Pages

11 January 2014

Reforme

Najveći deo stvari na kraju zavisi od javnog mnjenja, ali to ne znači da su pojedinci nemoćni. Ekonomske reforme su u 20. veku često bile plod napora posvećenih pojedinaca -- slučajevi Ludwiga Erharda, Johna Copperthwaita, Denga Hsjaopinga, Vaclava Klausa, Marta Lara svedoče da pojedinci mogu da naprave razliku. U Srbiji danas Radulović nema političku moć za sveobuhvatnije reforme, ali ako uspe samo i to što pokušava biće to veliki korak.

Ovo što se dešava poslednjih meseci podsetilo me je na jedan tekst poznatog čikaškog ekonomiste Harbergera pod nazivom: "Tajna uspeha -- nekoliko heroja". Harberger piše da ekonomske reforme najčešće nisu plod nužnih istorijskih procesa, već u praksi do njih dolazi usled akcije nekoliko odlučnih pojedinaca -- koje on naziva ekonomskim herojima.  I navodi brojne primere iz Južne Amerike koju je dobro poznavao.

Ako vam ovo o herojima zvuči preterano, možda se treba setiti italijanskih primera od pre 10-15 godina. Tada su Crvene brigade u razmaku od par godina ubile dvojicu italijanskih ekonomista, Marka Bjađija i Masima Dantonu. Obojica su radili kao savetnici Ministra za rad i tu se zamerili interesnim grupama. Nemojte zanemarivati dozu odlučnosti, upornosti i hrabrosti koja je potrebna za reforme. 

4 comments:

Nemanja said...

Toliko sam dirnut Slavisinim panegirikom da cu potisnuti Njutnov treci zakon, gde akcija Radulovica izaziva reakciju u suprotnom smeru, te cini Vucica celicnom lejdi.

Posto predsedniku SNSa ne stoje haljine, vec cini mi se preferira Milosa Obrenovica, reforme ce poboljsati situaciju kao sto ce situaciju poboljsati sminkanje lesa.

Ali, nada poslednja umire, neki atlantidjanin se mozda doseti da su vodje stranaka autokrate u svojim redovima a demokrate u javnosti, da su prava manjina poput poslodavaca gotovo nepostojeca, da su prave reforme, reforme politickog ambijenta..

Anonymous said...

Ако је Броз био добар онда Радуловић то не може бити.

Anonymous said...

Mislim da bi bilo dobro skrenuti pažnju i na neke kvalitetne reformatore koji su trenutno na vlasti tj sprovode reforme.
Ako je verovati Najalu Fergusonu jedan od aktuelnih heroja je predsednik Meksika Enriko Penja Nijeto. U suštini on poredi Brazil i Meksiko,tj ukazuje neke relevantne podatke tipa ulagači na meksičkim berzama su imali 3 puta veće povraćaje kapitala od onih na brazilskom,2 miliona radnih mesta je stvoreno od početka 2010. u Meksiku i slično...nisam upućen samo upućujem

Jovan Galtić said...

Samo to što nešto pokušava je kod nas veliki korak.