskusijama. 6. oktobar je završen. Zaista je vreme da bacimo taj prtljag konačno.