Pages

25 January 2014

Oglasi u "Politici" od pre 80 godina

Na sajtu Narodne biblioteke se mogu naći skenirane Politike of 1904. do 1941. Listao sam ih malo prethodnih dana, pa sam naleteo na dosta zanimljivih reklama (sve su iz 1926. ili 1929.)

Evo prvo nekoliko reklama za automobile:






A evo i reklame za penzijski fond:



6 comments:

Branko Stojanovic said...

Zanimljiv mi je prvi oglas za forda, gde je gomila takozvanih novohrvatskih reci, sto misle ljudi da ih je Tudjman licno izmislio, dok se vidi da su bile u upotrebi sirom Jugoslavije.

Unknown said...

Interesantno, ali me vise zanima ovih dana da li postoji mogucnost da Radulovic (i Stevanovic, Pavlovic, Ana) sa Tasovcem i Vukom Jeremicem naprave stranku?

Aleksandar Stevanović said...

Reforme nece stati

Vladimir said...

Nakon smrti Nikole Pašića, Njegovo Veličanstvo Viteški Kralj Aleksandar I Ujedinitelj u većoj meri počinje da pokazuje svoje diktatorske i apsolutističke pretenzije. Od 1926. godine prikriveno i zakulisno, a od 1929. otvoreno i ogoljeno. Komunisti i saradnici kominterne se proganjaju još od Obznane. Mnogi političari i protivnici režima se drže u internaciji. Parlamentarna demokratije je sve slabija i slabija, da bi potpuno nestala 6. januara. Nakon II svetskog rata vlast će revolucijom osvojiti komunisti i tvrdiće nekih pedesetak godina da je Kraljevina SHS, a potom Kraljevina Jugoslavija bila monarhofašistička diktatura. Ove reklame jasno ukazuju na razliku između diktature jednog prosvećenog apsolutiste i jednog totalitarnog komunističkog režima. U Kraljevini u kojoj je stolovao blaženopočivši Kralj Aleksandar je, na primer, postojao privatni penzioni fond.

0vernite said...

Za ovu Fordovu reklamu bih pre rekao da je u pitanju los, tj dosta bukvalan prevod s engleskog. Vidi se da je struktura recenica ostala ista. Toliko je bukvalno da mi, dok citam, u glavi odzvanja original na engleskom. Ali nisam primetio "novohrvatske" reci... Samo nedostatak nemackih :)

Marko Paunović said...

Meni je bila zanimljiva reklama za Harley Davidson. Iako Beograd ima zastupnika (makar imaju veb sajt), ne secam se da sam ikada video reklamu. U stvari, ne bih se uopste iznenadio da je 1929. prodato vise novih HD-ova nego 2012.