Pages

17 December 2015

Fed i Srbija

Premijer kaže: "Odluka Feda (da poveća kamate) nije dobra za nas ... novi rast doalra povećaće javni dug Srbije."

Slične komentare vidim i na drugim mestima po medijima.

Valutna tržišta ne funkcionišu tako. Valutni trgovac ne čeka da Fed podigne kamatu da bi onda kupio dolare i zaradio na toj kamati. Ako to čeka, preduhitriće ga drugi trgovci, usled čijih kupovona će dolar već ojačati i za njihovu kupovinu biće kasno. Da biste zaradili na trgovini valuta morate reagovati pre drugih -- a pošto i drugi trgovci to isto znaju i hoće da reaguju pre vas, ukupno gledano tržište reaguje mnogo pre odluke centralne banke, na osnovu očekivanja. Isto važi za sva druga tržišta, samo je valutno još brže i likvidnije od većine drugih.

Fed već odavno najavljuje podizanje kamata i još je negde prošle godine postalo jasno da će se to pre ii kasnije dogoditi. Valutna tržišta su na to reagovala već sa prvim naznakama da Fed planira da podigne kamate: na osnovu indikatora za koje tržišta znaju da Fed gleda (inflacija, nezaposlenost, itd.), ili na osnovu izjava raznih funkcionera Feda. Dolar je ojačao odavno, paralelno sa takvim očekivanjima tržišta da će Fed u budućnosti podići kamate. Juče je Fed konačno i doneo odluku i tako otklonio svaku sumnju, a jačanje dolara koje je od onda usledilo samo je posledica otklanjanja delića sumnje koji je još ponegde postojao. Zato je dolar od juče ojačao samo jedva primetno, a prema nekim valutama čak i pao.

Komentari da će sada uslediti jačanje dolara su zato promašeni. Dolar je već ojačao, od onog trenutka kad su se pojavile prve naznake da će Fed u budućnosti podići kamate. A kako će se kurs dolara kretati od sada nadalje zavisi od očekivanja budućih odluka Feda (i od drugih stvari) -- ne više od ove odluke.

6 comments:

Milan Ćirković said...

Ne vredi to objasnjavati, Slavisa, mada vam svaka cast na pokusajima. I premijer i najveci deo ovdasnjih novinara, "analiticara" i javnosti uopste su vremenski putnici, za njih nema razlike izmedju proslosti i buducnosti, za njih je najcesce doba Nemanjica buducnost, a kosmicko i nuklearno doba neka mutna proslost. Zato kod nas i vlada veciti "Dan mrmota" - svojevremeno sam napisao i tekst u kome sam sugerisao da bi odlicna stvar bila proglasiti Dan mrmota za nacionalni praznik Srbije. On nas najbolje odslikava i na politickom i na kulturnom i na ekonomskom, pa cak i na psiholoskom planu: vecito vracanje iste, lose beskonacnosti.

Marko Paunović said...

Ali mislim da je u pravu Vucic kada kaze da "odluka FEDa nije dobra za nas".

Mislim, u pravu si ti da je odluka ocekivana i da nece doci do daljeg jacanja dolara zbog nje. ALI, da su doneli neocekivanu odluku i zadrzali stopu na prethodnom nivou, to bi dovelo do slabljenja dolara i smanjilo bi javni dug izrazen u evrima. :)

Slaviša Tasić said...

U pravu je ako isečeš tako pola rečenice. U nastavku on (i drugi) govore o rastu dolara koji će navodno sada uslediti zbog veće kamate Feda.

Jovan said...

Komentari o odnosima valuta nisu stvarno o valutama, pre su tu da zadovolje osnovnu ljudsku potrebu, da cujemo sta ce da se desi u narednom periodu. Sad, kome je bas glupo da veruje tarot Milanu ili horoskopu citace nesto malo intelektualnije, recimo o prognozama odnosa valuta. :)

A Vucic uvek tera na svoju vodenicu, spoljni faktor je kriv za sve lose, a On za sve dobro.

Jovan said...

Naravno, mislim na komentare u masovnim medijima, ne na ovaj Slavisin. Nisam siguran koliko se to vidi, pa da razjasnim.

Anonymous said...

Nezavisno od prethodnih očekivanja i dešavanja al zašto je rast dolara u odnosu na euro malo izgledan,kad će ECB da zadrži repo stope skroz dole? Pogotovo što u evrozoni i dalje ima mnogo nepoznanica u budućnosti,lepih vesti ni na horizontu?
Verovatno neće biti nekog značajnijeg rasta dolara,tipa 20+ posto ali neki manji se može očekivati