Pages

09 July 2007

Tuk tuk

Čitajući tekst o povećanju cena taksi usluga u Beogradu, koje neki gradski sekretarijat još nije odobrio, setio sam se zaječarskih taksista. Negde sam davno čitao kako u Zaječaru taksisti sami određuju cene, i da su zbog slobodnog tržišta one najniže u Srbiji. Da li je to tačno ili nije, nisam siguran.

U svakom slučaju, sada sam naišao na novu informaciju. SO Zaječar pokušava da uvede red u ovu oblast. Opština je odlučila da Zaječar treba da ima samo 10 taksista u centru. Taksi mesta (dozvole) će prodavati licitacijom. Kako Zaječar ima 50 taksista ova ideja im se nije svidela pa niko nije učestvovao na licitaciji. Rezultati ove katastrofalne odluke, ukoliko se sprovede, biće:
  • više cene taksi usluga - gube građani
  • manje taksi vozila - gube građani i taksisti
  • prihod od licitacije - dobijaju političari
Doduše ni taksisti u Zaječaru nisu cvećke, barem na osnovu ovog članka. Žale se na divljake(valjda po ugledu na beogradsku taksi mafiju) iako, čini mi se, su tek odskora i oni dobili neke dozvole. Rešenje je potpuna deregulacija ovog tržišta. Može da vozi ko hoće i da naplaćuje koliko hoće. Rezultat bi bio više vozila i niže cene. Kao u Pnom Penu. Ovde čovek jednostavno ne može da ide pešice.

1 comment:

jovanović said...

više cene taksi usluga - gube neki građani koji koriste taksi prevoz, i taksisti;
manje taksi vozila - gube neki građani koji koriste taksi prevoz, a dobijaju svi građani više prostora, brži saobraćaj i čistij vazduh u gradu.
prihod od licitacije - dobija budžet, a da li će ga političari opet opljačkati, to je pitanje kao i za sve drugo što ide u budžet.