Pages

02 August 2007

Recikliranje

Recikliranje pada na osnovnom testu tržišta -- ako se isplati, zašto nema privatnih firmi koje bi sakupljale otpad i prodavale fabrikama? Da je reciklaža ekonomski opravdana, organizovane akcije vlade i neprofitnih organizacija ne bi bile potrebne. Privatne firme bi pokupile profit.

Ako je recikliranje potrebno zato što ima sve manje zemljišta za deponije, zašto onda cena tog zemljišta ne skoči? Drugim rečima cena otpada bi skočila, pa bi recikliranje otpada na taj način opet postalo isplativije od njegovog bacanja.

Sasvim je moguće da se to jednog dana dogodi. Ali na ovom nivou razvoja tehnologije, stanovništva, cene zemljišta itd., recikliranje jednostavno nema smisla. Inače bi neko već zarađivao na njemu, a ne bi čekali političare da ga uvedu.

Ko ima vremena neka čita ovaj klasik iz 1996: "Recycling is Garbage."

5 comments:

Anonymous said...

Recikliranje pada na osnovnom testu tržišta -- ako se isplati, zašto nema privatnih firmi koje bi sakupljale otpad i prodavale fabrikama?


kako nema? skroz ima.

Anonymous said...

Gresis Slavisa, ima privatnih firmi, samo u manjoj meri nego sto zeleni smatraju da treba da ima

Slaviša Tasić said...

Ok, koliko ga ima privatnog toliko je dovoljno, to je uglavnom staklo i metal. Sve ostalo sto vlade organizuju i subvencionisu je visak. Papir na primer, on je najmanje isplativ. Ali koliko ja znam u EU je recikliranje svega toga obavezno, kao i u nekim drzavama u SAD.

Marko Paunović said...

Ja imam tezu (koja je mozda i netacna) da je stopa recikliranja metala u Srbiji medju visima u svetu. Imam druga ciji se otac bavi trgovinom tzv. sekundarnim sirovinama i koji mi je tvrdio da nema sanse da se baci bakar ili aluminijum, a da to nasi sunardonici, poznati kao "sakupljaci sekundarnih sirovina" ne sakupe. Postoje ekipe koje bukvalno cekaju kamione na ulazu u deponiju i skacu na njih da bi nasli metal cak i pre nego sto istovare smece.

Naravno, mi ne bi bili Srbija, da drzava aktivno ne destimulise dobre aktivnosti. Koliko ja znam, zabranjen je izvoz sekundardnih sirovina, tako da su cene bakra za preradu nize nego svetske (prvo zbog Bora, onda zbog Drakulica, sutra verovatno zbog ovog Rusa, ako kupi Bor).

Sto se papira tice, to je zanimljiva prica. Secam se da u knjizi Skeptical Environmentalist pise da su radjene neke studije i da je recikliranje papira toliko oborilo cenu drveta, da su ljudi posekli sume i presli na gajenje neceg drugog, tako da je efekat na sume bio negativan.

Anonymous said...

"Recikliranje pada na osnovnom testu tržišta -- ako se isplati, zašto nema privatnih firmi koje bi sakupljale otpad i prodavale fabrikama?"

Moja je teza da je kod nas radna snaga koja se bavi sakupljanjem (uglavnom cigani) otpada toliko jeftina da se sakupljanje i prerada otpada isplati. U vecini zapadnih zemalja postoje razne vrste socijalne pomoci od koje se moze ziveti a da se nista ne radi, a kod nas toga jos nema