Pages

04 September 2007

Stručnjaci protiv deficita

U Srbiji je veoma lako biti stručnjak - samo kažite da živite u Londonu ili Njujorku i da nešto tamo radite i odmah će vas pitati za mišljenje. Ali za neekonomiste, da bi ih prepoznali, evo sledećeg instant recepta: što je više stručnjak zabrinut za platnobilansni deficit, to se manje razume u ekonomiju. Slobodno primenite ovo pravilo.

Tako izvesni Nebojša Katić, već odavno stalni komentator Politike sada osvaja i B92. Za njega su najveći ekonomski problemi Srbije:
Prvi je hronična nezaposlenost i odlazak u inostranstvo kvalitetnih mladih ljudi. Drugi je platnobilansni deficit.

Već tu vam sve može biti jasno. Ali evo ostatka:
Na jednoj strani su precenjeni devizni kurs dinara i preterana liberalizacija uvoza... priliv spekulativnog kapitala.... Osim devalvacije, teoretski gledano, moguće je i podizanje carina... Mudrije nacije su otud veoma pažljive kad liberalizuju uvoz. Zbog čega je Srbija pribegla brzoj liberalizaciji, ne da se racionalno objasniti.
(Osim što Srbija uopšte nije pribegla brzoj liberalizaciji, jer prosečna carina je još uvek 9%. U Engleskoj gde on živi je blizu nule).

Sa aspekta države i njenog ekonomskog interesa, pod istim ostalim uslovima, bolje je da investitor bude domaće lice. Strani investitori iznose profit iz zemlje, ne samo kroz njegov transfer u inostranstvo, već i kroz sistematsko uvećavanje troškova uvozne robe i usluga... Zato sam kategorično protiv bilo kakvog dodatnog poreskog stimulisanja investitora... Poreski podsticaji često deformišu tržište i lako postaju izvor malverzacija i korupcije.

Sve zablude na jednom mestu. Zanimljivo je kako se u ekonomiji neznanje uvek manifestuje pozivima za veću, a ne manju državnu intervenciju. Još nisam video da neko ko nema pojma o ekonomiji poziva na liberalizaciju ili kaže da država ne treba da se meša u nešto. Uvek je problem nedovoljna uloga države, preterana liberalizacija, preterano smanjenje poreza.

7 comments:

Ivan Jankovic said...

Meni bas nije najjasnije zasto bi samo strani ivnestitor iznosio pare napolje, a ne i domaci, i zasto bi samo strani investitor uvozio komponente,a ne i domaci (kad za obojicu vazi ista carinska stopa)?

Al ako ekspert kaze...

Ivan Jankovic said...

niski porezi "lako postaju izvor malverzacija i korupcije".

ovo treba kadnidovati za glupost godine.

Marko Paunović said...

Ja se, recimo, slazem sa njim da ne treba posebno podsticati strane investicije i da im ne treba davati posebne poreske podsticaje. Treba da isti poreski sistem vazi za sve. Zasto bi strani proizvodjac carapa placao nizi porez nego domaci? Samo zato da bi domace firme otvorile firme na Kipru i onda se javile kao strani invesitori.

Nije on rekao da su niski porezi izvor malverzacija i korupcije, nego mogucnost davanja selektivnih poreskih podsticaja. I mislim da je za to u pravu.

Slaviša Tasić said...

Marko, on kaže "pod istim ostalim uslovima, bolje je da investitor bude domaće lice."
Ne znam da li se slažeš sa tim.

Ja bih rekao: "pod istim ostalim uslovima, svejedno je."

Anonymous said...

Da, i ja sam protiv razlicitog tretmana domacih i stranih investitora, i ovo da su ti podsticaji pogresni, mislim da je u pravu.

Ne znam gde on vidi preteranu liberalizaciju uvoza? Nasa prosecna carinaska stopa je jos uvek vrlo visoka. Valjda bi trebali da imamo carine od 50% i kvote i kontigente po toj logici da bi se zastitila "domaca industrija".

Marko Paunović said...

Slavisa, naravno da ne mislim da treba uvoditi posebna ogranicenja za strana ulaganja (sto on implicira). Mislim samo da ne treba uvoditi ni posebne pogodnosti.

Katiceva poenta je bila da ne treba davati podsticaje stranim investitorima jer su nasi bolji.

Moja poenta je da ne treba davati podsticaje stranim investitorima, vec svim investitorima.

Uostalom, komentarisao sam samo Ivanov komentar, a ne i sam tekst. Mislio sam da nema potrebe da komentarisem te gluposti.

Anonymous said...

Pozdrav svima na ovom blogu!
@ivan jankovic. Katic je mislio na repatrijaciju profita, koja je dozvoljena strancima, a domacim investitorima je iznosenje para zabranjeno. To je povezano sa definicijom "interne" konvertibilnosti dinara, koja zabranjuje konvertibilnost kapitalnih transakcija, sto repatrijacija profita svakako jeste. To smo strancima dozvolili.
Ali da je glupost da su strani investitori losiji od domacih - to je tacno. Stranci imaju neuporedivo bolju poslovnu kulturu, menadzment, izvozne kanale. Uz to, oni donose kapital, pa se zemlja ne zaduzuje da bi do njega dosla.

Slazem se da ne treba dodatno podsticati strane investitore, jer je onda dovoljno, sto Marko kaze, da odemo na Kipar i postanemo stranci.

Pozdrav svima
Dana Popovic