Pages

26 January 2007

10.7%

To je ekonomski rast Kine u 2006., najveći u poslednjih 11 godina. I četvrta godina za redom sa rastom od preko 10%.

Tačno je da se Kina oslobađa, ali verujem da nije neophodna premudra ekonomska politika da se ovakva ekspanzija postigne. Pomislite samo na to da su Kinezi preuzeli bivše Robne kuće u mestima kao što su Vranje ili Knjaževac i napravili od njih lokale. Kako uopšte dođu dotle i još uspeju da se bave biznisom bez ikakvog poznavanja ljudi, jezika, tržišta? U zemlji gde je nezaposlenost 30%? Da ne pominjem Chinatowne u svetskim metropolama, kao i da je dugo važilo za Kineze i Indijce da su uspešni svuda, osim u Kini i Indiji.

Sada to više ne važi, a razlika je jedino što ih sada u sopstvenim zemljama manje sprečavaju. Bila je veća umetnost komunista sprečiti ovakav potencijal za rast. Ovo sada je lako.

2 comments:

Ivan Jankovic said...

"Tačno je da se Kina oslobađa, ali verujem da nije neophodna premudra ekonomska politika da se ovakva ekspanzija postigne. Pomislite samo na to da su Kinezi preuzeli bivše Robne kuće u mestima kao što su Vranje ili Knjaževac i napravili od njih lokale"

Da li to znaci da opsta teorija o kljucnom znacaju ekonomske politike, sloboda i vlasnickih prava za ekonomski rast u slucaju Kineza ne vazi?

Slaviša Tasić said...

Ceteris paribus