Pages

15 July 2015

Koliko je velika penzija?

Ako je nešto konstanta većine ljudi u Srbiji to je vera u penziju. Vera je kao i uvek zasnovana na veri, a pitanje koje je meni interesantno je koliko, ustvari, vredi pravo na penziju u Srbiji? Polazna pretpostavka nam je osoba koja ima 22 godine i dolazi na srpsko tržište rada, uplaćuje PIO do 65 godine (optimistično, biće kasnija godina penzionisanja 2058. godine), ima prosečnu platu. Očekivano trajanje života za muškarce je 72, za žene 76,5 godina. U korist ne ulaze porodične penzije jer se računa da sa 72-76.5 godina nema takvih, a zanemaruje se mogućnost supstitucije penzije za penziju preminulog supružnika/supružnice. Kao startni reper uzeta je penzija od 300 evra (da prosečna penzija u Srbiji za one koji su otišli u istu sa punim stažom nije 23.000 dinara), a planirana godišnja realna stopa rasta penzija je 2% (opet optimistično). Doduše, ovo je optimistična procena u svetu gde nema značajnih reformi. U svetu gde se Srbija brzo reformiše, na primer u onom gde DJB vodi državu, projekcije su naravno mnogo bolje.

Elem penzija za prosečnog i savesnog muškrca vredi oko 60.000 evra (naravno, bez kalkulacije vremenske vrednosti novca). Penzija za prosečne i savesne žene vredi oko 100.000 evra (pretpostavka je da žene zarađuju isto koliko i muškarci, u praksi to verovatno neće biti slučaj, pa će i ženska penzija biti niža), i jedno u drugo izraženo današnjom kupovnom snagom. Da li je to mnogo ili malo, to zna svako od nas.

Na sve ovo se dodaje korist zvana zdravstveno osiguranje. Međutim, kako je to ustavno pravo i kako ga mogu ostvariti svi na ovaj ili onaj način, a vrlo često besplatno, to nećemo dodati u analizu. Posebno imajući u vidu da se uplate zdravstvenog osiguranja najčešće "isplate" tek u poznim godinama sa hroničnim bolestima (naravno, u teoriji, praksa u Srbiji kaže drugačije, zdravstveni sistem je faktor koji smanjuje pritisak na penzioni sistem, što je još jedna od karakteristika afričkih banana država).

Da li se drugačije može osigurati bolja starost, odgovor je može. Da li se sistem može brzo promeniti, odgovor je ne može. Da li se sistem mora menjati, odgovor je, ne mora, ali bi bilo vrlo poželjno. Za to treba gledati Srbiju 40 godina unapred, a dosadašnji uobičajni horizont je uglavnom 40 meseci.



14 comments:

Anonymous said...

Navodno Bizmark je izmislio sistem državne penzije kako bi preventivno odbranio od ideoloških nasrtaja komunista ka golemoj radnoj masi u Nemačkoj

Milan said...

Pa makar mi u Srbiji mozemo na konkretnom primeru da uvidimo kako ce obavezni drzavni penzioni Fond bukvalno progutati i upropastiti celokupno drustvo i drzavu. Ziveo PIO protocni bojler, (gde fOnd i nije Fond, gde je penzija socijalno davanje), dokle god svi ne propadnemo, onako coporativno, lol.

Vladimir said...

Jeste, Fon Bizmark je smislio državnu pemziju.
A da li ste znali, cenjeni publikume, da su učesnici španskog građanskog rata imali veći koeficijent za pemziju? U Jugoslaviji, ne u Španiji.
Slučajno pronađoh formular za pemziju koji je štampan negde sredinom šesetih godina prošlog veka. Oni su nekako odredili koeficijent za pemziju, pa su ga onda uvećavali na osnovu toga da li je pemzioner učestvovao u NOB-u. Ako jeste učestvovao, koeficijent je bio veći ako se pridružio Titu i partizanima pre kapitulacije Italije, 8.9.1943. A još ako je taj čova bio u Španiji, jebo je kevu s pemzijom. Koča Popović, na primer, imao je pemziju milion dolara, pričo mi Marić, ima i u onoj njegovoj knjizi "Deca komunizma".
Mene sad interesuje da li ima još živih "španaca"? Ako ima, spreman sam da mesečno odvajam od svoje plate koliko treba.

Speaker said...

Državna pay-as-you-go penzija je sulud koncept danas. Zemlja koja se toga ne otarasi u najskorije vreme, biće za deceniju-dve gladna, čak i ako je relativno imućna danas, osim ako nema afričku demografiju, koja, međutim, nosi sa sobom mnoge druge ogromne probleme :) O Srbiji i da ne govorim. Izem ti ja zemlju u kojoj čak ni 10 ili 20% populacije ne razume nešto toliko elementarno, i ne shvata da će, ako se ovako nastavi, bilo da je na vlasti Jesus H. Christ, AV ili DJB, ako nema decu za penzijicu morati da se mlati kolcem iz tarabe sa drugim sličnim spodobama oko što boljeg kontejnera :))

Anonymous said...

"ako nema decu za penzijicu morati da se mlati kolcem iz tarabe sa drugim sličnim spodobama oko što boljeg kontejnera"

али

"Da li se sistem mora menjati, odgovor je, ne mora, ali bi bilo vrlo poželjno. Za to treba gledati Srbiju 40 godina unapred, a dosadašnji uobičajni horizont je uglavnom 40 meseci."

да ли је

"Izem ti ja zemlju u kojoj čak ni 10 ili 20% populacije ne razume nešto toliko elementarno, i ne shvata da će, ako se ovako nastavi"

Када је у питању нешто толико елементарно попут популационог колапса услед наци окупације... Чега је тога доста било? :)))

Елементаран је став пристојних људи, да је све наслеђено од СФРЈ, идиотска замисао примитивних злочинаца, те да се пре томе има односити без компромиса. Елементарно.

Игор Јарамаз said...

Ко је ДЈБ?

Игор Јарамаз said...

Ко је ДЈБ?

Игор Јарамаз said...

Ко је ДЈБ?

Speaker said...

@MMM
Sjašite više, čoveče, opsesivni ste :)) Stalno mi bez ikakvog osnova imputirate da imam nekakvo navodno dobro mišljenje o pokojnoj SFRJ, što je jako daleko od istine, ja, naprotiv, za razliku od raznih romantičara o njoj, doduše, imam katastrofalno mišljenje, ali jedva nešto bolje o njenim prethodnicama, karađorđevićevskoj Jugoslaviji i karađorđevićevskoj i obrenovićevskoj Srbiji, to je sve. Samo nisam zadrti monomanijak vašeg tipa koji je za sva zala ovog sveta pronašao jedan razlog i jedno opravdanje, pa, recimo, u slučaju Grčke, u kojoj sam čak i živeo kratko vreme, pa je verovatno poznajem barem pet puta bolje od vas ako ne delimo neko slično iskustvo ili ako iz nekog razloga niste fokusirani na tu državu, shvatam da postoje i drugi primitivni, totalitarni i retrogradni mentalni virusi osim komunističkog koji mogu da unakaze društvo i privredu jedne zemlje i pretvore stanovništvo u degenerike :)) A ultrakonzervativizam koji vi generalno zastupate u mnogim svojim inkarnacijama i manifestacijama spada upravo u tu vrstu mentalnih virusa :)

Speaker said...

D(osta)J(e)B(ilo) je pokret Saše Radulovića, koji je ovde apostrofiran ne zato što mislim da ima šanse da skoro dođe na vlast (iako ne bih imao ništa protiv: koliko god da je, nadam se, samo silom populističkih prilika u ovoj ogavnoj satrapiji a ne i iz ubeđenja glavnih aktera, :) u poslednje vreme skrenuo u pravcu levičarske demagogije, i tako je još uvek daleko najliberalnija i najprogresivnija od artikulisanih i aktivnih političkih opcija, te, sledstveno tome, i verovatan recipijent mog ništavnog i besmislenog glasa :) ), za takve snage u ovakvoj zemlji je neki srednjoročni period najoptimističnija moguća projekcija, sledeći put će biti sjajno ako pređu cenzus, već zato što je Aleksandar spomenuo hipotetične reforme u režiji ovog pokreta.

Anonymous said...

"Sjašite više, čoveče, opsesivni ste :))"

Mr. Speaker,

добро је позната чињеница да су и тзв. пензијски систем и демографски тренд дело СФРЈ, стога је игнорисање ове ноторне и по тему веома битне (видети горе наслов) једна штетна и заглупљивачка работа.

"ali jedva nešto bolje o njenim prethodnicama, karađorđevićevskoj Jugoslaviji i karađorđevićevskoj i obrenovićevskoj Srbiji,"

осим што саме бројке и рачунска операција сабирања чине ваше мишљење нетачним и за разумне људе подпуно ирелевантним. Таква врста изједначавања лежи само тоталитарном шљаму које своје гадости у ма којем обиму не сматра претерано битним по обште стање ствари.

"Ко је ДЈБ?"

Д(оста)Ј(е)Б(ило) је екипа наци-коми шљама, апологета режима Јосипа Броза, лопужа и превараната који се не разликује битно од остале тоталитарне гамади изгмизале из шињела гештапоа илити озне.

Vladimir said...

@Speaker

Ako sam ja kolektivista jer sam nacionalista, onda ste Vi kolektivista jer glasate za DJB. :)

Игор Јарамаз said...

@Speaker

ali jedva nešto bolje o njenim prethodnicama, karađorđevićevskoj Jugoslaviji i karađorđevićevskoj i obrenovićevskoj Srbiji

Иако знам да је јалов посао у питању шта заправо замерате Краљевини Србији/СХС/Југославији што је у рангу ономе што замерате наследници 1945-1991?

Vladimir said...

"Иако знам да је јалов посао у питању шта заправо замерате Краљевини Србији/СХС/Југославији што је у рангу ономе што замерате наследници 1945-1991?"

Nije bilo interneta?