Pages

16 July 2007

Teorija zavere

Nebojša Katić u Politici piše o problemima računjanja BDP, odnosno kako BDP metod obračuna favorizuje razvijene zapadne zemlje (Amerika) u odnosu na tradicionalna društva puna ljubavi za bližnje (Srbija). Nudi sledeće primere, kockanje ulazi u BDP ali čitanje knjiga ne. Netačno jer se knjiga kupuje, ali nije bitno. Briga baka i deka o unucima ne ulazi u BDP ali kada to rade vrtići onda se računa, i slično.

Katić zaključuje da iako su ekonomistima poznate ove nesavršenosti BDP niko ne želi da ih menja jer bi to značilo, ni manje ni više, nego kraj kapitalizmu i potrošačkom društvu. Ljudi bi shvatili da nije zlato sve što sija i valjda bi svi kolektivno otišli na pecanje. Smešno.

BDP nije savršena mera za računjanje i poređenje standarda ali nema bolje. Katić je iskritikovao proces ali već tipično za ozbiljnu debatu kod nas, ne nudi rešenje. Pominje neke druge metode računjanja koje su navodno namerno marginalizovane, verovatno da bi se zaštitio trenutni svetski poredak. Pretpostavljam da je jedna od tih metoda i Happy Planet Index. Po toj listi bolje je živeti u Palestini, Bosni, Butanu, Burmi i još 149 drugih zemalja nego u Americi. Mislim da marginalizacija nekih metoda računjanja standarda ipak nije žrtva teorija zavere.

Izvesno je da Nobelova nagrada čeka svakog, pa i Katića, ko unapredi računanje BDP. Srećno.

4 comments:

gordanac said...

Ne ulazi, a trebalo bi, ni besplatni (uglavnom ženski) kućni rad, koji ima svoju cenu na tržištu kad nema žene (muškarca) da taj rad obavlja besplatno. A na njemu počiva funkcionisanje porodice, lokalne zajednice, države. Zamislite samo sedmodnevni generalni štrajk domaćica, na šta bi Srbija ličila sedmog dana?! :)) Ili bilo koja druga zemlja.Kad napravite najgrublju moguću procenu na osnovu tržišne cene kućnih poslova dobijate ogroman doprinos GDP - 2 miliona domaćinstava, neka bude samo 50 evra po domaćinstvu mesečno - 100 miliona evra, ili oko 1,5% budžeta za 2007. Malo li je?
Godišnja sredstva iz IPA su oko 200 miliona evra, samo poređenja radi.

Marko Paunović said...

Ako je to tako kao sto taj Katic kaze, onda da pocnu Srbija, Bosna i Palestina da salju pomoc u Ameriku, umesto obrnuto?

Anonymous said...

Da li neko zna ko je taj Katić? Gde je on konsultant?

Da citiram profesora Marsenića: "Koliki bi nam bio GDP kada bi žene naplaćivale seksualne usluge muževima, i obrnuto?".

Anonymous said...

Pingvin je u pravu, odnosno sjajni prof. Marsenic. Steta, nisam imao prilike da ga slusam...

Katic je smarac koji me je iritirao i ranije sa nekim glupim izjavama, ali ovo je biser...