Pages

25 May 2014

Zabluda potopljenog prozora

Ovo je link za tekst u novosadskom Dnevniku u kojem su segmenti intervjua koji sam dao vezano za moguće efekte poplava na ekonomiju Srbije i staru zabludu da su katastrofe dobre za ekonomiju jer podstiču investicionu potrošnju i rast. 

9 comments:

Navuhodonosor said...

Dobićemo finansijsku pomoć od EU koja je ovde toliko neomiljena.

Marko Paunović said...

Pitanje je i da li ce "Srbija morati da potrosi vise stotina miliona dolara na energetski sektor"...

Ja se iskreno nadam da EPS osigurava imovinu (pretpostavljam kod Dunava), a da je Dunav to reosigurao negde u inostranstvu.

Anonymous said...

Marko,
Nisam siguran da će Dunav osiguranje proći išta bolje nego Galenika,tj da će imati uopšte para za isplatu štete.

Nije džentlmenski ali moram reći da ona SPS bakuta JAAAKKKOO liči na Dafinu Milanović i verovatno je istih moralnih skrupula kao i ona.

Jel beše 2000 radnika zaposleno u Dunavu ,samo od 2008. od kako je ona tamo postavljena ili samo 1000.

Nemanja said...

"Додатни ударац је то што је у поплавама страдала база будуће производње, односно сточни фонд и плодна земља"

Svetski mocnici izmislite vec konacno taj vremeplov, da posaljemo Pavla u stari Egipat, izravno u dolinu Nila, da objasni tim neukim divljacima uticaj poplava na plodnost zemljista. Nas je vec suvise zaduzio sa zabludama, red je i da njima malo pomogne :D

Anonymous said...

Što bi rekao Krkobabić dr Milan,nemamo mi viška radnika,nego manjka posla. Sad imamo i posla i viška radnika,ima daleko da doguramo.

A kad već offujem,potpuni hit je nova najava nestranačke ličnosti Tabaković Jorgovanke kako će radne akcije da nas izvuku,jerbo će mladi a nezaposleni da pohitaju ka plati od nula dinara a sve zbog presvetog radnog staža i božanstva zvanog penzija...

Srbija nezadrživo srlja u progres!!!

Pavle Mihajlović said...

Nemanja,
Jedno je kada se reka izlije i plavi polja, drugo je kada bujica odnese površinsku zemlju, višegodišnje nasade i kada poplava podavi stoku.

Marko Paunović said...

Milane, naravno da Dunav osiguranje nema para da pokrije trosak steta u EPSu (naravno, pod prestpostavkom da se EPS uopste osigurao kod Dunava).

Zato i spominjem reosiguranje "negde u inostranstvu". Ne samo da bi reosiguranje u ovom slucaju bilo dobra poslovna praksa, vec je, koliko znam, to obaveza po osnovu Zakona o osiguranju.

Nemanja said...

Branko Krstonosic is sleeping with the fishes :D Wiener je izgleda ostvario Pirovu pobedu nad Dunavom :D

Kako Alo javlja:

"Od toga se 178 odnosi na imovinu, a 85 na motorna vozila - kasko. Ukupna procenjena vrednost ovih odštetnih zahteva je 90.179.619 dinara.
Do sada je od ukupnog broja ovih podnetih odštetnih zahteva rešeno 53 ili 20,15 odsto u visini 9.153.420 dinara, čija je isplata počela.
Od podnetih imovinskih odštetnih zahteva rešeno je 25,84 odsto u visini 2.328.091dinara, a od broja podnetih zahteva za motorna vozila - kasko rešeno je 8,24 odsto, odnosno 6.825.329 dinara"

Meni racunica nije jasna. Do sada, po automobilu isplacuju u proseku 8.500e, sto je ok (moderan auto pod vodom je skoro pa unisten), ali po imovini samo 440e. Sta je to narod osiguravao pod imovinom?

Jedan televizor i frizider premasuju tu sumu, a kamoli namestaj, ciscenje, radovi majstora na poplavljenom prizemlju/zgradi itd..

Ili narod minimizira troskove pa prijavljuje manju vrednost imovine, ili Wiener stedise stede na svojim klijenatima :D

Unknown said...

Marko,

Stigao odgovor na tvoje nadanje: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2014&mm=05&dd=31&nav_id=855273