Pages

10 May 2007

Ekonomska nepismenost

Merkantilističke ideje koje je u prethodnom postu Slaviša kritikovao su veoma žive u srpskoj političkoj, intelektualnoj, ali nažalost i u naučnoj eliti i to je ono što je tužno. Ni u ostalim državama političari i intelektualna elita ne shvataju spoljnu trgovinu, ali barem postoje ekonomisti koji se tome suprotstavljaju. Verujem da preko 90% srpskih ekonomista suštinski ne poznaje elementarnu mikroekonomiju i to zašto je, kada dvoje ljudi slobodno trguju, bolje i jednom i drugom.

Ekonomski argumenti koji se tu spominju su obično od pre 18. veka. Adam Smit, osnivač ekonomije kao nauke, je još tada pokazao zašto je slobodna trgovina optimalno rešenje. Od tada su mnogi ekonomisti pokušavali da ospore njegove nalaze, ali nisu uspeli. Ako oko ičega postoji konsenzus među savremenim ekonomistima, onda je to da su restrikcije spoljne trgovine loša stvar.

Kovačevićevi komentari su, što se ekonomije tiče, na nivou fizike pre Njutna i biologije pre Darvina - nemaju blage veze sa bilo kakvom naukom. To što je on profesor samo govori o stanju na Beogradskom univerzitetu.

No comments: