Pages

24 March 2014

Otkriće

Ljudi, zašto me niko nije obavestio da Rodong Sinmun (časopis KP Severne Koreje) ima web stranicu, pa još na engleskom? Pa ovo je fenomenalno! Moto novina je:

Let us raise a fierce wind of making a fresh leap forward on all fronts of building a thriving country filled with confidence in victory!

Evo par vesti:

1. Komiteti za obeležavanje rođendana predsednika Kim Il Sunga su tokom marta osnovani u Nemačkoj, Ukrajini i Mađarskoj.

2. Objavljen je Prvi tom Zbirke Kim Il Sungovih revolucionarnih anegdota. Prvo poglavlje obuhvata rođenje i anegdote o tome kako je od najmlađih dana pokazivao velike talente.

3. Fabrika hrane Ranam je ostvarila plan proizvodnje za prvi kvartal 2014., i uz to su ostvarili uštedu energije i uglja!

4. Ovo prosto moram da prevedem na srpski. Članak pod nazivom "Apsolutno poverenje u Kim Jong Una", objavljen 5. februara 2014. godine (103. godina, po severnokorejskom kalendaru, pošto oni vreme računaju od rođenja Kim Il Sunga, dede današnjeg predsednika):

Započele su nominacije kandidata za poslanike u 13. Vrhovnoj narodnoj skupštini Demokratske Narodne Republike Koreje.

Kim Jong Un, prvi sekretar Radničke partije Koreje, prvi predsednik Nacionalne komisije za odbranu i vrhovni komandant Korejske narodne armije, je nominovan kao kandidat za poslanika na izbornom mestu broj 111.

U tome se ogleda jednoglasna želja i apsolutno poverenje svih članova partije, vojnika i naroda u poštovanog Maršala.

Kim Jong Un je vrhovni vođa naše partije i naroda. Uz bezgraničnu lojalnost revolucionarnoj borbi generalisimusa, uz žarku ljubav prema zemlji i narodu, i uz čvrstu veru i izuzetne liderske veštine, on vodi našu revoluciju i izgradnju uvek ka pobedi.

On predstavlja sudbinu i budućnost naše zemlje i naroda.

Životno iskustvo je naučilo našu vojsku i narod nepromenljivu istinu, da će pobeda i slava uvek biti njihovi ukoliko prate poštovanog Maršala.

Kroz izbore koji slede, oni treba da demonstriraju celom svetu nepobedivu silu njihove zemlje i silu njihovog jednoumnog jedinstva oko vođe.

Izbori će predstavljati i dobru priliku da do kraja pokažu svoje revolucionarne osobine i dodatno ojačaju snagu Republike.

Oni treba da dovedu do velikog porasta proizvodnje i ubrzaju izgradnju napredne države.

Uradimo sve što možemo kako bismo uvećali moć naše Republike predvođene Maršalom Kim Jong Unom, glorifikovali besmrtnu ideju generalisimusa o izgradnji zemlje i demonstrirali večni pobednički duh naše velike zemlje.

Najbolja stvar sa Severnom Korejom je što se uredno zovu "Republika", a vlast je doživotna i nasledna. 

9 comments:

brada said...

Evo još interesantnih stranica, zvanična facebook stranica, zvanična youtube stranica. A evo i vice - ov dokumentarac. Ovaj dokumentarac sam gledao prošle godine i imao sam osećaj posmatrajući ove ljude, kao da posmatram diznilend. Najizolovanija zemlja u svetu. U početnu deluje pomalo smešno, šokantno, ali kad razmislim da tamo žive milioni ljudi ispranih mozgova u svom diznilendu, meni ipak deluje tužno.
Ko zna, možda i nas neko tako posmatra ;-)

Marko Paunović said...

Zanimljivo... FB stranu ocigledno cenzurisu, ali na YT ima kritickih komentara. Ali, sta ih briga, i onako gradjani Severne Koreje nemaju pristup Internetu. :)

zmau said...

Ja ne mogu nikako da se oduševim, čak ni sa ovog bezbednog rastojanja, samo mi je sve ovo mnogo strašno. Možda zato što sam svojevremeno bio dosta uspešan na takmičenjima "Tito, revolucija, mir".

Marko Paunović said...

Meni je ostalo u secanju da smo u bukvaru, kod slova M imali rec "mama", ali kod slova T nije bilo "tata", nego "Tito". :)

Ispiranje mozga jeste bilo strasno, ali je brzo postalo i smesno. Secam se da smo recimo 1988. ili tako nesto ucili pesmu gde stihovi idu "Nase su patike od sedam milja, u buducnost Tito nas salje..." i da smo se kao deca kikotali, jer je mrtav vec godinama, u kakvu buducnost on moze da nas salje? Uciteljici nije bas bilo pravo sto se smejemo, ali sta da nam kaze?

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Navuhodonosor said...

Čaušesku u Severnoj Koreji 1971. godine:
https://www.youtube.com/watch?v=r9xbVr8qq5A

Anonymous said...

Маршал, република, рођендан Вође...

Marko Paunović said...

Da, i mi smo slavili rodjendan Vodje godinama nakon njegove smrti... Mada, nismo ga zvali Dan Sunca, nego Dan mladosti. :)

Vladimir said...

Gledao sam pre par godina neki britanski dokumentarac o Koreji. Otišla ekipa u bolnicu. I sad kao gledaju čega sve ima tamo. I bolnica je ok, ima skener, razne medicinske aparate. Struja je nestala par puta, ali na kratko. I novinar avanturista pita direktorku bolnice - sve je ovde ok, ali nešto nedostaje, gde su vam pacijenti? Direktorka je objasnila da su pacijenti pre podne u bolnici, a da popodne rade.