Pages

12 February 2016

Botovi su pobeda demokratije

Iskreno, ne znam ko me više nervira, sami botovi ili ovi što svuda oko sebe vide botove i valjda misle da su botovi najveći problem koji imamo. Ali evo šta je u svemu tome dobro.

Samo postojanje botova, potreba vlasti da angažuje ljude koji će po društvenim mrežama ili internet medijskim komentarima uticati na javno mnjenje, signalizira jednu malu pobedu demokratije.

Ne, nije demokratski u normativnom smislu to što Vučić i drugi političari (fenomen uopšte nije ograničen na Srbiju) angažuju botove. Države su uvek, manje ili više suptilno, ulagale u propagandu. Ali dok je nekad bilo najvažnije kontrolisati ključne medije, potkupiti jedan broj novinara ili im možda pripretiti, danas se taj medijski krug proširio.

Posle internet revolucije u medijima i sa usponom društvenih mreža, javno mnjenje više ne upija samo pasivno ono što mu se servira, već i aktivno generiše novi sadržaj. Zbog toga više nije dovoljno kontrolisati nekoliko medija ili jedan broj novinara, nego se pokušava organizovati širi krug ljudi, "botova" koji će uticati na sadržaj generisan putem društvenih mreža i internet komentara.

Ovo ukazuje da je državama je sada puno teže kontrolisati javno mnjenje nego ranije. Telefonski pozivi medijima više nisu dovoljni - danas treba organizovati mnogo veći broj ljudi, to mnogo više košta i države su sve u svemu manje nego ranije sposobne da kontrolišu javno mnjenje. Uspon botova je simptom slabljenja moći države da oblikuje javno mnjenje.

17 comments:

Aleksandar Stevanović said...

Bilo bi divno da ne botuju na izmisljenim radnim mestima za platu koju im placaju gradjani Srbije za ono sto ne rade uopste.
Telefonski pozivi medijima odlicno funkcionisu, samo sto zovu drzavne firme oglasivaci i kazu da razmisljaju da malo olade od reklamiranja. Za one koji su umazani do grla moze i RRA da pozove i da se seti da jedna firma ima dve nacionalne frekvencije.
Inace istina je da je Internet sam po sebi stvorio uslove da meke diktature ne funkcionisu kao pre 10-15 godina, a koliko je Internet dovoljan videcemo po rezultatima DJB i Dveri koji su najaktivniji na Internetu.

Aleksandar Stevanović said...

A imaju i botovi koji ljudima dolaze kuci sa podacima o njima i njihovoj deci i lepo objasnjavaju kako treba da glasaju za SNS. Pa ih podsete nekoliko puta pre izbora i na sam dan glasanja. Ima i onih koji samo stoje u odredjenim naseljima na odredjenim mestima.

Marko Paunović said...

Slavisa, da li postoje botovi u Americi, ja nisam cuo?

Nekako bi mi bilo logicno da armije volontera usmere u botove umesto u deljenje flajera i zvanje telefonom...

pest said...

>Slavisa, da li postoje botovi u Americi, ja nisam cuo?

Ma ne. U Americi je mnogo efikasnije dobiti na telefon tri coveka koji upravljaju tamosnjim drustvenim mrezama.
Efekat demokratije o kom govori Slavisa se ne oseca u Americi. Ili, ako se i oseca, drzavi jos uvek stoje na raspologanju tradicionalni mehanizmi propagande u sistemu koji vlada tamo, a koji se zove "Crony Capitalism".

Slaviša Tasić said...

Koliko ja znam ne. Država to ne radi jer bi bio preveliki skandal, a i na nacionalnom nivou nema mnogo smisla jer je preveliki internet prostor. Imalo bi više smisla u pojedinačnim izbornim trkama kongresmena po oblastima ili senatora po pojedinim državama, možda tu nešto postoji.

Mile said...

Ja ove naše botove doživljavam isključivo kao poraz, i to poraz u bilo kom smislu. Nema to veze sa demokratijom, čija je valjda osnova u odgovornosti, transparentnosti, slobodi govora, smenjivosti vlasti i sl. Pazite, srpski botovi nisu osobe koje prikazuju vladu kao uspešnu pozivajući se na o jektivno proverljive razloge, oni ne sagledavaju stvari sa druge strane, ne osvetljavaju neku dimenziju pojave koja ide u prilog vlasti, a koju opozicija zanemaruje ili ignoriše... Oni jednostavno samo "ispaljuju" parole, i za pare, sendviče, ili ko zna zarad koje druge koristi glume podršku po principu Orvelovih ovaca... "Četiri noge dobre, dve noge loše", a kad zatreba i "četiri noge loše dve noge dobre", sve dok masa ne počne za njima da ponavlja. Botovi žele da ljudi ne misle svojim glavama.
Srpski botovi su poraz u civilizacijskom, intelektualnom i humanom smislu.

Slaviša Tasić said...

Nema to veze sa karakterom botova. Potreba vlasti da angazuje armije botova je kljucna, ne sami botovi; ta potreba da se angazuju je reakcija na demokratizaciju javnog mnjenja.

pest said...

Ovaj video je rasprava o "Digital Platform Censorship."
Cini mi se da je relevantan za temu koju je Slavisa pokrenuo, a ako nije, molim moderatora da obrise moj post.

https://youtu.be/fFpBrlUSzy8

Inace, ja se ne slazem u potpunosti s Richardom. Mislim da moc i ponasanje drustvenih mreza nije samo posledica njihove velicine, vec i drzavne prinude, koja je u Americi indirektna, ali je tu.

Vladimir said...

Slaviša, Vaš naslov glasi: "Botovi su pobeda demokratije".
Bez uvrede, ali pored naslova i čitav Vaš tekst je plitkouman. A evo i zašto.
Kao prvo, demokratija je mnogo više od onoga kako je Vi opisujete. Demokratiju je najlepše opisao Masarik u jednom intervjuu Čapeku. Čak mislim da sam to jednom prilikom i postavio ovde pre par godina. Botovi nipošto nisu pobeda demokratije, pa čak ni mala pobeda - kako Vi naglašavate.
Nakon pada tri totalitarne doktrine, demokratija je postala totalitarna demokratija. A malo je i napredak tehnike uzeo svoj danak. Šta to znači? To znači da su određeni ljudi, koji važe za demokratski izabrane predstavnike naroda, zapravo botovi. Na primer, naš premijer je bot. I čitava vlada je botovska. I cela skupština. Da skratim - mi nikako nismo napredovali, naprotiv, nazadovali smo.
I kad sam već pomenuo Čapeka. On je izmislio reč robot. Od slovenske reči rob. Bot je nastao od robota. Sledeće biće u evolutivnom poretku je lobot - rob kome je izvršena lobotomija. To bi otprilike bila i sudbina naše demokratije.

Navuhodonosor said...

Da, tako je. Recimo, da ne postoji Web 2.0, ja uopšte ne bih znao da su u toku anti-NATO protesti u Beogradu (pošto o tome na televiziji i u novinama nema gotovo ni reči).

Vladimir said...

@Navuhodonosor

O tome, između ostalog, ja i govorim. Demokratija ne postoji ako ne postoji slobodan pristup informacijama. Što se ovog konkretnog slučaja tiče, anti-NATO protesta u Beogradu, nijedan veliki medij nije najavio protest, niti je sa protesta izveštavao. Mislim na novine, televizije i sajtove. Apsolutni bojkot događaja. Za razliku od, na primer, okupljanja desetak žena u crnom. Šta nam to govori? To nam govori da su svi naši mediji već pod NATO okupacijom.
Ja sam za protest saznao tako što pratim Zavetnike na tviteru. Preko društvenih mreža su uspeli da okupe 10-15 hiljada ljudi. Bio sam i ja, pa ako nekoga interesuje kako je bilo, vi izvolite pa pitajte. :)
Inače, organizatori su pozvali na ustanak, to jest na protivustavno obaranje organa vlasti, pa ako smo pravna država, to je potreban i dovoljan uslov za hapšenje organizatora protesta. Ali hapšenja neće biti. Zašto? Zato što naši vlastodršci procenjuju da je bolje da sve to ostane tajna, nego da se poštuje zakon. U takvoj demokratiji potpuno je nebitno da li postoje ili ne postoje botovi.

Unknown said...

Demokratija posebno ne postoji jer je o ugovoru koji limitira suverenitet Srbije nije bilo ikakve javne rasprave. Da lepo vidimo da li nam se to isplati ili ne, na kratak i na dugi rok. Inace, ne razumem one koji su protiv ugovora sa NATO, a sutra bi bezuslovno prodali suverenitet drugoj imperijalnoj sili koja nam je papreno naplatila mogucnost da u njeno ime guramo prst u oku Zapadu. Izem ti svaku politiku koju vodimo za druge umesto za sebe.

BluesRocker said...

Srbija je za vreme svemogućeg Vučića toliko napredovala na polju demokratičnosti, da komotno može da promeni ime u Demokratska republika Srbija.

Unknown said...

Demokratska Narodna Republika Srbija.

Navuhodonosor said...

Za još jednu jako važnu vest smo ostali uskraćeni - dakle, u slučaju sukoba Rusije i Turske, NATO neće braniti Tursku od Rusije, član 5 ostaje mrtvo slovo na papiru. A za očekivati je da bi to moglo da izazove najpre pukotine u NATO-u, a zatim i njegov potpuni raspad.

Vladimir said...

@Unknown
"Inace, ne razumem one koji su protiv ugovora sa NATO, a sutra bi bezuslovno prodali suverenitet drugoj imperijalnoj sili koja nam je papreno naplatila mogucnost da u njeno ime guramo prst u oku Zapadu."

На кога сте овде мислили? Дајте неки пример.

Vladimir said...

@Navuhodonosor
"Za još jednu jako važnu vest smo ostali uskraćeni..."

Их да је једна. Ево, ја сам јуче сасвим случајно сазнао да је у петак или суботу био велики протест против Мила у Подгорици. Било је пар хиљада људи. Зашто се у Србији не извештава о томе шта се збива у српској Спарти?