Pages

25 October 2007

Bojkot NIS-a

Blic piše da NIS svakim danom, i pored monopola na uvoz nafte, gubi tržište u maloprodaji. Ljudi izgleda više vole da kupuju kod privatnika, bez obzira što je u pitanju isti proizvod, pa je učešće NIS-a spalo sa 72 na 68 procenata za godinu dana i nastavlja da pada.

NIS se, kao što to državne firme obično rade, žali na nedostatak regulacije. NIS-u nije dovoljno što jedini imaju pravo da uvoze naftu već krive "nekontrolisani" uvoz evrodizela za svoje probleme. Naime, privatnici uvoze evrodizel koji je očigledno jeftiniji i bolji nego što NIS može da proizvede, pa zato gube tržište. Povrh svega, NIS se žali na povećan obim posla odnosno preradu nafte za treća lica, pretpostavljam privatne pumpe, koja očigledno posluju sve bolje. Da li neko zna primer privatne firme koja objašnjava svoj neuspeh velikom tražnjom za njihovim proizvodom ili uslugom?

Vladi se rešenje za ovaj problem samo nameće: zabraniti anarhični uvoz evrodizela, odnosno dozvoliti uvoz samo NIS-u i naravno uvesti kvote za preradu nafte privatnicima. Ne može NIS da radi za privatnike ako im oni otimaju tržište. Siguran sam da mnogi u Vladi i NIS-u ne prepoznaju ironiju.

Zaista, jedino rešenje jeste privatizovati NIS ili bar ukidanje uredbe o uvozu nafte. Jedino tako će se obezbediti snadbevanje tržišta kvalitetnijim i jeftinijim gorivom. Koja privatna firma će imati koliki udeo na tržištu je apsolutno nebitno potrošaču. Trenutna situacija, gde NIS gubi tržište u korist privatnika, može da pomogne i da ubrza ovaj proces; naravno, iz pogrešnih razloga. Niža cena prilikom prodaje NIS-a zbog gubitka tržišta je manje bitna od visoke cene nekvalitetnog goriva koje plaćamo zbog postojanja ovog državnog bisera. Ipak, bolje išta nego ništa. Ko želi da pomogne Vladi da što pre privatizuje NIS, može to da uradi bojkotom ovog preduzeća.

2 comments:

Marko Paunović said...

Cinjenica da NIS gubi trziste u situaciji u kojoj potpuno kontrolise snabdevanje ostalih i ima ubedljivo najbolje lokacije je verovatno najbolji dokaz inferiornosti drzavne svojine koji sam skoro cuo.

Lighthouse said...

Lazare,

Izbegavam ja NIS još od onda kada je doneta Uredba (pozna jesen 2001), ali šta mi vredi. Izbegavam i strane firme za koje znam da su u rukama loših momaka ili s njima tesno sarađuju, ali šta vredi. Svi loši momci su na broju i još je pojavljuju novi. Energetski resursi ne samo u Srbiji nego i na planeti su nemalim delom u rukama loših momaka (istoričara amatera, atronoma amatera, pecaroša amatera i drugih). A onda, i sam bojkot ima smisla, tj. racionalan je, samo pri istoj ceni i kvalitetu ili odnosu to dvoje.