Pages

06 October 2006

Ukrajina

"We have seen what lowering taxes, securing private prosperity and liberalizing trade have done for our neighbors in Europe. Our government is going to be pro-business and committed to building an economy that will be competitive in world markets."

To kaže Viktor Janukovič, kandidat starog režima na prošlogodišnjim spornim izborima i sadašnji ukrajinski premijer. Ne znam šta će da uradi, ali lepo je samo i čuti da premijer tako govori. I to jedan pro-ruski tip.

A srpski političari se utrkuju u socijalizmu. Od onoga što sam čuo u poslednjih 6 godina možda samo Vlahović i Parivodić imaju protržišnu retoriku.

4 comments:

Anonymous said...

i cvijeticanin.. mada upravu si i nije vise politicar...

Anonymous said...

Mislim da gresis u smislu da izjednacavas pro-biznis i pro-trzisnu politiku. To uopste ne mora da bude isto, cak je cesto poptuno suprotno.

Recimo, Parivodic je spreman da ugrozi potpisivanje sporazuma o novoj CEFTI i ulazenje u STO zato sto to moze da ugrozi interese PM-a i BAT-a (jer moramo da promenimo akciznu politiku sto ce omoguciti povecanje trzisnog ucesca Rovinja). To je primer probiznis, ali ne protrzisnog pristup. Isto vezano za Parivodica, njegov predlog Zakona o stranim ulaganjima se moze okarakterisati kao probiznis (jer ce njegovo ministarstvo pomagati investitorima da dobiju sve dozvole) ali ne i kao protrzisno (jer mu cilj nije da se ukinu nepotrebne dozvole i administriranje, a uvodi i neravnopravan tretman investitora zasnovan na nacionalnosti).

U tom smislu, ja ne mislim da je slobodna trgovina probiznis, nego proconsumer politika. A politicara koji guraju interese potrosaca kod nas jos uvek nema. A nema ih mnogo ni u svetu.

Suzana Ignjatović said...

Slažem se. Uvek će političar pre braniti neku konkretnu grupu ili pojedince rent-seekere, nego neki apstraktni princip kao što je dosledan pro-tržišni princip. Ili će biti neke mešavine ovoga i onoga. Vidite samo Mladju, tipičan mutant...

Anonymous said...

Hoces da kazes da se on delom rukovodi nekim principom?