Pages

19 November 2013

Preduzetnici! Junaci!

U knjizi Antikrhkost (Antifragile) Nassim Taleb iznosi mnogo interesantnih obzervacija o ekonomiji, evoluciji, investiranju, vežbanju u teretani... a sve u kontekstu antikrhkosti. Antikrhkost, reč koju je sam skovao, objašnjava pojave na koje negativni događaji utiču pozitivno. Izmislio je termin jer nijedna reč nije opisivala to stanje. Za antonim reči krhkost se pogrešno smatra reč žilavost. Antikrhkost bolje opisuje suprotno stanje krhkosti jer ne samo da oslikava izdržljivost (žilavost) na negativne udare već se usled njih i razvija.

Taleb objašnjava kako je ekonomija antikrhka zbog propalih preduzetnika i predlaže uvođenje praznika preduzetnika. Većina preduzetnika ne uspeva da se obogati ali preuzimanjem ličnog rizika omogoćuvaju ekonomski rast od koga celo društvo ima koristi. Taleb smatra da bi društvo trebalo da tretira propale preduzetnike u neku ruku poput palih vojnika jer su i oni heroji od kojih celo društvo ima koristi.

Predlaže da se za Dan Preduzetnika pročita sledeća poruka namenjena budućim preduzetnicima: Većina vas će propasti, osramotiti se i osiromašiti ali smo vam zahvalni za rizične odluke i žrtve koje podnosite zarad ekonomskog rasta planete i podizanje ljudi iznad granice siromaštva. Vi ste izvor naše antikrhkosti. Zahvalna nacija. 


13 comments:

hasd said...

Nije rekao ništa novo o preduzetnicima i o njihovoj korisnoj funkciji otkrivanja preferencija putem profit and loss sistema, što već Mizes nije rekao, i to mnogo bolje i opširnije od njega.
Inače, čovek misli da su libertarijanci psihopate i neljudi.

"Vi ste izvor naše antikrhkosti" Hahaha, koja je to divota od čoveka.

tiki said...

kod nas ima praznik "državni poso" a auto godine je "službeni"

Vladimir said...

Vi ste, uz svo moje poštovanje, jako dokon čovek. Pišete jako besmislene, prazne i dosadne tekstove. U prošlom tekstu ste tvrdili da u Srbiji ima liberalizma, ali nema liberala. A sada tvrdite da reč žilavost nije antonim od reči krhkost. Šta je sledeća tema? O babi koja bi bila deda samo da ima muda? Čitam Vas jer sam mazohista.

Vladimir said...

@tiki
Nikako da te pitam kako je u Mletačkj republici od kada je ušla u EU? Samo neonke svetle?

Slaviša Tasić said...

@hasd,

Ali jeste rekao novu stvar. Profit i gubitak su jedna stvar (koju nije izmislio ni Mizes, ako ćemo tako), ovo je nešto sasvim drugo.

"Inače, čovek misli da su libertarijanci psihopate i neljudi."

To već nije rekao; rekao je da libertarijanizam između ostalih privlači i psihopate (u tom tvitu na koji misliš). Pa on se i sam tu i tamo izjašnjava kao libertarijanac.

hasd said...

Slaviša, jeste da Mizes to nigde nije rekao, ali ako čitaš Mizesov "Profit and loss", to ćeš, kao i ostale korisne stvari, i sam da ukapiraš. Mizes nigde nije bolji nego u opisivanju tog procesa(sama širina i bistrina sa kojom je pisao o toj temi čini taj esej jednim od najboljih u istoriji), i nije u redu da se čovek koji je posvetio o toj temi dve rečenice, sada uzdiže u nebesa, pri tome, posredno pljujući Mizesa i njegovu ideologiju, čoveka koji je posvetio ceo život tome.

Evo šta je rekao:
Libertarianism has good people, but is partly the last refuge of the psychopath: people principally devoid of humanism & humane instincts.

Tvit nema smisla, jer u svakoj ideologiji imaš takve ljude. I gde su mu dokazi, na koje je ljude mislio?

Slaviša Tasić said...

Nije posvetio dve rečenice nego je napisao knjigu od 500 strana o tome. Pošto je izvesno da nisi pročitao knjigu, uopšte ne razumeš o kakvom konceptu se radi ali te to ne sprečava da negiraš njegovo postojanje.

Još spominješ nešto što uopšte nema veze s tim, profit i loss, Mizesa i slično. Čovek uopšte nije spomenuo Mizesa ali tebi se pričinjava "posredno pljuvanje Mizesa". Da nisi postao član mises.org kulta? Nemam drugo objašnjenje, otkud sad Mizes ovde.

Slaviša Tasić said...

I kakvi crni dokazi za TVIT? Tvit ima 140 karaktera i upravo tome služi, da se nešto tek onako kaže. To je ta mala razlika između referisanog naučnog rada i tvita.

Lazar Antonić said...

Vladimire sledeca tema je inovativna saobracajna raskrsnica u Drachtenu, jednom malom holandskom mestu. Nece izneveriti ocekivanja. Hvala sto me citate, a sta Vas motivise je apsolutno nebitno.

zmau said...

Jedva čekam, Lazare. I nadam se da će deo priče biti i poređenje saobraćajnog modal splita pre i posle ukidanja semafora, taj deo priče nisam video, a verujem da je bitan.

Jovan Galtić said...

"Zahvalna nacija"

Plemenski instinkti se tesko lece...

Vladimir said...

@Lazar Antonić

:-)

Nemanja said...

"Antikrhkost, reč koju je sam skovao, objašnjava pojave na koje negativni događaji utiču pozitivno"

On je samo rec adaptaciju (prilagodljivost) ili sto bi rekli amerikanci, adaptation, izokrenuo. Jer pozitivan uticaj uvek je u odnosu na nesto (adaptacija u toku), ali postaje negativan kada se promeni kontekst (adaptacija zapocinje). NPR. Na velikim visinama negativni uticaj razredjenosti vazduha cini da su serpasi patuljci da bi sto manje energije trosili. ALI, stavi serpasa na brdo ili u niziju da ore njive, i ugasio ga je.

Takodje, organizam jaca suocen sa negativnim dogadjajima akko oni stalno variraju. NPR Ako ponavljas svaki trening iste vezbe misic zavrsava proces adaptacije i vise se ne razvija, vec upravo suprotno, on atrofira.NPR. U Srbiji dominiraju isti negativni dogadjaji i narod je nacisto atrofirao.

Ali, najjezivija implikacija njegovog razmisljanja je da su negativni dogadjaji NEOPHODNI za prosperitet covecanstva. Ja bih to, u duhu Ayn Rand, pogresno nazvao VRLINA UBIJANJA. Da nije bilo drugog antihrista Hitlera, pitanje da li bi avioni zamenili cepeline, covek otisao na mesec, ili bi SAD postala supersila. Da nije bilo diktatorske Sparte, kojoj se divio Platon koga je profesor Slavisa preimenovao u fasistu (da ironija bude veca, siromah je bio osnivac prvog univerziteta), pitanje da li bi danas postojala zapadna civilizacija.