Pages

26 January 2007

Kosovo

Izgleda da se stvari sa određivanjem statusa Kosova odvijaju onako kako je većina posmatrača i očekivala. Ahtisari je izneo svoj plan u kome se ne pominje reč nezavisnost, ali je jasno da se ona uvodi.

Prema planu su Rusi bili skeptični, a zapadne sile ga jednoglasno podržale. Mislim da je sada lopta u dvorištu srpskih političara.

No ključno pitanje na koje oni treba da odgovore NAMA U SRBIJI jeste: da li je spoljnopolitički prioritet Srbije članstvo U EU i NATO, ili pak u savezu sa Rusijom i Belosrusijom kao Miloševiću i Šešelju? Ako je ono prvo (kao što skoro svi uglas pričaju) onda su sve nade u ruski veto u SB, bez obzira na to koliko su zaista realne, u stvari bespredmentne i pogrešne, jer Srbija treba da se okrene Zapadu i da od njega traži podršku za ostvarenje svojih nacionalnih interesa, a ne od Rusije. Ako uprkos proklamovanoj proevropskoj orijentaciji, Srbija nema podršku Zapada za svoju politiku prema Kosovu, onda mora da uradi jednu od dve stvari: ili da promeni svoje ponašanje, svoju politiku generalno a možda i prema Kosovu, da bi svoje interese uskladila sa zapadnim, ili da se odrekne evropskih i evroatlanskih integracija i okrene Rusiji. Ne možeš da pojedeš kolač i da ga imaš istovremeno. Da ti Evropa bude glavna nada i perspektiva, a da se uzdaš u Rusiju kao saveznika protiv Evrope. To je šizofrena i samoubilačka politika. Koštunica i drugi srpski prvaci (a i deo javnosti) još žive u Miloševićevoj iluziji da Berlinski zid nije pao i da se spoljna politika ove zemlje može temeljiti na traženju podrške za svoje interese u Rusiji (jer tu podrška nije uslovljena Mladićem i reformama) a u dobijanju para i tržišta na Zapadu. To vreme je okončano. Sada je vreme odluke - Sribja na Zapadu ili na Istoku. Nema trećeg puta.

Ovde je izvod iz članka u Gardijanu gde se iznosi procena da će srpski nacionalisti biti ućutkani tek kad dožive poslednji i konačan poraz, na Kosovu, i da je sadašnje strahovanje zapada da će ih ojačati proglašenjem nezavisnosti pogrešno. Mislim da je to vrlo tačno zapažanje koje se u prošlosti pokazalo opravdanim.

No comments: