Pages

16 May 2007

Ima li pravnika u sali?

Ustav R. Srbije u članu tri između ostalog kaže "vladavina prava je osnovna pretpostavka Ustava i počiva na neotuđivim ljudskim pravima." Pretpostavljam da su neotuđiva ljudska prava pravo na život, slobodu i imovinu. Ako je pravo na slobodu neotuđivo ljudsko pravo, da li je onda obavezno služenje vojnog roka u suprotnosti sa ovom ustavnom odredbom?

U članu 141 Ustav propisuje da se o vojsci donosi zakon. Kao uostalom i o mnogim drugim stvarima što je po meni veliki minus našem ustavu. U svakom slučaju, da li je Ustav kontradiktoran ukoliko propisuje slobodu kao neotuđivo ljudsko pravo a zatim je uzima na šest meseci obaveznim služenjem vojnog roka ili devet civilnim služenjem?

Smeta mi kada političari kažu da su za profesionalizaciju vojske ali da im je za to potrebno vremena, otprilike 10 godina. Za profesionalizaciju vojske je dovoljno dva dana, pa nek se reformišu posle profesionalizacije.

5 comments:

Lazar Antonić said...

Možda je bolje koristiti član 19 o opštim ljudskim pravima umesto člana 3 o vladavini prava. Član 19 se poziva na jednakost svih građana po pitanju ljudskih prava (pretpostavljam to podrazumeva žene i muškarce).

Član 20 pominje ograničenja ljudskih prava ali samo ako se ne zadire u suštinu vladavine prava. Ako je sloboda suština, to znači da se to pravo ne može ograničiti.

Marko Paunović said...

Postoji i clan 26. koji zabranjuje ropstvo, pa nista, u sledecem stavu se kaze da se sluzenje vojnog roka ne smatra ropstvom...

Ustav naravno jeste kontradiktoran.

Recimo, clan 82. stav 1 kaze da ekonomsko uredjenje, izmedju ostalog, pociva na slobodi preduzetnistva, a 3. stav istog clana kaze da (ovo moram da citiram) "Uticaj tržišne privrede na socijalni i ekonomski položaj zaposlenih usklađuje se kroz socijalni dijalog između sindikata i poslodavaca." Kako pomiriti slobodu preduzetnistva i obavezu da pregovaras sa bilo kim?

Lazar Antonić said...

Možda nije ropstvo ali služenje vojnog roka nije ni praktikovanje slobode.

U svakom slučaju, da li bi možda slučaj gde neko odbija da služi vojsku mogao da završi pred ustavnim sudom, i kakve su šanse da pobedi.

Lazar Antonić said...

Usput, umalo da zaboravim. Pravniče kako ti se sviđa film?

Anonymous said...

Hm... Pred kojim Ustavnim sudom?

Koliko ja shvatam, Ustavni sud ne može da zaseda jer nema predsednika da zakaže sednicu. Kvaka 22 je u tome što na toj sednici, koju ne mogu da zakažu, treba da izaberu novog predsednika. I tako već mesecima.

Naravno, čak i da imamo Ustavni sud, naravno da bi pre odbranili slobodu države da te natera da joj služiš nego slobodu muškarca da joj ne služi. Uzgred, možda se može pozvati i na ravnopravnost polova... Samo me je strah da onda ne nateraju i žene u vojsku.