Pages

30 October 2016

Amerika bira 2016 - II

Prošle su tri predsedničke i jedna potpredsednička debata, kao i snimci koji Trampa prikazuju u lošem svetlu. U jednom trenutku ankete su pokazivale da je trka rešena, posebno nakon što se i deo Republikanske stranke odrekao Trampa. Međutim, poslednjih dana ankete pokazuju Trampov oporavak, tako da nam, ako se ne desi nešto epohalno poput državnog udara na dan izbora ili uragana koji je svojevremeno oduvao Romnija, sleduje interesantna noć 8-9.11.

Rassmunsen i još neke organizacije pokazuju da u trci četiri kandidata među opredeljenim glasačima Tramp ima prednost na nivou SAD.  Takođe, Tramp ne stoji preterano loše među Afroamerikancima i Latinosima za bilo kog republikanca, posebno onog sa kontroverznim stavovima za američki politički establišment. Trampovi glasači pokazuju fanatizam koji je sličan onome koji su pokazali glasači Obame. Na to treba dodati pokazatelje lepog odziva republikanaca na prevremeno glasanje. S druge strane Klinton vodi na nacionalnom nivou u anketama, ali se prednost smanjuje. Ista je tendencija u swing states (zovimo ih prevrtljivim državama).

Da ne bude da podgrevam previše nade ljudima u Srbiji koji vole Trampa ili mrze Hilari. Još uvek je Hilari u prednosti u većini anketa na nacionalnom nivou i kada je reč o trkama u ključnim zemljama. Međutim, hajde da bacimo pogled šta se do sada dešavalo i kako bi mogla da izgleda trka.

Na nacionalnom nivou Hilari, kada se posmatraju pokretni uprosečeni rezultati različitih anketa je imala vođstvo koje je u njenim pikovima bilo malo iznad 7% (sredina avgusta i sredina oktobra), dok su za nju najgori rezultati zabeleženi sredinom septembra (prednost od 0,7%) i početkom avgusta kada je Tramp na kratko bio u prednosti. Sadašnja tendencija je da prednost Hilari pada (trenutno je 3,4%) i da bi do 8.11. ona mogla biti u domenu statističke greške i kod najvećih uzoraka. Džonson je u značajnom padu sa skoro 10% na 5%, ali njegov pad ne ide posebno na ruku ikome od dva glavna takmaca. Stejn je konstantno na 2-3%. Međutim, postoji i peti kandidat, Mek Malin koji je jak u Juti (koja je postala trka tri takmaca) i koji ima realne šanse za 6 elektorskih glasova, a Juta (u kojoj demokrate obično nemaju kampanju jer nema potrebe usled izvesnosti poraza) je postala otvorena trka.

Ako posmatramo elektorske glasove, koji su jedini merodavni, Tramp ima problem što je tamo gde je njegova pobeda sigurna, njegova prednost veća nego što je to kod Hilari. U sistemu kao što je američki, bolje je tesno pobediti u pet država nego ubedljivo trijumfovati u dve, a izgubiti tri, na primer. Za sada Klinton ima 169 sigurnih glasova u državama gde je njena prednost dvocifrena, nasuprot Trampovih 90. Kada se tome dodaju države gde je prednost 5-10pp Klinton ima 252 elektorska glasa, a Tramp 126. Države gde je trka tesna (toss-up), to jest gde jedan kandidat ima prednost do 5pp daju dodatnih 160 elektorskih glasova. Te države su: Teksas, Florida, Pensilvanija, Ohajo, Severna Karolina, Džordžija, Nevada, Arizona, Ajova i Mejn 2 (Mejn ima dve izborne jedinice). Ako bi izbori bili danas, Tramp bi gotovo sigurno dobio u Teksasu i Džordžiji, ali bi Hilari bila veliki favorit u Pensilvaniji. Ostalih 7 trka su potpuno otvorene.

Postoji nekoliko država koje su bile jako blizu toss-up i tu je najveći neuspeh Trampa za sada. Njemu je iz ruku ispala neizvesna trka u Minesoti, Viskonsinu, Mičigenu, Nju Hempširu, Mejnu, Virdžiniji i Koloradu. Kolorado je posebno bolan jer je Tramp krajem septembra bio u vođstvu u Koloradu, a sada je Kolorado ispao iz toss-up. Sa Koloradom u igri ne bi bilo skoro pa nemoguće misije moranja pobede u Pensilvaniji.

Hilari za pobedu treba još 18 elektorskih glasova, odnosno da pobedi još samo u Pensilvaniji, Floridi, Ohaju ili Teksasu (što je najveći udarac za republikance, povratak Teksasa u toss-up posle nekoliko decenija). Bilo koja od ovih država je dovoljna Hilari, a republikanci baš dugo nisu pobedili u Pensilvaniji. Takođe, ako Hilari pobedi u Severnoj Karolini ili Džordžiji i još bilo kojoj od država koje su toss-up, Bela kuća ostaje demokratska.

Ovi izbori su malo izmiksali plavo-crvenu mapu, prevashodno što Arizona i Severna Karolina vrlo realno mogu izmaći republikancima, a loša vest za republikance je što je Virdžinija definitivno otišla iz njihovog domašaja osim za nekog predsedničkog kandidata koji bi jako ličio na demokratskog. Nju Hempšir je potvrdio da je plav. S druge strane Ajova se vraća u crveni tabor i manja jedinica u Mejnu.

Sve u svemu, ako nova afera curenja ne poremeti kampanju Hilari Klinton ili ako ne presudi mnogo veća motivacija Trampovih glasača, moja inicijalna prognoza od pre mesec i po dana da verovatno pobeđuje Tramp neće biti tačna. Uz jedno veliko zrno opreza koje ide uz atipične izbore. Kako nijedan od kandidata ne budi u meni jake i preterano lepe emocije, relaksirano čekam 8-9.11 koji ću tradicionalno probdeti.

U narednom člansku više o izborima za Senat, Predstavnički dom i guvernere.


30 comments:

Unknown said...

Aleksandre, sta mislite, zasto je Gary poceo naglo da pada? Imao je nekoliko ispada, ali nista pretjerano.

Aleksandar Stevanović said...

Cini mi se kada imas etablirani dvopartijski sistem da ce treci moci da ostvari dobar rezultat (15+%) samo ako:

1. je taj kandidat baš dobar
2. ostala dva takmaca su medjusobno jako slična (i dobrano dosadna) i nema preterane polarizacije izmedju njih.

Geri je OK, ali nije maestralan. Cak i u Novom Meksiku nije bio istinski blizu drugog mesta (6% je najmanji zaostatak kojeg je imao za Trampom).

Biraci u ovoj trci imaju poriv da glasaju protiv onog kandidata koje najvise mrze glasajuci za onoga ko moze da spreci izbor onoga koga ne vole.



Jovan said...

Gary je dobar "zini da ti kazem" kandidat, kad neces da priznas za koga si, kazes Gary. Mislim da ce tesko uzeti vise od 2-3% na kraju.

Sto se elektorske racunice tice, ako postoji sistemska greska koja umanjuje Trumpa za nekoliko procenata ona pada u vodu.
(na primer zbog medijske hajke, kao sto je bilo kog Brexita, ili zbog nekoliko sumnjivih anketa koje ulaze u prosek)

Ima jos jedna teza da su ankete postenije neposredno pred izbore jer im to ulazi u track record, dok u predizbornom periodu slobodno mogu biti kroativni sa tezinskim faktorima. ABC News/Washington Post je za cetiri dana korigovao rezultat za 10 procentnih poena (sa 12 na 2 za Hilari), sto je skoro sasvim izvesno plod nekih "podesavanja".

Unknown said...

Чланак и "анализа" је заправо препричавање, иначе бајатих (у данима између писања и објаве блога су се догодиле промене), података које сви могу наћи на једном, евентуално два сајта. Следећи пут лепо окачити URL.

Најсмешнији сте ми ви познаваоци и аналитичари изборних процеса који се руководите моменталним анкетама јавног мњења.

И још једна ствар, где је Иван Јанковић, је ли жив, је ли на лекићима за смирење? Нема га да се огласи на његову омиљену тему америчких избора. :D

Unknown said...

Ово горе сам ја, Игор Јарамаз, наравно, нисам обраћао пажњу под којим сам налогом улогован...

Aleksandar Stevanović said...

Clanak je namenjen za prosecan publikum koji maglovito zna da postoje nekakvi elektori i to je to. Ne pisem clanke da bi se obracao vrsnim poznavaocima, nema smisla. Mozete vi da probate taj novi koncept.

Jovan said...

"Ово горе сам ја, Игор Јарамаз"

Uf, dobro je, ja vec mislio evo nam jos jedan.

Milan Ćirković said...

Mene zanima hoce li trampisti, posebno ovi srbovski, ako njihov pulen (ciji su cak i intervju skandalozno falsifikovali, sto je poseban kriminal, ali nimalo ne cudi od tog mentalnog sklopa) ipak izgubi, da nadju najblizi most, uzmu dobar zalet i pruze makar mali doprinos napretku covecanstva?

Jovan said...

Trump je all about winning, ne moze da izgubi. :)

Ne razumem cemu ovakvi komentari niti cemu su sad krivi "srpski trampisti" koji nemaju nikakvog uticaja na bilo sta.

Aleksandar Stevanović said...

Meni bi bilo interesantnije gledati nase Trampiste (posebno rusofile) kad shvate veliku razliku svojih projekcija i samog Trampa.

Unknown said...

Aleksandre

Ako Trump pobijedi( mada nikako ne bih volio jer je nacionalizam sa kojim se on koristi najveća prijetnja covjecanstvu u 21. vijeku i kao ideja je jedna vrsta nazadne meme koja vremenom kod ljudi izaziva mentalne poremećaje kroz neracionalne strahove itd.:-)) moglo bi se desiti da on uslovi Srbiju da prizna Kosovo jer će prihvatiti rezultate referenduma na Krimu. Zamislite samo taj udarac za sve nacionaliste( rusofile) kada Rusija, odnosno Putin prizna Kosovo.

Игор Јарамаз said...

Представу немате колико појма немате. Не бих знао одакле да кренем.

Без бриге Јоване, шансе за повећањен читалаштва су јако слабе, посебно док је тебе.

Milan Ćirković said...

@Jovan
"Ne razumem cemu ovakvi komentari niti cemu su sad krivi "srpski trampisti" koji nemaju nikakvog uticaja na bilo sta."

Nemaju nikakvog uticaja na bilo sta? Na bilo sta? Pa nece bas biti. Itekako imaju uticaja na to sto je Srbija tu gde je, na dnu Evrope i sveta po maltene svim parametrima civilizacije. Umesto da se uci i radi, vecinsko srpsko biracko telo bistri svetsku politiku, povecava tiraz udbaskih medija u kojima se cak i njihov sopstveni pulen falsifikuje i uopsteno nas vodi jos dublje u sranje u kojem jesmo.

Jovan said...

@Jaramaz, hteo sam smajli da stavim, al ne moze da se edituje, molim bez ljutnje.

@Milan, vi pravite neke asocijacije na osnovu podrske Trumpu, zatim nadjete 5% najgorih koji su navodno reprezenti i onda sve zajedno stavite u basket of deplorables.

Uradite onda to isto i za Klintonicu, nadjite njene najgore od najgorih (npr Saude ili BLM) pa ekstrapolirajte njihove osobine na sve druge koji su za nju.

Milan Ćirković said...

@Jovan
"vi pravite neke asocijacije na osnovu podrske Trumpu, zatim nadjete 5% najgorih koji su navodno reprezenti i onda sve zajedno stavite u basket of deplorables.
Uradite onda to isto i za Klintonicu,"

Pre nego sto Vam odgovorim, zanima me da li su Vam poznate sledece licnosti: Wells, Thalmann, Kaas, Hugenberg, Held? Nije nimalo strashno ako nisu, ne treba ni da budu, jako mali broj profesionalnih istoricara zna za njih. U cinjenici da se za njih ne zna, odnosno da nisu znacajni, da nisu znacajno uticali na istoriju, sadrzi se odgovor na Vase pitanje. Vidi dole pod *.

Sto se tice srpskih trampista, to su isti oni koji su ovde tako vatreno navijali za matorog LePenna, pa zatim za onu kravetinu od njegove kceri. Isti koji navijaju za budalu Faragea, pa cak, samo na prvi pogled paradoksalno, i za budaletinu na suprotnom delu spektra, Aleksisa Ciprasa. A onda lepo odu na domace izbore i zaokruze Vucica; ili, jos gluplje, zaokruze Sheshelja, misleci - odnosno ekvivalent tome kod tako niskih inteligencija - da ce se Sheshelj suprotstaviti svom najboljem uceniku. E to je taj basket of deplorables koji mene stvarno zanima, zabole me izvesni organ za americke deplorables, svakom svoje. Ti americki deplorables koji najbolje odslikavaju profil Vucicevih i Shesheljevih biraca ovde su zlikovci predstavljeni u npr. ovom tekstu: http://www.politico.com/story/2016/11/suppress-black-vote-trump-campaign-230616

* Wells, Thalmann, Kaas, Hugenberg, Held su bili protivkandidati za premijera (kancelara) izvesnom populistickom kandidatu na nemackim federalnim izborima od 6. novembra 1932. godine. Za njega sigurno znate. Isto se zalagao za nacionalizam, protiv slobodne trgovine, za cistocu rase (dakle protiv imigracije), za ekonomsku autarhicnost, najavljivao javne radove, grmeo protiv nejednakosti, plutokrata i (jevrejskih) bankara. Cak je tvrdio da je on jedini pravi narodni (Volkish) kandidat koji se bori protiv "otudjenog establishmenta" Vajmarske republike.

Speaker said...

Gary je, po meni, personifikacija svih onih razloga zbog kojih libertarijanizam još uvek nije politička sila sa kojom se računa, iako je sve popularniji sa obe strane Atlantika: lik je jednostavno neozbiljan i odbija i svojim šalabajzerskim ponašanjem i nastupom i zalaganjem za gluposti poput "Fair Tax" ili koncentracijom na marginalna lifestyle pitanja poput legalizacije marihuane ozbiljne desno orijentisane glasače koji u suštini čine većinu potencijalnog libertarijanskog biračkog tela u SAD (ja prvi pušim travu redovno, tj. retko prođe nedelju dana da nisam zapalio makar jedan džoint ili poduvao jedan vaporizer, ali me nebrojeno puta više zanimaju ekonomska pitanja od takvih gluposti, a "Fair Tax", koji guši potrošnju i predviđa garantovani prihod za parazite do neke arbitrarne "granice siromaštva", je poslednja stvar koju bih podržao). Što se tiče Trampa, mislim da oni koji ga napadaju, uključujući i gospodina Ćirkovića ovde preteruju, iako su i meni njegovi srpski fanovi uglavnom antipatični i imam utisak da će se, ako Tramp bude izabran, jako neprijatno iznenaditi, jer on danas možda ima stav da Rusiji treba pružiti šansu (što je, naravno, greška, šansa im je pružena devedesetih i nisu je iskoristili, sada ovakvu Rusiju i KGB-ovsku kugu koja je uništava već skoro stoleće treba uništiti prvom dobrom prilikom), ali će svakako na sve bezbobraznije provokacije Rusije, ako ne prestanu, a to se sigurno neće desiti, reagovati nesravnjeno drastičnije od ove neokomunističke pete kolone u Beloj kući, koja je zbog monomanijakalne usredsređenosti na promociju lažnih "prava" neradničkog ološa i pljačku normalnog i produktivnog sveta, dopustila da se razna diktatorska gamad osili mnogo više nego za crnog vakta drugog najgoreg predsednika SAD u istoriji (najgori je, naravno, ovaj trenutni), Džimija Kartera. Ja Trampa takođe smatram za zlo, i nimalo mi se ne dopadaju njegova protekcionistička bulažnjenja i tripovi oko "javnih radova", ali, s druge strane, mislim da su najgore stvari iz njegove kampanje teško ostvarive, odnosno, da, čak i ako je ozbiljan, teško može da uradi nešto više osim prolaznog usporavanja nezadrživih procesa globalne liberalizacije trgovine, a da će verovatno pokušati da u praksi vodi neku ne previše briljantnu ili reformsku, ali relativno razumnu politiku, obuzda donekle rast javnog duga i otarasi se najgorih budalaština prethodne administracije poput Obamakera. Takođe, meni njegova anti-imigraciona retorika nimalo ne smeta: bio bih, svakako, pristalica slobodne imigracije u situaciji libertarijanske države sa strogim do drakonskim zakonima protiv svih vrsta zločina, nultom "socijalnom" pljačkom, i podrškom za parazite i minimalnom ili nikakvom ulogom socijalsitičke demokrature u ekonomiji, a ovako mislim da je nekontrolisani influks ljudi sa latinoameričkim kolektivističkim i na razne druge načine problematičnim kulturnim matricama izuzetno velika opasnost za individualističko-protestantski supstrat (koji s druge strane ugrožava i import bolesnih socijalističkih ideja iz Evrope) jedine (i zato dragocene) velike države na svetu u kojoj individualne građanske slobode i neprikosnovenost privatne svojine imaju kakvo-takvo uporište, i da to treba zaustaviti svim sredstvima, uključujući i ona koja nam se u nekoj načelnohj ravni ne dopadaju. Dakle, iako zlo, svakako je daleko manje zlo od crvene socijalističko-korporatističke veštice Hilari, čije glasačko telo objedinjava sav najgori talog Amerike, od parazitskog šljama iz geta i ilegalnih meksičkih i ostalih ciganštura ("Ciganin" je za mene antropološko-funkcionalna i kulturna kategorija a ne genetsko-etnička :)) ) koje su se ko zna kako dočepale pasoša, preko pseudointelektualnih levičarskih budžetskih pijavica svih vrsta, sve do banksterskih i crony-korporatnih hijena koje u dilu sa birokratama i demagozima guše istinski slobodno tržište, preduzetništvo i inovacije.

Speaker said...

Napokon, Tramp je, ako ništa drugo nekakva promena (iako, nažalost, daleko manja nego što se i njegovim protivnicima i njegovim pristalicama čini, jer to nije čovek koji ima viziju ili kapacitet za dubinske liberalne i antisocijalsitičke reforme neophodne Americi i celom zapadnom svetu), dok sa Hilari psotoji samo izvesnost toksičnog neokomunističko-ljudskopravaškog status quo, podrivanja ustavnih građanskih sloboda i sve bržeg ekonomskog i društvenog sunovrata.

Jovan said...

@Milan, Definitivno ne kapiram sta znaci sintagma "srpski trumpisti" pa ne bih dalje na tu temu.

Ne znam za pobrojanu gospodu, ali znam za Mike Godwin-a i njegov zakon.

Unknown said...

Ako Hillary izgubi, Anthony Weinar je definitivno ukopao! Kaze Tramp na Tviteru da je ObamaCare katastrofa i da ce ga ukinuti i zamijeniti!

Milan Ćirković said...

@Jovan
U tome i jeste stvar, danas ljudi tako znaju par mema, a kontekst im izmice. Pa se posle isti ti koji su protiv politicke korektnosti zale da su uvredjeni i da im je nanesen dusevni bol kad se kaze da su deplorables i rasisti. Sorry, ali ne moze se istovremeno biti za slobodu govora i protiv polit. korektnosti, a kukumavciti kao ucveljena usedelica da neko koristi neprimeren recnik.

Jovan said...

Ne znam o kome je sad rec, ja sam samo primetio da sugerisanje samoubistva nije dobar nacin da se zapocne rasprava.

Sto se tice generalizacije da su trumpisti rasisti, ona je jednistavno pogresna jer je bazirana na nereprezentativnim i/ili imaginarnim primercima tzv. trumpista.

Игор Јарамаз said...

Поредити Вучића/Шешеља са Трампом и Фаражом може само неко ко не разуме свет у коме се налази. Иначе, Хилари су веће шансе да заврши у затвору него Белој кући.

Што се тиче имена која су наведена као часна помена: "Wells, Thalmann, Kaas, Hugenberg"
- Taлман је био вођа комунистичке партије
- Хугенберг вођа нацистичких "мењшевика", сродне националистичке, антисемитске екстремно десне странке коју су Нацисти касније прогутали
- Док је Кас био најгори од тројице, вођа клирикалне католичке странке Центрум која је у пресудном моменту омогућила Нацистима и Хитлеру не само да ударе институционалне темеље тоталитарне државе него и омогућила католичко-протестантско национално обједињење будући да су протестанти углавном подржавали NSDAP a католици били подељени између осталих партија

За политичку расправу није довољно прочитати пар књига, за неке ствари треба имати осећаја. Вама недостаје чак и ово прво на елементарном тривијално-енциклопедијском нивоу (ко, где, како, зашто), о неком додатном осећају за друштвене токове да не причамо.

Ово Вам кажем без трунчице гордости, баталите коментарисање политике. Ви сте интелектуалац, остварени сте у сопственом домену где сте највероватније неприкосновено први у Србији и шире. Не треба вам овакво бламирање, а није први пут колико памтим. Не понижавајте себе и струку.

Свако добро.

PS, Tрамп побеђује, што ће бити одлично како за Америку тако за свет.

Unknown said...

Igore

Hajde pošto kazete da vi imate osjecaja i znanja, a drugi nemaju, to bi značilo da sebe svrstavate u nekog strucnjaka,objasnite kako će to pobjeda Trampa biti bolja za Ameriku i svijet? Šta će to Tramp donijeti bolje Americi?

Kako vi možete da izvedete predviđanje iz onoga što Tramp priča, kada svako mjesec dana kaze nesto suprotno?

Necu vas pitati vezano za Trampa i njegova lupetanja o nauci.

Da li mislite da ukoliko Tramp pobijedi da će situacija u svijetu po pitanju ratova i USA mijesanja definitivno primiriti?

Sa čim se slažete sa Trampom, a sa čim ne?

Napisite vašu analizu i predviđanja, jer ste mnogo puta napisali i sad evo da će pobjeda Trampa biti bolja za USA i svijet, bez nekog objasnjenja, a drugima ste cesto govorili da nemaju pojma. Mnogo puta ste rekli da nećete više pisati komentare, pa opet pisete.Eto napisite dva, tri komentara i vasa predvidjanja, pa da možemo na osnovu njih da ocjenimo vaše misljenje( u stvari nagadjanja a ne predvidjanja pošto politika i geopolitika i nisu ništa drugo)

Speaker said...

@Boris
Borise, zaboga, kakve su vam to postavke, hajde za ove putinoide kao što je poštovani perjanik Karagmaz, :) ali nije valjda i za vas "USA mešanje" loša stvar koja bi trebalo da se "primiri", pa da KGB-ovski krvoloci i pekinška komunistička đubrad valjd avršljaju kako i koliko im je volja? :)) Tačno je da USA često ne znaju šta hoće i da su neka od tih mešanja bila, uglavnom iz američkih i zapadnih unutrašnjepolitičkih razloga (čitaj trule "demokratističe" i ljudskopravaške ideologije, levičarskog unutrašnjeg neprijatelja koji sedi u mnogim zapadnim vladama i medijsko-akademske pseudointelektualne Kominterne), nespretna i kontraproduktivna, ali svi mi dobro znamo šta je alternativa, i, u suštini, najveći problem poslednjih godina nije to što se Amerikanci mešaju, već što se, kako u Beloj kući sedi neokomunistička peta kolona sa muslimansko-marksističkim bekgraundom, ne mešaju više, odlučnije i radikalnije :)

Unknown said...

Speaker

Slazem se:-) Nisam rekao da je mijesanja loša stvar, nego sam posao od pretpostavke da on misli da to nije dobro, posto podrazumjeva da će pobjeda Trampa biti dobra i za USA i za svijet. Ja iskreno mislim da će Tramp biti i žešći u spoljnoj politici:-))

Speaker said...

@Boris
Pretpostavljao sam, :) reagovao sam više na formulaciju nego na intenciju :) U svakom slučaju, za Trampa mislim isto, a bogami i za Hilari, bilo ko da pobedi od njih dvoje, u tom smislu dolaze bolja vremena za svet, a daleko gora za Rusiju, Kinu i ostale belosvetske totalitarne divljake i razbojnike, ovakvu petokolonašku slinu kao Obamu neće skoro imati, poslednja je bio Karter sedamdesetih :)) Zato mi je i smešno što se ovi rusofiličari tako primaju na Trampa :))

Milan Ćirković said...

@Igor
Vi verovatno mislite da ste mi rekli nesto razumno i uravnotezeno, a ne razumete da mi nemamo dodirnih tacaka na planovima koji su daleko dublji od politickih i drustvenih. Mi ne delimo ni metafizicku, ni logicku, ni eticku osnovu na kojoj mozemo diskutovati. Ja rusofiliju, populizam i nacionalizam, pa i uopstenije, nativizam bilo koje vrste dozivljavam kao zlo protiv kojih je moralna obaveza boriti se uvek i na svakom mestu. Vi dozivljavate gordost, blamiranje u ocima Vas i Vasih istomisljenika kao nesto lose, a zajednistvo i legendarni osecaj za drustvene tokove kao nesto dobro -- ja smatram potpuno suprotno. Uostalom, ja se potpuno slazem sa baronesom Margaret Thatcher kad je rekla da drustvo ni ne postoji, postoje samo pojedinci, njihove porodice i prijatelji.

(That said, Vasa spika o Welsu, Hugenbergu et al. je potpuno promasila poentu moje replike Jovanu. Osim sto ima faktickih netacnosti, koje ste Vi naravno outsourceovali na sagovornika, poenta je bila da je svakog normalnog BAS BRIGA ko su bili Hitlerovi rivali, jer bi bilo koji od njih izvesno bio bolji od AH. Gle cuda, isto mislim i za Trampa, Feredzu, Lepenicu i ostale vama bliske wannabe diktatore.)

Unknown said...

Djokovic je postao najomrazeniji Srbin za pola godine, hahahahahah:-) Mrznja primitivnih ljudi na nasim prostorima prevazilazi sve nivoe. Novakovi porazi najbolje pokazuju koliko su oni kroz njegove pobjede lijecili svoje frustracije.

charlie said...

NH izgleda prešao na crveno
https://mishtalk.com/2016/11/05/nate-silver-vs-rcp/#more-41880

Игор Јарамаз said...

зееееееееееееееееееееееееееееееев