Pages

06 July 2013

Lekcija iz Egipta

Nisam siguran da li je u pitanju izjava izgubljena u prevodu, budući da se vrte dve varijante koje su vrlo slične. Međutim jedna varijanata te rečenice koja je stigla iz Egipta u kojoj vojska kaže da će

"proliti svoju krv braneći Egipat od bilo kog teroriste, ekstremiste ili budale"

bez ulaženja u stvarne motive vojske, moju skepsu da više od 50% Egipćana želi da prihvati evropski model demokratije i nedovoljno dokaza o tome da li Abdel Fatah al-Sisi ima išta slično osim slova "A" na početku imena sa svi znate već kime, nam govori da demokratija pod ustavom upravo znači da budale ne mogu da od zemlje prave zemlju budaliju, samo zato što ih ima 50%+1.


5 comments:

tiki said...

meni su interesantni ovi što se oduševljavaju vojnim pučem.A Mursi je doktrinarno blicak crknuvšem Aliji I. sa razlikom što alija nije bio izabrani predsjednik BiH . E sad ovaj general mu dođe ko onaj kukavni Milutin Kukanjac. Još samo fali Murat Šabanović na Sueckoj brani

Милан said...

"crknuvšem" је л' то партицип?

Vladimir said...

Evo šta o demokratiji kaže čovek koji je pokušao da osnuje Demokratsku stranku godine 1948. Loš tajming, još lošija konstelacija zvezda.

http://www.borislavpekic.com/2008/10/o-demokratiji-i-deo.html

Marko Paunović said...

Ali da vojni udar izvede covek sa prezimenom "Al Sisi"...

Ne verujem da postoji jezik na kojem to moze ozbiljno da zvuci. :)

Anonymous said...

О демократији, 2. део

"Prvi koraci demokratije, indukovano su nespretni. Nije to prirodna, simpatična nespretnost deteta koje se uči hodu, nego šeprtljanje zrelog čoveka, zgođenog kapljom poluvekovne duhovne i moralne paraplegije, koji je, usled otkazivanja krvlju natopljenih komandnih centara u kolektivnom nacionalnom mozgu, zaboravio normalno da korača, te se tome ponovo uči.

No, gde je tu namerna nespretnost? Zar to koprcanje pileta sa odsečenom glavom, umesto ljudskog hoda, pod ovim okolnostima takođe nije prirodno?

Pa, bilo bi da naučeni koraci nisu pogrešni, a pogrešni su zato što našu rehabilitaciju pošle istorijskog šloga nadgledaju “lekari” koji su sami paraplegičari, već odavno odviknuti od prirodnog ljudskog hoda, “lekari” koji, u stvari, nikad i nisu znali kako se dobro korača."


"bez ulaženja u stvarne motive vojske, moju skepsu da više od 50% Egipćana želi da prihvati evropski model demokratije i nedovoljno dokaza o tome da li Abdel Fatah al-Sisi ima išta slično osim slova "A" na početku imena sa svi znate već kime, nam govori da demokratija pod ustavom upravo znači da budale ne mogu da od zemlje prave zemlju budaliju, samo zato što ih ima 50%+1."

Потребни су време, стрпљење, опрез и добра воља, и свега тога у великим количинама.
А можда су египћани нека нижа врста људи па је све то улудо?