Pages

21 September 2007

Hrvatska sledi primer Srbije

Hrvatska, pod uticajem sjajnog efekta koji je zabrana izvoza pšenice imala na stanovništvo Srbije, je odlučila da krene istim stopama. Doduše, ne baš istim, jer oni nisu zabranili izvoz, već su "samo" uveli izvoznu carinu od 98 evra po toni, koja će međutim imati potpuno iste efekte, jer je prohibitivna.

Ako nam je za utehu (a meni jeste), kod njih promene carinske stope može da radi čak i Vlada (menjanjem Uredbe o carinskoj tarifi). Mi smo se još 2001. izborili za to da samo Parlament može time da se bavi (potrebna je promena Zakona). Osim, naravno, u slučajevima kada je situacija veoma hitna i veoma bitna, kao što je bila letos.

3 comments:

Lazar Antonić said...

Hrvatskim gradjanima mogu da nađu utehu u činjenici da je uredba ograničenog trajanja, do 28. februara. Cenim kada se lošim zakonima i odlukama propisuje vek trajanja.

U Americi povećanja ili smanjenja poreza često imaju ovo ograničenje. Možda ne bi bilo loše kada već u nekom trenutku nema alternative za plaćanje nekih benefita (valjda i te situacije postoje), da se takva odluka vremenski ograniči.

Mislim da se to u praksi zove Suset law.

Marko Paunović said...

Pa i kod nas je zabrana uvedena samo na tri meseca.

Lazar Antonić said...

To je zaista lep gest naše vlade. Nisam znao :)