Pages

29 May 2013

Svetski BDP

Nedeljnik prenosi podatke ekonomiste Zdravkovića: 
"Udeo Srbije u svetskom BDP-u prema najnovijoj bazi podataka MMF-a u 2012. godini bio je 0,095 odsto, a procenjuje se da će za ovu godinu imati minimalan pad na 0,094 odsto. To je identično udelu u svetskoj ekonomiji u 1993. godini. On je pokazao da je udeo Srbije u svetskom BDP-u iz poslednje godine Titove vladavine 1979. iznosio tačno 0.347 odsto što znači da se u Titovo vreme živelo više nego tri puta bolje u odnosu na danas. 

Ovaj udeo u svetskoj ekonomiji, odnosno relativan životni standard u odnosu na ostale je interesantan ugao gledanja. Međutim, iz podatka o tome nikako ne sledi zaključak iz poslednje rečenice citata, da se u Titovo vreme živelo tri puta bolje nego danas. Jedino što se može reći je da Srbija po stopi rasta BDP relativno zaostaje u odnosu na ponderisani ostatak sveta. A čak ni to ne govori previše, jer tako mereno zaostaju i sve druge zemlje -- praktično svi osim Kine, Indije i nekoliko drugih zemalja sa vanredno brzim rastom. Razlog je što je nekoliko ogromnih azijskih zemalja imalo izuzetno visoke stope rasta u poslednjih 30 godina.

Poenta je, ako uzmete bilo koju evropsku zemlju, uključujući i one sa uspešnim tranzicijama, dobćete slične rezultate.

10 comments:

Anonymous said...

Da svi plaćamo pdv češće i više, živeli bi po Zdravkoviću bolje, ali opet ne toliko dobro kao u vreme Brozno. Tada nismo plaćali pdv mada realno nije bilo ni potrebe :) što ne dovodi u pitanje bdp tada... nikako :P

Vladimir said...

U Titovo vreme se zaista bolje živelo. Postojalo je besplatno školstvo i zdravstvo, mogli smo da putujemo bez viza, bili smo cenjeni u svetu, nije bilo kriminala, nije bilo sirotinje, homoseksualizam je bio zabranjen, bili smo četvrta sila sveta po snazi armije, dosta se ulagalo u film, žene su dobile pravo glasa. Ono što je Tito izgradio ovi današnji ne mogu ni da ofarbaju.
Da li postoji neki način da oživimo Tita i da ga postavimo za predsednika? Ili barem za premijera?

elCoyote said...

Ta floskula da ono što su "oni" napravili "ovi" ne mogu ni da okreče mi skače po ganglijama već duže vreme.
A to što su "oni" zadužili NAS pa će krediti da se vraćaju do bog te pita kada nema veze ili ima veze.
Da ne dužim Vladimire I da iskoristim priliku da vas pitam da mi budete žirant. Obećavam da ću deo para da potrošim na NAŠE zajedničko zezanje. Biće odlično, verujte mi.

Steve W said...

Vladimire, ne zaboravi da napomenes i da smo imali najrazudjeniju obalu.

Vladimir said...

@Steve W
Imali smo najrazuđeniju obalu. Ali to nema nikakve veze sa socijalističkim uređenjem. Obala bi bila ista i da je bio kapitalizam.

@elCoyote
Da Vi niste, ne daj Bože, neki homoseksualac.?

Anonymous said...

Vladimire,
Kuba i Severna Koreja čekaju te otvorenih vrata. Čuo sam da je i u Venecueli životna prilika da se obogatiš prodajom visoko tehnoloških proizvoda poput toalet papira...Šta čekaš...
Cenili su nas taman koliko su se bojali konfiguracije 23+ miliona ispranih mozgova,koji su se hvalili da pružaju utočište najvećim teroristima na svetu(Sadam se smatrao emancipovanim u odnosu na nas). Kriminal nije postojao jer si mogao izgubiti glavu za svaku sitnicu,kako se kome glavonji penis erektira taj dan,nismo bili ni 44 armija na svetu,već su vas tako ubeđivali 5a armija na svetu ne bi za 8 godina izgubila sve ratove protiv nekog ko ratuje sa manje od 10 posto kapaciteta,ulagalo se ponajpre u filmove koji veličaju Jožu Šepavog,a ako ti je pravo glasa za žene civilizacijsko dostignuće onda ti je verovatno točak tehnološki pojam.
Izađi malo u svet čoveče pogledaj kako žive normalna društva,ta kolektivna otimačina 45e je od paora sa blatnjavim opancima stvorila elitu na Dedinju koja se i dalje potpisivala otiskom prsta.
E al najsmešnije mi je kad se hvalite standardom,pa SFRJ je 80ih imala izvoz od 2 do 3 milijarde dolara,a Srbija koje je bila trećina te države jedva preživljava sa 10 milijardi godišnje. Svet se pomerio za nekoliko decenija a vi se vraćate još koju unazad u vašim ispranim glavama,pokreni mozak bar na 3 sekunde videćeš nije teško pa pročitaj još nešto sem Kako se kalio čelik

Anonymous said...

zanimljivo je da se procenti bdp podudaraju manj-više sa udelom u svetskoj populaciji... ali opet, meni nije jasno kako je moguće izračunati bdp sfrj a još manje mi je jasno kakve to veze ima sa kvalitetom života osim ako se ne radi o veličini sledovanja u logoru.

Anonymous said...

Jedan je lik na obeležavanju Dana Mladosti objasnio... "Bili smo Titovi pioniri, pa omladinci te na kraju Titovi vojnici. Bili i ostali." Samo bez Tita. A možda je Tito ipak tu, ko zna?

Nemanja said...

Tito nikada nece oprostiti Vladimiru sto je na kraju svoje dileme stavio veznik ili :D

Sam iznos udela BDP-a u Svetskom BDP-u cini mi se nije vazan. NPR. Gana i Panama po mom proracunu imaju slican udeo kao i Srbija, ali to nam ne govori mnogo o ekonomskoj sudbini.

Otud, nije vazan sam iznos vec promena iznosa. A kada dolazi do promene? Kada su stope rasta razlicite. NPR. 1/2 nekakav udeo, i 1 poraste 100% i 2 poraste 100%, imamo 2/4 ekvivalentno 1/2, iliti nema promene udela ako stope iste.

Ako pretpostavimo da je Slavisa sveznajuci mudrac, i samim tim godisnji rast svetskog BDPa je visok jer je "nekoliko ogromnih azijskih zemalja imalo izuzetno visoke stope rasta". Sa druge strane udeo Srbije danas je isti kao pre 10 godina. To govori da je prosecan rast domaceg BDPa (citaj stopa) jednak prosecnom rastu inostranog BDP-a, koji je visok.

Medjutim, Srbija se ne dici uspesnom ekonomijom. Otud, visok rast i propala ekonomija govore da je mozda rast potekao iz pogresnog izvora hehe :D

Slaviša Tasić said...

Nemanja, naravno govori se o promeni. Udeo samo pokazuje veličinu zemlje tj. ekonomije, promena pokazuje relativan rast u odnosu na druge.