Pages

06 June 2007

Kad pada, pljušti

Guverner Jelašić je dao par odličnih izjava Glasu. Guverner traži smanjenje javne potrošnje i privatizaciju javnih preduzeća jer upravo ova preduzeća i njihovi monopoli utiču na rast inflacije. Takođe kritikuje stručnjake koji se sezonski zalažu za tržište, a bune se protiv plivajućeg kurs jer je promena izvršena naglo. Valjda je prvo stručna komisija trebala da uradi strategiju i akcioni plan.

Zakačio je i profesore ekonomskog fakulteta (u Čovićevom stilu ne navodi imena jer izgleda nije dobar trenutak) koji kritikuju povlačenje novca iz opticaja radi održavanja stabilnosti dinara. Navodi da u Srbiji 230,000 ljudi prima platu preko budžeta, i da će se ta stavka videti posebno u budžetu. To je za mene nova informacija.

Jedino mu zameram što pozitivno priča o Nacionalnoj korporaciji za osiguranje stambenih kredita, koja osim što rizikuje pare građana Srbije vrši redistribuciju sredstava od siromašnih ka bogatima. Ipak, ovo je dobar dan za Jelašića.

Još jedna dobra vest, Đelić najavljuje smanjenje poreza na kapitalnu dobit do kraja godine. Držimo ga za reč.

7 comments:

Marko Paunović said...

Da ne bude da stalno podrzavam to sto pricate... :)

Prvo, mislim da je Jelasic u pravu kada trazi da mu se Vlada ne mesa u posao. Ali, mislim da ni on ne treba da se mesa u posao Vlade. Privatizacija javnih preduzeca je iskljuciva nadleznost Vlade i to on ne treba da komentarise. To sto se slazem sa njegovim stavom nema veze.

Drugo, sto se kapitalne dobiti tice... Snizavanje tog poreza uz zadrzavanje ostalih poreza (narocito poreza na dohodak) na sadasnjem nivou ce samo dovesti do poreske evazije. Vec se sada isplati sledeca operacija: osnujes firmu za 500 dolara i odradis posao za nekoga za recimo bruto 10.000 dolara. Onda, umesto da platis poreze i doprinose (3-4 hiljade u zavisnosti od posla), mozes da zamolis narucioca da kupi firmu od tebe za 10.000 dolara, a ti platis porez na kapitalnu dobit od 20%.

Kod poreza na kapitalnu dobit treba omoguciti prebijanje kapitalne dobiti i operativnog gubitka. Sada je paradoksalna situacija da gubitasi moraju da placaju porez na dobit, ako imaju gobitak iz redovnog poslovanja, a kapitalnu dobit od prodaje imovine, sto ih destimulise da prodaju imovinu koja im ne treba.

Lazar Antonić said...

Zarad konzistentnosti bi bilo bolje da podržavaš. Kontinuitet je bitan faktor kaže Koštunica.

Porez na dohodak (dobit preduzeća predpostavljam) bi u sustini trebalo ukinuti. Samo komplikuje stvari.

Zašto bi se odbijalo od operativnog gubitka. Kada su kupovali imovinu za taj iznos im je bio umanjen porez, i sada kada je prodaju bi bilo fer da plate.

Veći je problem porez na dobit preduzeća jer dolazi do dvostrukog oporezivanja. Prvo preduzeće plati 14% (nisam siguran za stopu) poreza na dobit, pa onda ako isplati vlasniku dividende on plaća 20% na kapitalnu dobit (a vrlo moguće i da preduzeće plaća 20% kada izdaje dividende).

Ukidanjem poreza na kapitalnu dobit bi se povećale investicije. Ukidanjem poreza na dobit preduzeća bi se takođe povećale investicije i više nego ukidanjem poreza na kapitalnu dobit pojedincima, jer novac ostaje u firmi i mora da se vrti. Pojedinci mogu da odluce i da stede ili ne daj boze kupe nesto iz uvoza.

Marko Paunović said...

Ja sam mislio na porez na dohodak fizickih lica.

Radi se o tome da umesto da mi platis platu (ili honorar, whatever) mozes da od mene kupis nesto (stan, firmu) po ceni koja je uvecana za iznos tog honorara. Tada ja, kao fizicko lice, placam samo porez na kapitalnu dobit, umesto poreza na dohodak i doprinosa, koje bih morao da platim da se radi o honoraru/plati.

Porez na dividendu nije porez na kapitalnu dobit, vec porez na dohodak. Porez na kapitalnu dobit se placa pri prodaji akcija, na iznos razlike, a ne pri isplati dividendi. Inace, sto se poreza na dividende tice, mislim da ga treba ukinuti, ali samo u slucaju da se akcionar u crkvi zakune da nece da kupi robu iz uvoza. :)

Sto se nemogucnosti prebijanja sa operativnim gubitkom tice, postoje dva problema. Prvo, u praksi je jako tesko utvrditi cenu po kojoj je preduzece steklo imovinu, narocito ako se radi o drustvenom preduzecu i imajuci u vidu problem preracunavanja dinara iz 1963. u danasnje dinare (u medjuvremenu je "skinuto" 15-ak nula). Drugo, kao sto sam vec rekao, destimulisu se preduzeca da prodaju imovinu koja im uopste ne treba.

Lazar Antonić said...

Što im onda smeta da daju 20% od nečega što im uopšte ne treba.

Nema potrebe utvrđivati cenu pri kupovini 1963. Činjenica je da im je tada to odbijeno od poreza, i sada je red da ga plate.

Hvala na objašnjenju dobit - dohodak - kap. dobit

Zanima me još nešto. Koliko poreza plaćaš ako kao vlasnik firme odlučiš da izvučeš neki novac. Primer, firma zaradil 100 dinara i hoće sve da isplati vlasniku. Plaća sledeće:

- 14% porez na dobit (84 din)
- 20% (lupio stopu) porez na dohodak (68 din)
- 20% porez na dividendu (55 din)
- 10 % na prihod na kraju godine (50)
- 18% PDV kada kupim kola od tih para (41)

Jel to tačno?

Marko Paunović said...

Zaboravio si doprinose, ako je gazda u isto vreme i direktor...

U sustini, nisam siguran, ali mislim da je ovako:

- porez na dobit firme 10% (90)
- porez na dividendu (dohodak) 20% (72)
- godisnji porez na dohodak 10 ili 15% u zavisnosti od iznosa (60-ak)
- ako kupis uvozna nova kola carina 15% + PDV 18% na uvoznu cenu plus carinu (da, PDV se placa i na placenu carinu!), ukupno 36%
- ako kupis Yugo, samo 18% PDV

Drugi nacin je ako je gazda i direktor, onda sebi placa platu, koja se oporezuje i odoprinosuje sa jedno 40-45%. Treci nacin je da sebi da malu platu, ali da daje neke honorare kod kojih su nesto nizi porezi i doprinosi. Najbolji nacin je da zivi na racun firme, tako sto ce svo gorivo koje potrosi i svu hranu koju pojede po kafanama da knjizi na firmu. Nije lose ni da kupi kola na firmu, PDV dobija nazad (valjda), sav PDV na gorivo dobija nazad... Problem je sto mora da sebi pise putni nalog gde god da krene, ako ga zaustavi policija. :)

Sve u svemu, duplirao si porez na dohodak (na dividendu i dohodak) sto je isto. Za ostalo mislim da si manje-vise u pravu.

E sad, tu ima nesto sto meni nikako nije jasno, a to je neko pausalno oporezivanje... Znam da moj kum, koji je vlasnik male firme i tamo je zaposlen, ali ne prima redovnu platu (?), nego "prima platu iz dobiti" placa poreze i doprinose pausalno. Pitao sam njegovog knjigovodju da mi to objasni i nista ga nisam razumeo, ali otprilike placa se porez i dohodak na osnovu proslogodisnje dobiti. Jedino sto je mogao da mi kaze je "da ce jednog dana imati penziju kao general pukovnik", sto valjda znaci da ga drzava dere, ali da se ipak vise isplati nego da prima redovnu platu.

Anonymous said...

uh bre...

porez na 10% ostaje 90
isplata fizickom licu: (porez se placa po odbitku dakle placa ga firma) 90/2 x 20%= 9 ostaje 81 onome ko je primio.

Porez placen po odbitku na dividendu se uracunava u deo placenog poreza na dohodak... i dalje

Igipop

Marko Paunović said...

Pa jeste, ali na tih 81 on placa porez kao fizicko lice. A i godisnji porez na dohodak, ako ga kaci.