Pages

05 August 2007

Sankcije

Srbija je ponovo pod sankcijama. Na telefonskoj sednici grupe amatera i neznalica koja sebe naziva vladom, Srbija je sama sebi zabranila izvoz. Srbija stalno sebi zabranjuje ili otežava uvoz (automobili, nafta, poljoprivreda), a sada kada je i izvoz zabranjen možemo reći da se radi o samo-embargu.

Odavno se na ovom blogu pribojavamo štete koju ministar Milosavljević može da nanese i sada se vidi da je strah bio opravdan. Ovo je do sada najgori potez nove vlade.

Obrazloženje je da je zbog suše došlo do nestašice hrane, pa se zabranom izvoza postiže da više hrane ostane u zemlji i po nižim cenama. Ali ako je socijalna politika cilj, onda treba voditi socijalnu politiku. Iz suficita budžeta, iz sredstava izdvojenih za NIP, može se podeliti pomoć u kešu siromašnijim građanima. Još bolje, to se može uraditi podelom markica za hranu kao što se to radi u SAD. Tako se cilj postiže uz minimum negativnih efekata. Zabranom izvoza ne postiže se cilj jer će proizvođači
-- ove godine: čuvati rezerve dokle god mogu nadajući se da će zabrana biti ukinuta;
-- sledeće godine: razmisliti o bilo kakvom većem ulaganju u poljoprivedu jer im je dosta neizvesnosti.

Još važnije, predviđam da će za 20 godina ovakve zabrane u civilizovanom svetu smatrati kršenjem ljudskih prava. Ekonomista austrijske orijentacije Walter Block je jednom predložio da se za ovakve poteze krivično odgovara.

No comments: