Pages

08 February 2015

Varufakis 0.5



Veoma je zanimljivo kako je govorio Varufakis pre 22 godine. Ne kažem da se paralela sa današnjim vremenom može tako lako povući, ali je zanimljiv razlika u pogledu i kritici. Jer ono što je govorio o problemima Grčkog društva je ono što se kasnije radilo na steroidima. 

1 comment:

Nemanja said...

Definitivno ume da izabere kosulju - izgleda k'o Kopolin "Drakula" :D

Salu na stranu, za mene i dalje Varufakis ostaje enigma, taj svat vrlo dobro zna sta je privatna svojina a opet, koketira sa levicarima. Kanda je on torpedo lansiran preko Atlantika da potopi oronuli EU brod :D

Sa druge strane, kritikuje modernu makroekonomiju gde pokazuje zdrav razum ukazivajuci na paradoks nobelovca makroekonomiste. Pravi zanimljivu alegoriju Nobelove nagrade za medicinu dodeljene coveku koji negira postojanje kancera :D Jer makro modeli pojednostavljuju stvarnost i stvarnost pojednostavljena cesto je negacija stvarnosti, a negacija stvarnosti biva potisnuta u cilju glorifikacije samog modela. I za to dobijaju cak i nagradu :D

Naravno, Varufakis pravi greske - sa druge strane ima li ikoga bezgresnoga na ovome svetu osim, razume se, Slavise :D - analizirajuci vladu SAD. Vrlo dobro uocava da Bela kuca, administracija i Kongres su u stalnom "mortal kombat"u, i (pogresno) zakljucuje da oni nemaju vladu. Ali upravo ta gladijatorska borba institucija u SAD omogucava da Amerikanci, medju retkima u svetu, imaju ustavnu vladu.

Jer tamo gde ima odmazde, tu ima i kompromisa. Nasa opozicija nema mogucnost odmazde i stoga nema kompromisa u Srbiji.

Nasi gradjani nemaju mogucnost odmazde protiv gradskih oca i zato ih oci gradski siluju svojim paravojnim formacijama koje, o ironije, finansiraju rasipanjem novca istih gradjana.