Pages

18 April 2013

Jedna slika i posledice

Ako kliše da slika govori više od hiljadu reči igde vredi, onda je to ova slika:

Raznobojni "špageti" u sredini su individualni klimatski modeli IPCC, tj njihove projekcije porasta temperature, a crna linija prosek modela. Plave i crvene linije na dnu su stvarni temperaturni trendovi na planeti Zemlji od 1979 do danas, mereni putem satelita. Plava linija su podaci grupe sa Univerziteta Alabama,koju vode skeptici, John Christy i Roy Spencer, a crvena linija je Remote Rensing System iz Kalifornije koju vode "alarmisti", Frank Wentz and Carl Miers. I jedni i drugi koriste iste podatke samo primenjuju donekle različite metode analize tih podataka. Kao što vidite, razlike su minimalne, čak je pad temperature od 2000 na ovamo veći kod RSS. Nulta anomalija je prosek 1979-1983, a dalje temperature su definisane kao odstupanje (anomalije) od tog proseka. Umesto da poraste skoro jedan stepen, stvarni trend je jedva 0.3 stepena, tri puta manje od projektovanog, a negde od 1996-97 naovamo nema nikakvog trenda ili je negativan, zavisi koju godinu uzmete.

Glavni razlog za optimizam u pogledu cele te farse zvane klimatske promene je što priroda očigledno ne sarađuje i što je sve teže to prikriti. Sve češće se pojavljuju članci u mainstream medijima koji pokušavaju da objasne zašto je došlo do ove "pauze" u globalnom zagrevanju (podrazumeva se da će "od utorka" zagrevanje da se obnovi). Ubeđivati nekog da cene nafte i uglja treba da "skoče u nebo" kako se ranije izvoleo izraziti predsednik Obama, a da istovremeno skoro 20 godina nema nikakvog zagrevanja, a poslednjih 12 ili 13 svedočimo globalnom zahlađenju, nije baš najlakša stvar na svetu. Korišćenje poplava, oluja, suša ili, u najnovije vreme, čak i hladnoće kao alternativnih strašila, u nedostatku zagrevanja, ima svoje limite,i deluje mnogo manje uverljivo. Da bi ta propaganda upalila priroda mora da sarađuje makar minimalno, a ona, iz samo njoj znanih razloga, u ovom trenutku želi da se naruga alarmistima.
4 comments:

Vladimir said...

Plava planeta u zelenim okovima. :)

Navuhodonosor said...

Ista priča kao i Y2K problem, najobičnija prevara. I ne bi bilo loše da napišete nešto o bankrotsvu kompanije Solyndra.

elCoyote said...

New Discovery: NASA Study Proves Carbon Dioxide Cools Atmosphere
Globalno zagrevanje.
Globalno zahlađenje.
Globalno zagrevanje.
Globalno zahlađenje.
Zagrevanje!!! Neeeeee Zahlađenje.
Zagrevanje!! Zahlađenje!! Zagrevanje!!! Zagrevanje!!!! Zagrevanje!!!!! Zagrevanje!!!!!!
A može da bude i zahlađenje.

A da lepo mi vama smrtnicima lupimo Carbon Tax i da završimo sa ovom pričom

Nemanja said...

Izgleda da autoru nisu objasnili da je statistika poput voznje automobila gledajuci u retrovizor.. ukoliko vozite brzo lako mozete izleteti sa puta