Pages

31 July 2014

Novi bankrot Argentine

Argentinska ekonomska politika pod Kiršnerima je pogubna, ali ovde nije u tome stvar. Argentina redovno plaća dospeli dug, ali je od danas u tehničkom bankrotu zbog čudnih sudskih odluka suda u Njujorku - a njujorški sud je nadležan jer su emitovane obveznice po zakonima te države.

Naime, posle čuvenog bankrota iz 2002, Argentina se, kao što to kod bankrota biva, nagodila sa kreditorima da im umesto pune isplati određenu manju sumu i u to ime im izdala nove obveznice. Taj dug je Argentina od tada redovno plaćala. Međutim, nisu svi pristali na dogovor i jedan deo duga, nekih $15 milrd je završio kod tzv. lešinarskih fondova -- onih koji su rešili da se ćeraju po sudovima i nekako probaju da naplate punu sumu duga. 

Sada je jedan njujošrki sudija odlučio da fondovi zaista imaju pravo na punu sumu -- ali, važnije, i to da se sva isplata svim poveriocima Argentine, uključujući i one koji su pristali na prethodni dogovor i sada imaju nove obveznice, blokira. Tako je Argentina sada u situaciji da može i hoće da plaća svoj dug ili bar njegov najveći deo, ali da to legalno ne može. Time je stvoren presedan. Ovo je neuobičajena odluka, a mnogo je obveznica emitovano po njujošrkom zakonu.

Meni su ovi bankroti interesantni jer nisam načisto ni kada i da li države uopšte treba da plaćaju svoje dugove. Recimo, mislim da je moralno, a i ekonomski, opravdano ne vraćati dugove prethodnih kriminalnih režima. Ali gde je granica? Koliko prethodna vlast treba da bude nelegitimna da bi neprihvatanje duga bilo opravdano? Sadamove dugove Irak ne treba vraćati. A Miloševićeve? Menemove? Bilo kog prethodnog režima koji je smenjen zbog neodgovornog trošenja? 

U slučaju Argentine odluka suda je posebno sporna jer nanosi štetu poveriocima koji su prethodno pristali na dogovor i koji sada ne mogu da naplate svoj već smanjeni dug. Zbog jedne grupe kreditora koji nisu pristali na dogovor, fondova "lešinara" koji su kupili taj stari dug i nadali se pravnom rešenju, blokira se transakcija koju obe strane, Argentina i vlasnici novih obveznica žele. U redu je što sudija misli da se stari poverioci moraju namiriti u potpunosti, ali sporno je što nove poverioce koristi kao taoce u sprovođenju te odluke. 

Da stvar bude komplikovanija, nove, zamenjene obveznice imaju klauzulu po kojoj svaki eventualni dogovor koji važi za vlasnike starih nezamenjenih obveznica, važi i za njih. To Argentinu dovodi u bezizlaznu situaciju -- ako popuste fondovima lešinarima, onda svi drugi mogu da aktiviraju ovu klauzulu što će onda svejedno odvesti zemlju u bankrot. Sve to, počev od odluke suda, je stvarno čudan splet okolnosti i odluka pred Argentincima objektivno nije laka. Argentinska vlada je prethodnih godina napravila niz gluposti, ali ovog puta nije sve njihova krivica. 

23 comments:

ChllCha said...

Leš banana država u rukama leš fondova, to se zove - pravda ;)

Nemanja said...

Tako mi gosn Slavise, da su imali fiksni kurs nikada ne bi bankrotirali.. cek ili bese obrnuto, da nisu imali fiksni kurs nikada ne bi ni bankrotirali hihi

Slaviša Tasić said...

Nikad nisu imali fiksni kurs. Imali su samo peg koji su zvali konvertibilnost, ne fix.

Anonymous said...

Podseti me ova situacija na nasu staru izreku " dala baba jedan dinar da udje u kolo, a dala bi dva da izadje". Secam se divne Sekspirove recenice koju je citirao profesor Varijan u svojoj knjizi Mikroekonomija a koji kaze da " dug cesto gubi i sebe i druga"...

Anonymous said...

Славиша је против реституције а овамо вага имовинска права потоњих против првих те му није јасна та 'неправда' :)))

@Nemanja
Земље које имају фиксни курс не могу да банкротирају?
au contraire, mon ami

Lighthouse said...

Ako govorimo o moralu, pitam se odakle nam pravo da one koji traže povraćaj svog novca zovemo "lešinarima". Kako smo došli dotle da predstavljamo kao "loše momke" one koji nisu pristali da im bahata država otme 2/3 imetka tako što se burazerski nagodila s nekim drugim poveriocem pa hoće taj dogovor da proširi na sve druge? Sve moje simpatije za "lešinare" i njihovu nepopustljivost, jer to je jedini jezik koji razumeju bahati populistički režimi poput ovog u Argentini (ovaj je još i lažljivi, jer je falsifikovao statističke podatke) i bahate ideologije (poput peronizma) koje svakih par decenija namerno idu u bankrot i tako upropaste stotine i hiljade onih koji su im poverili svoj novac, svoju imovinu. Neka sada čak i svi izgube sve, ali posle onog što čeka Argentinu zbog bahatog odnose njene vlade, ipak će mnogi u svetu razmisliti pre nego što krenu u nova zaduživanja imajući u startu primisao da neće morati sve do centa vratiti.

Slaviša Tasić said...

Lighhouse,
Ne znam kako je to pocelo ali "lesinari" je sada uobicajeni naziv za fondove tog tipa (vulture funds). Treba uzeti u obzir i da to po pravilu nisu originalni kreditori nego fondovi koji su tek po bankrotu otkupili dug s namerom da na sudu pokusaju da iskamce vise nego sto je po uslovima bankrota.

hasd said...

Slavisa, da li nasa Nbs treba da smanji kamatnu stopu zbog opasnosti od deflacije? kakav ce to uticaj imati na kurs dinara, svi znamo da nbs drzi visoku kamatu da bi privukla spekulante. da li se isplati spustiti kamatu?

Nemanja said...

Ali gosn. Slavisa nas je poducio da berze predvidjaju ratove pa zasto onda ne bi predvidjale i kurseve? Eno vam Delfi mislim Beogradska berza pa ih pitajte za prognozu, da ne kazem za dijagnozu :D
Inace, sa drzavnom CB i rekordnim budzetskim deficitom najmanji problem je deflacija...

Navuhodonosor said...

Tzv. "Beogradska berza" je smešno plitko tržište (P/E racio osnovnog indeksa koji prati kretanje 15 "najlikvidnijih" akcija trenutno je 6, a što je apsurd), samo likvidna, "duboka" tržišta mogu da služe za prognoziranje budućnosti.

Navuhodonosor said...

Hmmm, zanimljivi su podaci za NIS:
http://www.belex.co.rs/eng/trgovanje/hartija/dnevni/NIIS
P/E 2,75
P/B 0,81
ROE 29,58
Zmači, NIS iz svog godišnjeg profita može da isplati celokupnu svoju "tržišnu" vrednost za manje od 3 godine, svoju knjigovodstvenu vrednost kapitala za nešto malo više od 3 godine, a "tržišna" vrednost mu je manja od knjigovodstvene vrednosti sopstvenog kapitala, pa ovo nema nigde na svetu! :)

Nemanja said...

"... samo likvidna, "duboka" tržišta mogu da služe za prognoziranje budućnosti"

Kleopatra da reaguje na ovako grubo krsenje autorskih vidovnjackih prava i (u)tuzi Beogradsku berzu zbog neplacanja nadoknade za javno saopstavanje vidovnjackih dela :D Posto voli da prognozira, mogla bi i Slavisu malo da opali :P

"Zmači, NIS iz svog godišnjeg profita može da isplati celokupnu svoju "tržišnu" vrednost za manje od 3 godine, svoju knjigovodstvenu vrednost kapitala za nešto malo više od 3 godine, a "tržišna" vrednost mu je manja od knjigovodstvene vrednosti sopstvenog kapitala, pa ovo nema nigde na svetu! :)"

Nigde na svetu nema takvog bezobrazluka da ovako uspesnoj firmi, poput NIS-a, drzava Srbija naplacuje rudnu rentu od 3%. Pa to je potpuno van razuma i zakona!?! Podhitno pravna drzava duradi nesto i smanji rentu na 1/7 zakonske obaveze od 7% htedoh reci na 1% :P

Navuhodonosor said...

Šta ti radiš, čime se baviš, šta studiraš ili šta si studirao? Ako je to ekonomija, pa valjda znaš da finansijska teorija kaže da su berzanski indeksi indikator očekivanog "poslovanja" ekonomije u budućnosti, dakle to je neka vrsta "prognoze" budućnosti, mislim to su neke elementarne stvari, očekujem da svi koji prave ovaj blog to znaju!?

Speaker said...

@Lighthouse
Bravo.
@Slaviša
Slaviša, vaš moral je sve čudniji i čudniji, nešto poput igle kompasa nad bogatim nalazištima železne rude, :) posle onih, blago rečeno, gluposti o restituciji, sada kritikujete ljude što žele da naplate bez popusta za populističku gamad nešto što su pošteno platili (makar i po značajno nižoj ceni, jer je prodavac, zbog neadekvatnih mehanizama naplate, izgubio nadu da će se ikada dočepati svojih para, pa je globalni komunjarski agitprop za njih smislio lep termin "lešinari" koji se, eto, jer, valjda, ne znamo ko sve radi u medijima i oblikuje javno mnenje, zgodno odomaćio...). Ako mene pitate, svaka u razumnoj meri demokratska (znači, da postoji kakva-takva sloboda medija i izražavanja, i da se izbori ne nameštaju u meri koja bi značajno uticala na rezultat) i međunarodno priznata država (a Argentinja je i jedno i drugo, ko je tamošnjoj fukari kriv što je verovala obećanjima raznih Menema i Kirhnera i glasala za njih?) moralno je odgovorna za celokupnu sumu svojih dugova (onim drugim, naravno, kreditori pozajmljuju na vlastitu odgovornost), i, što se mene tiče, velika je šteta što se "suvereni" dugovi suvereno ne regulišu konfiskacijom delova teritorije ili rudnih bogatstava oružanom silom na određeno vreme, živeli bismo u jednom daleko moralnijem svetu koji bi mnogo više razmišljao i pre nego što se zaduži, i pre nego što ponudi pozajmicu diktatorskim režimima.

Slaviša Tasić said...

Ali sta je to tacno "Argentina"? Zasto smo Vi i ja odgovorni za Tadiceve, Dinkiceve, Kostunicine dugove? Zasto su ostali kreditori Argentine odgovorni za naplatu necijeg potrazivanja? Zasto su prethodni poverioci pozajmljivali Menemu po 8% umesto Klintonu po 4%? Znali su da veci profit podrazumeva rizik nevracanja, ali kada se taj rizik ostvario oni nisu spremni da gubitak progutaju nego drze druge kreditore koji su prihvatili gubitak kao taoce.

Ovde i uopste kod pitanja "javnog" duga ima tezih moralnih dilema, uopste nije u pitanju podela na kapitaliste i socijaliste. Po mom misljenju su cak branioci koncepta javnog duga kolektivisti; individualista ne smatra Josea iz Rosaria duznim da vraca Menemove dugove kao sto ne smatra ni Vas odgovornim za Karadziceve ili Miloseviceve zlocine.

Anonymous said...

U USA je sudska praksa da sudija naloži bankrotiranoj strani da poveriocima isplati neku fer sumu reda
70 posto duga, sto je i dogovor sa ostalim poveriocima bio. Ovako ovo nije bankrot nego pokušaj celokupne prinudne naplate( uz koju mora da ide pretpostavka kako dužnik zapravo ima celokupan iznos sredstva da vrati, što je u slučaju Argentine nemoguće). Vansudski uticaj na sudiju je jasno vidljiv iz neba,bez obzira na idiote na vlasti u Srebrotini... Ovaj slučaj će biti oboren ako Vrhovni Sud odluči da ga razmatra,u suprotnom ceo sistem bankrota u USA će izgubiti svoju poentu( naplati brzo što više možete i bež dalje od tog dužnika)

Speaker said...

@Slaviša
Touché, ali samo u pero-lakom stilu, :) ako ne prihvatate egzistenciju Argentine kao subjekta pravno ili moralno relevantnog za Hozea iz Rozarija, i poričete (gde se mirne duše možemo i sresti) obavezujući karakter demokratskog sistema za slobodnu individuu - čitava ova rasprava se, međutim, tiče aproksimacija i relativnosti poput nacionalnih država i demokratskih institucija, pa tako postavljen argument pomalo gubi smisao: ako Argentine, sasvim borhesovski, nema, u kakav Tlön, Uqbar, Orbis Tertius su lakoumni kreditori utopili pare, kakvu nepravdu i kome je učinio taj sud kad je i sam, zajedno s tom Amerikom jedva više od fikcije, i zašto rečene lešinare ne bismo preciznije okrstili gugutkama, jer je očigledno da naivno jure himere, i da se od argentinske nacionalne sablasti koja je, kao Šredingerova Škrbamaca, i plakala i nije za onom fašističkom kurvetinom, mrvica neće nakljucati? :)))

Slaviša Tasić said...

Odlican predlog, za sad su gugutke sa ambicijom da postanu lesinari.

Speaker said...

Uzgred, kao stari šekspirofil, iako nisam imao prilike da pročitam knjigu profesora Varijana koju gore spominje jedan komentator, ne mogu da odolim da, na polzu gospođe Kirhner, gospodina Vučića i onih koje to možda zanima, ali bi teško pronašli izvor, :) ne navedem ceo Polonijev aforizam: Neither a borrower nor a lender be; for loan doth oft lose both itself and friend, and borrowing dulls the edge of husbandry... :))

Nemanja said...

Pozivam gosn. Slavisu da umlati gosn. Speakera zbog ovakvih jeretickih citata o dugovima te pozivanja na grubo krsenje makroekonomskih pravila :P

Dug nam je dobar drug, i on nema uticaja na bankrot jedne zemlje kada ona ima fiksni kurs, jer se krize trece generacije ne desavaju, jel tako Slavisa hihihi

Vladimir said...

@Speaker
Da li znate šta je to Borhesova osveta? Borhes je emigrirao u Švajcarsku, gde je na kraju svog života i preminuo. U testamentu je izričito zahtevao da se njegove kosti nikada ne vraćaju u Argentinu.

Speaker said...

@Vladimir
Lep simbolički gest, Argentina, slično Srbiji, nimalo ne zaslužuje čak ni kosti ljudi poput Borhesa, ali mislim da je mnogo veća kazna za tu državu, iako tamošnja komunističko-fašističkim ludilom peronističke fele zatrovana fukara naravno to nije ni primetila (osim po drljavim životima koje žive, ali direktna veza između ta dva fenomena će im naravno, zauvek ostati misterija :) ), to što liberalni, individualistički, antikomunistički i antifašistički Borhesov duh nije za njegovog života prožeo tu državu i uhvatio korena u njoj, već se od jedne za svoje vreme progresivne i prosperitetne zemlje pretvorila u ovo bankrotirano i sumanuto globalno ruglo.

Vladimir said...

@Speaker
Štefan Cvajg tvrdi da je Magelan naišao na ogromne ljude dok je oplovljavao Patagoniju na svome putu oko sveta. Vremenom, Argentinci su postajali sve manji i manji. :)
Inače, meni je interesantan stav autora bloga kako državljanin neke države nema nikakve veze sa potezima svoga rukovodstva.
On kaže: "Zasto smo Vi i ja odgovorni za Tadiceve, Dinkiceve, Kostunicine dugove?"
Ili kaže: "Po mom misljenju su cak branioci koncepta javnog duga kolektivisti; individualista ne smatra Josea iz Rosaria duznim da vraca Menemove dugove kao sto ne smatra ni Vas odgovornim za Karadziceve ili Miloseviceve zlocine."
Ja od svog rođenja živim u nečemu što se zvalo SFRJ/SRJ/SCG/SR. I naprotiv, ja se osećam odgovornim za sve zločine i budalaštine koje su učinjene na ovim prostorima. Od 1944. nevin je samo onaj ko je ubijen ili ko je život proveo u zatvoru.