Pages

16 July 2007

Kome je bolje

Imali smo već u dva navrata raspravu na temu da li je danas u Srbiji bolje nego što je ranije bilo. Ja verujem da je objektivno poređenje jako teško, ali da je ipak moguće. Neki komentatori su insistirali na tome da je od objektivnih pokazatelja mnogo bitnije to kako se ljudi osećaju, odnosno da navodna činjenica (kažem navodna jer nemamo nikakve podatke) da su bili srećniji 1989. godine nego danas, govori o tome da je tada bilo bolje.

Problem sa subjektivnošću je sledeći - nova anketa koju je radio Gallup pokazuje da su Kenijci zadovoljniji svojim zdravljem nego Amerikanci. Da li to znači da je kenijski sistem zdravstvene zaštite bolji od američkog? Ne, nego znači da prosečan Kenijac ima mnogo niža očekivanja nego prosečni Amerikanac. Isto kao i prosečan Srbin 1989. u odnosu na 2007. godinu.

EDIT: Cato Institut je nedavno objavio tekst na sličnu temu, pa pogledajte.

4 comments:

Anonymous said...

Slazem se !

Andrej Stanimirović said...

Rasprava na temu da li je danas u Srbiji bolje nego što je bilo ranije spada u domen političke propagande. Opozicija će uvek da tvrdi da je sve gore i gore, vlast da je sve bolje i to njihovom zaslugom. Ništa od toga nema uporište u realnosti.
Objektivni pokazatelji su beskorisni, jer je "bolje ili gore" subjektivna stvar. Objektivno, 30 stepeni je za 5 stepeni manje od 35 stepeni (u hladu) ali šta je bolje a šta gore - to svako za sebe mora da proceni. A kad jednom prihvatimo da smo na terenu subjektivnog, sva "istraživanja" postaju bespredmetna. Prebrojavanje srećnih i nesrećnih je zanimacija na budalu, makar se ispod toga potpisivao Gallup.

mp said...

Amerikanci su debele svinje koje se ozderavaju u junk food restoranima, nije ni cudo da su nezdravi....salim se naravno.
Slazem se da je poenta u ocekivanjima, tacnije realnosti ocekivanja, a i u poredjenju sa drugima. Kad je Madjarska bila sirotinja, kako god nama da je bilo pod Titom, bili smo presrecni sto smo bolji od okoline. Mnogo bitnija je realnost ocekivanja - ono sto vecini nedostaje je kombinacija nerada i standarda iz 80ih, dakle ne samo ono sto smo mogli da dobijemo za novac, vec i novac koji smo mogli da dobijemo za (ne)rad. S druge strane, vecina je mislila da ce standard strahovito da skoci cim se resimo Slobe. Sad su shvatili da pare treba i zaraditi. A i potrebe su se promenile i porasle. Sve u svemu, meni jedino nije jasno koji je glavni argument tvrdnje da je danas bolje ako ni ekonomski pokazatelji ni zadovoljstvo pojedinca ne govore tome u prilog.

Gavrilo said...

Објективно је наравно боље, јер је СВЕ боље од "самоуправносоцијалистичке" квазиеконимије! Субјективно је НАРАВНО горе, јер је гудра за џ много готивна! Много ће још воде Дунавом протећи док се ОГРОМНА ВЕЋИНА Срба са тог менталног хероина не скине. Сад су у тешкој зикри и ништа друго не раде него слине о томе како је "било боље"....