Pages

22 September 2013

Samoupravljanje

Politika piše o problemima Grada Kragujevca sa firmom Autoprevoz. Između ostalog, piše:

Агонија „Аутосаобраћаја” почела је пре више од десет година, када су запослени постали власници 60 одсто капитала и те акције поклонили директору, који је касније ухапшен због разних финансијских малверзација.
Ekonomistima je odavno jasno da firme kojima upravljaju radnici nužno imaju problema u poslovanju, jer firma pati od gomile sukoba interesa. Kako u takvoj firmi otpustiti lošeg radnika, kako voditi objektivnu politiku plata, kako investirati u nova postrojenja kada postoji stalni pritisak da se povećaju plate i poboljšaju uslovi rada?
Međutim, samoupravljanje može da funkcioniše, na nivou firme. Kada su sve firme samoupravljačke, onda naravno da ceo sistem mora da se raspadne, ali u uslovima slobodnog tržišta robe, radne snage i kapitala, samoupravne firme predstavljaju samo jedan od modela organizovanja firme i, čini mi se, u određenim granama mogu lepo da funkcionišu. 
Na primer, čini mi se da je softverska industrija idealna za samoupravljanje, a najbolji primer toga je Valve, firma koja je napravila legendarnu igru Half Life, a zatim i DoTA i Portal. Međutim, najviše para su zaradili preko svog gaming portala Steam.
Šta je to toliko specifično za Valve? Više stvari, ali verovatno najzanimljivije je to što se radi o potpuno flat firmi - nema formalne hijerarhije, nema šefova, svako radi bukvalno šta god hoće i sa kime god hoće. Na kraju godine, radnici sami odlučuju o tome ko treba da ima koliku platu, da li nekoga treba da otpuste, a nekog novog možda da zaposle.  Deluje kao recept za propast, ali Valve je i dalje jedna od uspešnijih gaming firmi, sa godišnjim prometom od par milijardi dolara (Valve nije na berzi, tako da finansijski podaci nisu javni).
Ako nekoga sve ovo više zanima, evo par dodatnih izvora:
- vrlo zanimljiv Handbook for New Employees, u kojem se objašnjava kako firma funkcioniše
- do kakvih problema ovakav sistem dovodi u praksi, priča jedan od bivšnih radnika. Između ostalog, kaže da, iako nema formalne strukture vlasti, vremenom se izgradila neformalna piramida koja, pak, generiše svoje probleme
Sve u svemu, vrlo zanimljiva tema.

14 comments:

Милан said...

Треба имати у виду да ту компанију чине искључиво високообразовани, врло способни људи који су међу најбољима на свету у својој делатности.

Navuhodonosor said...

Ko je vlasnik Valvea? Rekao bih da je to pre nekakav demokratski stil rukovođenja nego samoupravljanje.

MarkoB said...

meni ne radi link za pricu radnika, jel do mene ili?

Marko Paunović said...

Milane, nisam siguran kakav "tretman" imaju cistacice, kuvari, ili racunovodje, na primer. Da li su oni autsorsovani, ili i oni upravljaju firmom, ne znam. U svakom slucaju, sigurno je to bitan faktor.

Navuhodonosore, ne znam. Koliko ja kapiram, Valve nije AD, nego je DOO. Moguce je da je vlasnik udela formalno osnivac firme Gejb Njuel, ali da statut firme (koji je u Americi, koliko ja znam, mnogo manje standardizovan nego u Evropi, narocito kada se ne radi o listiranim firmama) prakticno oduzima vlasnicka i upravljacka prava vlasniku i prenosi ih na zaposlene.

Marko Paunović said...

Radi se o mp3 fajlu, ni meni na poslu ne radi. :)

MarkoB said...

potrebno je obrisati a sa kraja linka

MMiillaann said...

Kod ove kompanije radi se o specifičnom slučaju da je faktički jedini faktor proizvodnje koji koriste rad samih tih radnika,a prirodni resursi i kapital mnogo manje. Drugim rečima relativno je lako i jasno tim radnicima da rukovode firmom jer su apsolutno dominantni faktor proizvodnje oni sami. E kad bi morali mnogo više da vode računa o kapitalu i prirodnim resursima,pa čak i kad bi bili IT kompanija sa mnogo raznovrsnom paletom proizvoda onda bi im mnogo manje cvetale ruže.
Jednostavna paleta proizvoda(uz to specifičnog,apsolutno prepoznatljivog) u čijoj se proizvodnji takođe koristi jednostavna kombinacija faktora proizvodnje(samo programiranje nije jednostavno) čini ovu kompaniju nepodložnom samoupravnom paradoksu,u kome su ciljevi radnika(što veće plate) i vlasnika(što veće investicije) suprotstavljeni

Pavle Mihajlović said...

Vlasnici Valvea su svi zaposleni, radi po principu partnerstva. Ali najpoznatija igrica Valvea kod nas je svakako Counter Strike

Marko Paunović said...

Valve jeste distributer Counter Strikea, ali mislim da ga nisu oni napravili. Koliko se secam, napravili su ga neki entuzijasti kao modifikaciju Half Lifea.

Vladimir said...

Čitao sam neke naučne radove jugoslovenskih marksista o samoupravnom socijalizmu koji je postojao u SFRJ. Ali avaj, ništa nisam shvatio. Shvatio sam samo to da su komunisti želeli da umesto buržoaske demokratije sa višestranačkim sistemom uvedu socijalističku demokratiju. Dakle, cilj je bio da se preko faze svemoguće države pređe u fazu u kojoj bi postojala društvena preduzeća, gde bi zapravo radnička klasa direktno, bez predstavnika, odlučivala o svojoj sudbini. Nisam shvatio, na primer, vlasničku strukturu tih preduzeća. Nisam shvatio ko je zapravo birao menadžment. I nisam shvatio da li je država uletala u slučaju da takvo preduzeće propadne. Da li neko može da mi objasni šta se tu zapravo dešavalo?

MMiillaann said...

Vladimire,
Ukucaj na guglu ,,saga o autodestrukciji"...dobro,široko a opet relativno razumljivo objašnjenje pitanja koje postavljaš.

Marko Paunović said...

vladimire,

Dobra pitanja. Evo nekih odgovora za koje ni ja nisam siguran da su tacni.

1. Ko je vlasnik drustvenog preduzeca?

To je, otprilike, oksimoron. Drustveno preduzece nema vlasnika, u smislu rezidualnog poverioca, odnosno nekoga ko prisvaja profit. Ideja je, valjda, da se profit konstantno reinvestira.

2. Ko upravlja drusvenim preduzecem?

Upravlja direktor, koga valjda bira Radnicki savet. Radnicki savet je nesto poput Upravnog odbora, biraju ga radnici medju sobom na zboru radnika.

Jasno je da ovakva struktura generise probleme. Osnovni problem je sto radnici zele da se profit podeli kroz plate, ne da se reinvestira. Jer, recimo da se reinvestira tako sto bi se napravio novi pogon. To bi znacilo zaposljavanje novih radnika, sto znaci da postojeci radnici ne bi nista imali od toga pogona.

Drugi problem je sto u takvom sistemu odlazak u penziju znaci gubljenje prava odlucivanja. Dok ne odes u penziju, interesuje te i buducnost preduzeca, ali kako se penzija priblizava, horizont se skracuje - cilj je da izvuces sto vise. Pretpostavljam da je reakcija na ovakvo ponasanje bila praksa zaposljavanja dece radnika, kako bi radnik pred penzijom ipak imao na umu i buducnost firme, jer ce ga naslediti deca.

Navuhodonosor said...

Samoupravljanje pretpostavlja postojanje društvenih preduzeća, Valve uopšte nije društveno preduzeće, ovde se radi o specifičnoj menadžerskoj praksi koja podrazumeva demokratski stil upravljanja i odlučivanja u privatnom preduzeću, nema to nikakve veze sa samoupravljanjem; može se reći da postoje neke dve krajnosti u menadžerskoj praksi: 1.autokratsko upravljanje i odlučivanje 2.demokratsko upravljanje i odlučivanje (tu su i razne prelazne, kombinovane varijante), svaka krajnost ima svojih prednosti i nedostataka; da li kapitalizam podrazumeva da u svim privatnim preduzećima mora obavezno da se primenjuje baš taj autokratski stil upravljanja i odlučivanja? Naravno da ne. I sigurno je da Valve nije jedino preduzeće koje primenjuje takvu demokratsku upravljačku praksu.

Marko Paunović said...

Ja mislim da samoupravljanje ne zahteva postojanje drustvene svojine.

Drustvena svojina je predstavljala samo pokusaj jugoslovenskih vlasti da operacionalizuju samoupravljanje, ali razni modeli samoupravljanja postoje i u kapitalistickim zemljama.