Pages

21 April 2013

Vesti iz budućnosti

Kada ste zemlja koja relativno zaostaje za nekim susedima, onda možete da čitate vesti iz budućnosti. Hrvatska je jedna od  zemalja iz kojih nam stižu vesti iz srpske budućenosti za 7-10 godina. Nema u ovom članku o efektima podsticaja za poljoprivredu ništa posebno novo, ali je ovo rezultat koji će se desiti u Srbiji koja je tek krenula da obilno podstiče (doduše dosta često samo da obećava podsticaje) poljoprivredu. Drugo,  prose;an Hrvat je gotovo jednak mrzitelj ekonomske slobode kao i prosečan Srbin (uz nešto bolje institucije koje su im ostale iz vremena "Najbolje države koju su Srbi ikada imali AKA Žuto crne monarhije").

16 comments:

Anonymous said...

Tesko da je ikakva ustanova ostala od dvojne monarhije a da je to bila najbolja drzava ...

Aleksandar Stevanović said...

Ostale su neke neformalne institucije, tesko je ne primetiti koliko ih vise ima u, na primer, Vojvodini, nego u ostatku Srbije. U Hrvatskoj je taj uticaj jos veci.

Jovan said...

Ovo je topla voda za TR: Pokretanje Železare je marketing
:)

Jovan said...

Vezano za prethodno skretanje s teme, znaci nije totalni trol,
US Steel je na najnizem nivou u zadnjih 10 godina. Simpatican simbol: X

Aleksandar Stevanović said...

Jovane, kada su nekoc davno dosli izvesni anglosaksonci iz jedne od svetskih finansijskih organizacija na otvaranje zelezare jos tada su rekli, nakon sto su se razni brozovici islikali ispred iste, da bi nam bilo najpametnije/troskovno najbolje da je odmah zatvorimo. Period US Steel je samo izuzetak od dominatne tendencije, Gandalfi i Pecurkari su realnost.

Vladimir said...

Aleksandre, šta su to neformalne institucije?

Anonymous said...

Jedan off ako neje problem:
Imam jedan kreativan a bar-meni-lično koristan predlog koji bi zamolio autore bloga da razmotre. Jel moguće ikako napraviti podelu tekstova na blogu po autorima. Neke stare dobre postove tražim,a ubih se tražeći i to neretko činim...ovo je ponajbolja arhiva zdravorazumskih tekstova na srpskom i derivatima mu na mreži,a ovo sitnica,ako je jednostavna mnogo bi značila nama verni pratiocima. Znam da vas ne plaćamo,al ako nije vam problem...

Aleksandar Stevanović said...

Neformalne institucije su sve one koje nemaju utemljenje u vazecoj legislativi,ukljucuju sirok aspekt pocevsi od obicaja,tradicije, preko dominatnog morala, ostataka starih formalnih institucija itd... Za drustvo je bitno da kada se stvaraju formalne institucije one budu u skladu sa neformalnim ili da barem ne budu potpuno drugačije.

Marko Paunović said...

Milane, iznenadjujuce, ali Blogspot ne dopusta tu mogucnost. Teorijski, mobli bi da idemo kroz arhivu i rucno tagujemo svoje tekstove, ali mene licno mrzi, a verujem i ostale blogere. Ima preko 2500 postova, ko ce sa time da se zeza.

Search na nasem blogu ne radi dobro. Preporucujem da koristis Google, tako sto bi, nakon pojmova koje trazis, dodao i site:trzisnoresenje.blogspot.com

Ja obicno tako radim kada trazim neki stari post.

Anonymous said...

Aleksandre,

koje neformalne institucije postoje na prostoru apv (ili bilo kom drugom na Balkanu) a da datiraju iz vremena dvojne monarhije?

Aleksandar Stevanović said...

Recimo odnos prema javnoj svojini. U APV je to zapatila austrougarska, u ostatku Srbije taj odnos su gradili hajduci i turski upravnici odmetnuti od Istanbula. Konflikt je vidljiv na liniji precani vs. osma ofanziva.

S druge strane imas i odnos prema preduzetnistvu gde precani ne stoje bas najbolje.

U osnovi, ne treba institucije posmatrati usko, kao sto ljudi vole, tipa zgrada i u zgradi birokrate..

Anonymous said...

Слажем се ја да установа није зграда или службеник, не мора чак ни бити државна, може бити других облика али... опет мислим (а овде смо ипак на мање-више субјективном опажају) да је разлика између двојне и монархије након ње сразмерно мала а да је оно што је уследило након краљевине у толикој мери различито и разорно да је све што је остало може се наћи искључиво у траговима.

На пример.
Постојале су живе разноликости и у источним деловима Немачке, али пошто је иста најпре претрпела девастирајући ефекат једног системског "преобликовања" а потом и вишедеценијског другог, нико не посматра Источну Немачку у контексту неких регионалних целина већ искључиво као продукт пређашњих разарања јер је то нешто сасвим другачије од онога што је некада било.

Vladimir said...

Stav da je Austrougarska ostvarila uticaj na Vojvodinu je pogrešan. Najveći uticaj na Vojvodinu su imali komunisti. Kao i na sve nas ostale, uostalom. Proterivanje nekoliko stotina hiljada Nemaca Folksdojčera, a potom naseljavanje Srba dinarskog tipa bio je, jeste, i biće najbitniji događaj u novijoj istoriji Vojvodine. Pobogu, čitava sela po Vojvodini i dalje govore ijekavicom. Jedino što je ostalo od Austrougarske je arhitektura. Dakle, zgrade. Bez austrougarskih birokrata.
Stevanoviću, Vi zapravo govorite o kulturnom obrascu. Najbolji primer kulturnog obrasca koji se odnosi na osovinu društvo-država jeste Britanija. Britanija je svoje carstvo dobila pregalaštvom privatnih trgovačkih kompanija, i avanturistički nastrojenih pojedinaca. Britanija nema ustav. Britanske sudije su često sudile po nepisanim zakonima, koji su, pak, za razliku od pisanih, duboko uklesani u britanske duše.

P.S. Društvo ne postoji. :)

Aleksandar Stevanović said...

NE kazem je da dolazaki bandita na vlast nije ostavio veci uticaj. Medjutim taj uticaj je zajednicki za sve delove Srbije, tako da je jednako uticao na Vojvodinu i na Srbiju. Cak i kada dodate osmu ofanzivu extra u Vojvodini i dalje imate odredjenu razliku, koja je doduse pocela polako da vene, ali postoji i dalje.

Anonymous said...

Vladimire,

Švaba, Nemac i Folksdojčer označavaju različite ljude. Švaba je domicilan, Nemac je okupator a Folksdojčer je pristalica rajha koji živi izvan istog.

Nisu Švabe proterane uopšte. Muška populacija je, zahvaljujući Vodji, u najvećem delu svoj život završila na Istočnom frontu. Oni koji su preživeli se nisu ni vratili kućama.
Folksdojčeri su, zajedno sa svojim porodicama, izbegli sa vojskom pred Crvenom armijom.
A ostatak populacije je ostao kućama misleći da ih nikakvo zlo neće snaći, budući da zlo drugima nisu naneli. Od njih je samo deo emigrirao iz SFRJ, dok je većina skončala u 'radnim' logorima tipa Goli otok.

Vladimir said...

@Mad Max Manus

Mad, Max, i Manus označavaju različite ljude.
Mad je domicilan, Max je okupator, a Manus je pristalica rajha koji živi izvan istog.
Ja vama trojici predlažem da napravite jednu lepu debatu, okrugli sto. Pa se dogovorite kao ljudi, a posle toga otidjite na pivo.
Šta drugo da vam kažem.