Pages

16 May 2007

Baby drop

Sa vremena na vreme u vestima se pročita kako su bebe nađene po parkovima, po ulazima, kontejnerima i slično. U Japanu je jedna bolnica sledeći primer Nemačke i Južne Afrike otvorila "Baby Drop" boksove. Porodiš se, beba ti ne treba, odeš do boksa veličine većeg poštanskog sandučeta i ubaciš bebu. Alarm obavesti bolničarke da je pošiljka stigla i pruže bebi svu neophodnu negu i zatim je daju socijalnoj službi. Sve je anonimno.

Abortus je pored intelektualne svojine glavno pitanje oko koga libertarijanci nemaju jedinstveno mišljenje. Naime svi libertarijanci se slažu oko toga da je pravo na život neotuđivo pravo. Međutim problem je odrediti kada život zaista počinje (da li odmah po začeću ili tek posle par meseci) i da li je majčin život vredniji od života deteta. Znam da ovo nema veze sa abortusom ali mi izgleda da je kontraverzno na sličan način.

Meni se čini da je ova inicijativa japanske bolnice odlična. Svaka alternativa koja je bolja od bacanja deteta u kontejner mi deluje ubedljivo.

Naravno, pitanje je da li će ovakve inicijative delovati stimulativno na majke da rađaju neželjenu decu jer znaju da mogu negde da ih smeste bez previše maltretiranja. U svakom slučaju, ja sam i dalje za "Baby drop."

2 comments:

Lazar Antonić said...

Ovo nisam predvideo. Neki tip se dosetio i ostavio trogodisnjeg sina. Mozda sutra neko strpa slavisu u inkubator. Nisam siguran da vise podrzavam ovu ideju. http://edition.cnn.com/2007/WORLD/asiapcf/05/16/baby.drop.ap/index.html

Anonymous said...

Pa pazi, bolje i to nego da ga je ostavio na ulici....

Jebi ga, cim zelis nekome da pomognes, stvoris priliku nekom, koji to ne zasluzuje da iskoristi situaciju. Nekada vredi, a nekada ne. Mislim da u ovom slucaju ipak vredi.