Pages

29 June 2013

Glas razuma o EU

Ne znam u čemu je trik, ali je tužno da ne postoji srpski liberal koji bi ovako nešto rekao, nego moramo da čekamo na Amerikanca, Stevea Pejovicha (tj. osim mene čije je "srpstvo" takođe upitno :)). Komentar je izrečen u povodu razmene diplomata između Kosova i Srbije pod pritiskom EU:

Whether we like it or not, the recognition of Kosovo as an independent state is inevitable, long-overdue and, therefore, the rational choice for Serbia to make.  However, it appears that the exchange of diplomats (which is de facto the recognition of Kosovo) is not a free and rational choice. It is the price Serbia paid for a chance (not even certainty) to join EU. If so, I think that the decision of Serbian government is degrading.

Moreover, the decision is also stupid. Instead of using Kosovo as a chip to bargain for the best deal, the government of Serbia has made a bad one. It recognized Kosovo as an independent state in exchange for transferring much of the country's sovereignty to the bureaucracy in Brussels.

13 comments:

Милан said...

Због чега је признавање независности Косова дугорочно добра ствар за Србију?

Strile said...

Iako sam nekad mislio da je Kosovo balast o vratu budućnosti Srbije, kojeg se ona što prije treba osloboditi, sada mislim da je odricanje Srbije od suvereniteta nad Kosovom katastrofa za budućnost Srbije, ravna odricanju od slobode i mogućnosti da se bira svoja budućnost. U EU je puno takvih zemalja bez ponosa i suvereniteta, no Srbija je na to bila prisiljena na veoma ponižavajuć način. Buduće članstvo Srbije u toj suludoj ljevičarskoj tvorevini zvanoj EU samo je prirodni nastavak tog puta Srbije u ropstvo. Ako uopće dotad i opstane EU, a šanse za to su joj sve manje - pogotovu kada sada Hrvatska uđe u to društvance.:)

Strile said...

Sjećam se i tvog teksta još iz 2003., "Zašto Srbija ne treba da uđe u EU". Mislim da je to prvi anti-EU tekst nekog liberala u Srbiji.

tiki said...

kosovo je spas za srbiju od EU .A izbor je između zemaljskog pakla popločenog LGBT roze pločicama i zemaljskog čistilišta . nije baš Lazarev izbor , al nismo ni mi Orlovići a ni Jugovići

Anonymous said...

"Moreover, the decision is also stupid. Instead of using Kosovo as a chip to bargain for the best deal, the government of Serbia has made a bad one. It recognized Kosovo as an independent state in exchange for transferring much of the country's sovereignty to the bureaucracy in Brussels."

Стив Пејович је изгледа припремио текст нешто раније, те је сачекао одговарајући тренутак за његово пуштање :)

Другим речима, човек види змајеве а ми да се држимо косовског мита у одбрани од оног опаснијег - еунијатског.

Aleksandar Stevanović said...

@ Milan

Zato što danas, za 10 ili 100 godina od tzv. nepriznavanja ćemo jedino moći da sve sitnije zezamo Albance, ali za sebe nećemo moći ništa da dobijemo. Čak i u idealnom (a ja bih rekao lošem) slučaju, mi ne bi bili u stanju da ostvarimo suverenitet na Kosovu, taman da nas puste da se vratimo sa svim instrumentima koje ima jedna suverena država. Tokovi su takvi da će u narednih 10 godina verovatno preko 150 država priznati Kosovo, a i danas to radi više od polovine zemalja u svetu i zemlje koje su nama najrelevantnije sa stanovišta trgovine, investicija i bezbednosti. Mi smo Kosovo izgubili, ne 2008. godine, kako se kod na sgovori, nego 1999. godine kada smo izgubili jedan nadasve neinteligentno otpočet rat, a i taj rat je bio samo kruna idiotske politike od 1989. godine (ako je cilj da Kosovo bude u Srbiji).
Inače potpuno je drugi set pitanja naša inherentna glupost da amputaciju čiste ganrene barem malo naplatimo - sve vlade su od 1999. godine pokazale da su majstori da na kraju samo ostanu i bez Kosova i bez ikakve kompenzacije za to. Nažalost, sada ne možemo ni dobiti bilo šta. Opet prošao voz, vratiti se neće. Ko iole zna kako mi branimo Kosovo već 20 godina može prema tome samo da oseti potpuno gađenje i prezir, ne za ono što je činjeno Albancima & obratno, nego šta smo mi činili sami sebi i koja je sve fukara to koristila.

@ others

Lepo je biti protiv Srbije u EU, ali ja i pored najbolje volje ne vidim ko bi to mogao da stvori i održi takvu Srbiju, a da ona suštinski ne završi u Africi.

Anonymous said...

@Aleksandar Stevanovic

"Lepo je biti protiv Srbije u EU, ali ja i pored najbolje volje ne vidim ko bi to mogao da stvori i održi takvu Srbiju, a da ona suštinski ne završi u Africi."

Србију изван Африке?
Србију изван Азије?
Србију изван Европе?

Хајде нећемо друге континенте, сувише су далеко.

Интеграције трају већ 12 година, који је добитак?

Stanke said...

Bravo Aleksandre, sve se slažem do poslednje reči. I oko Kosova i oko EU.

Srđan Mladenović said...

Meni je, u biti, naše ovakvo pristupanje EU prihvatljivo: dovoljno je sporo da tamo nikad ne uđemo (s obzirom na ubrzano unutrašnje raspadanje sistma u Uniji), a ipak, činjenica da se kako-tako pridružujemo daje nade da nećemo postati Afrika, ili gubernija iz bivših vlažnih snova sadašnjeg predsednika.

Srđan Mladenović said...

Ili, sasvim plastično, ako već nismo mogli da budemo u poziciji današnje Švajcarske ili Norveške, hajde da barem ne budemo u poziciji Moldavije, Belorusije, ili Sirije...

Speaker said...

@Aleksandar
Pridružujem se Stanketu, manje-više, nema šta da se doda, Kosovo danas treba da ide što pre i da se odnosi što pre normalizuju, jer je jedini pravi dobitak koji tu još direktno možemo da imamo kosovsko tržište (a što udbaši i njihovi retardirani naci-fanovi koji nikako da shvate kako ih mafija slatko radi nisu iskoristili Kosovo za trgovinu dok je moglo da se iskoristi, to je samo još jedan bullet point u predlogu za masovne revanšističke represalije i likvidacije do dvanaestog kolena unazad koji priprema siroti, stari Speaker za dan kada postane ministar unutrašnjih poslova - Es kommt der Tag, itd, itd... :)) - ali nakupilo se tu toga od 1945., pa je taj propust, iako se radi o desetinama milijardi objektivne štete, u suštini samo fusnota :))) ), a što se tiče EU, ni tu neki radikalizam nije na mestu: Srbija u ovom trenutku ima toliko nizak ljudski potencijal i toliko sužene opcije, da je - premda bih svakoj iole normalnoj državi preporučio da se drži dalje od EU kao od kuge - ovaj ponižavajući i besmisleni proces "evrointegracija" i grebanje od pristupnih i strukturalnih fondova dok ih, još par godina, uopšte ima, nažalost najbolja realna varijanta, pogotovu što se verovatnoća da će EU u sadašnjem obliku i makar predsmrtnom ekonomskom i političkom zdravlju dočekati ulazak nekakve Srbije za deset do dvanaest godina poslednjih godinu-dve već bliži nuli, pa ni sa te strane ne preti nikakva opasnost, iako će, naravno, čak i koja godina "približavanja" osokoliti domaće ljudskopravaške i ostale komunjare, i naneti mnogo legislativne i socijalne štete, ali, kako je alternativa momentalno državni bankrot sa nesagledivim srednjoročnim posledicama, ja bih lično bio spreman da iz pragmatičnih razloga tu žabu progutam.

Anonymous said...

"€У нема алтернативу" се свакако може сврстати у глупље фразе и крилатице које су изашле из уста политичарске гамади.

Пре свега, да ли ће Србија (или цео Балкан) бити део европске или афричке/азијске уније је лажан избор.

Избор је да ли ће Србија бити још један резерват, парк природе, туристичка сафари дестинација или ће бити одржива економија, а то са да ли ће бити члан €У има таман толико везе колико ће политичарска гамада јахати на идиотској крилатици док чини и спроводи најштетније могуће ствари.

Dorćolac said...

Off Topic:
Da li je na blogu bilo reči o kreditima u francima? Čitam ovaj tekst, pa se pitam kakvo bi stanovište zauzeo klasični liberal.
http://www.slobodanjovanovic.org/2013/07/01/caslav-kuzmanovic-narodne-banke-protiv-svojih-naroda/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+fondsj+%28%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4+%D0%A1%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD+%D0%88%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%9B%29