Pages

06 March 2013

Ekonomske posledice Huga Čaveza

Venecuela i okolne zemlje (indeks 1999=100).

Rast društvenog proizvoda:

















Rast cena:















Grafici pozajmljeni odavde.

28 comments:

Vlada said...

Ali komentari naših ljudi na vesti o smrti!! Fascinantno. Nema ovde boljeg života, živimo baš onako kako smo zaslužili.

Nemanja said...

Jel to u Venecueli ozivela Filipsova kriva ili se to meni cini

Slika-Inflacija

Slika-Nezaposlenost

Source: MMF

ac-dc said...

Ne, to je samo komunizam sa stamparijom novca.

http://gregmankiw.blogspot.com/2010/10/pricing-in-venezuela.html

Navuhodonosor said...

Baš bzvz ako su jednu zemlju sa tolikim rezervama nafte prešišale neke druge zemlje koje uopšte nemaju naftu, ako ništa drugo bar je Gini koeficijent smanjen sa 0.50 na 0.39.

Filip Radulovic said...
This comment has been removed by the author.
Filip Radulovic said...

Moze li neko da objasni da li bi mozda drustveni proizvod po glavi stanovnika bio relevantniji pokazatelj? I ako ne, zasto ne? Hvala

Slaviša Tasić said...

Zato što ne poredimo zemlje međusobno po nivou GDP-a, nego po kretanju sopstvenih GDP-a u vremenu -- ovo su samo indeksi u vremenu, ne nivoi u dolarima.

Ne verujem inače ni da bi se per capita mnogo razlikovao. Možda ako je emigracija iz Venecuele veća to im podiže per capita gdp jer ga većim delom čini nafta pa se to onda deli na manje ljudi.

Filip Radulovic said...

Hvala Slavisa!

P.S. Per capita sam nasao ovde.

Nemanja said...

Nominalni GDP (current price) vs Realni GDP (constant price)

Srbija proizvodi 1kg banana godisnje, i cena 80din/kg, nominalna zarada 80din. Dodje zla vestica u NBS, Srbija I DALJE proizvodi 1kg banana godisnje, ali cena 140din/kg, nominalna zarada 140din.

Banana drzava nominalno bogatija sa 80din na 140din, a realno nepromenjenu kolicinu banana proizvodi. Lokalni bananameni nezadovoljni.

Savo said...

Iza ikone preminulog vodje, Čaveza.

Odolite socijalistickom ideopoklonstvu, pričama o dobrim namjerama političara negdje tamo daleko. Osim činjenica o ekonomskim problemima Venecuele ( http://marketmonetarist.files.wordpress.com/2013/03/latam-rgdp.jpg ) , evo i nekoliko informacijama o liku i djelu nedavno preminulog vladara.
O ljudima samo realno, ne o mrtvima sve najbolje.

Analitičari procjenjuju porodično bogatstvo Čavez-ovih na oko 2 milijarde dolara.

Criminal Justice International Associates (CJIA), firma za procjenu rizika i globalnu analizu na području kaznenog pravosuđa u Miamiju, u nedavnom izvještaju procjenjuje da je porodica Chávez Frías u Venezueli "skupila bogatstvo" slično onome braće Castro na Kubi.
Predsjednik CJIA, Brewer je dodao da Kuba prima oko 5 milijardi dolara godišnje iz venecuelanske riznice, naftnih pošiljki i drugih resursa.

"Vjerujemo da su BOLIVARIJANSKE organizovane kriminalne grupe unutar Čavezove uprave oduzele oko 100milijardi dolara od 1 trilijon dolara u naftnim prihodima PDVSA od 1999."
( http://newsfromvenezuela.tumblr.com/post/867542155/analyst-estimates-chavezs-family-fortune-at-around-2 )

Human Rights Watch: "Predsedavanje Hugo Chavez-a (1999-2013) bilo je obilježeno dramatičnom koncentracijom moći i otvorenim nepoštivanjem osnovnih ljudskih prava ...Čavez i njegovi sljedbenici ... preuzeli su kontrolu nad Vrhovnim sudom i potkopali su sposobnost novinara, branitelja ljudskih prava i drugih gradjana Venecuele da ostvare osnovna prava.

Do njegovog drugog punog mandata, koncentracija moći i erozija zaštite ljudskih prava dala je vlasti slobodne ruke da zastraši, cenzuriše i progoni gradjane koji su kritikovali predsjednika ili se protivili njegovom političkom programu."
( http://www.hrw.org/news/2013/03/05/venezuela-chavez-s-authoritarian-legacy )
http://www.nypost.com/p/news/opinion/opedcolumnists/chavez_grim_legacy_i5Es9gFA4HrCRJANYPTZkK


Navuhodonosor said...
This comment has been removed by the author.
Navuhodonosor said...

To su isto pisali i za Gadafija, te kako je njegovo bogatsko procenjeno na 70 milijardi dolara, te kako je on najbogatiji čovek na svetu, itd, blablabla truć... a za imovinu libijskog sovereign weath fonda su pisali da je to u stvari privatna svojina Gadafija i njegove porodice, dakle njegovo lično bogatsvo... ako se to tako gleda postavlja se pitanje kolika je vrednost ličnog bogatstva kraljevske porodice u Saudijskoj Arabiji? :) Ili kolike su vrednosti ličnih bogatstava kraljevskih porodica u nekim drugim "demokratijama" koje su saveznici SAD kao što su Katar, Kuvajt, Bahrein, Emirati? :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Sovereign_wealth_fund#Largest_sovereign_wealth_funds

Slaviša Tasić said...

Šta hoćeš da kažeš, da su SAD nedosledne ili da je Čavez pošten?

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

:)

Navuhodonosor said...

Hoću da kažem da je zapadna medijska propaganda jedna najobičnija lakrdija.

Na čelu liste najbogatijih diktatora nalazi se Bašar el Asad, predsednik Sirije sa procenom da poseduje 122 milijarde dolara, piše Blic.

Gadafijevi "teški" 150 mlrd. USD?

Putinov imetak vredi 40 milijardi dolara

:)))

Speaker said...

@Navuhodonosor
Nešto vam se grdno zamerio taj Zapad, a kao da su vam razne diktatorske životinje ipak pomalo drage srcu, biće iz nekih samoupravno-nostalgičnih razloga, :)) ali, bože moj, it's a free world, a ja sam ustvari hteo da vas pitam nešto sasvim drugo (što, međutim, možda takođe ima neke veze sa samoupravnom nostalgijom i intenzivnim egalitarističko-socijalističkim ispiranjem mozga u rodnom nam svinjcu od države i većem delu njegovog evropskog i evroazijskog okruženja :) ), povodom vašeg gornjeg posta: zašto mislite da je smanjivanje Gini indeksa sa 50 na 39 automatski dobra stvar za jednu državu? Ja bih, naprotiv, rekao da je Gini indeks 50 gotovo idealan, kao i da su, uopšteno govoreći, nešto strmiji Gini indeksi (sve dok ne odemo u faraonska preterivanja :) ), odnosno manje egalitarna i kompetitivnija društva daleko poželjnija sa tačke gledišta dinamične ekonomije, naravno, kada ta nejednakost nije rezultat monopola i represije, već prirodnih razlika među ljudima.

liberalizam said...

Pitanje za Marka Paunovića:
Pošto znam da radite u CLDS-u, a on je radio projekat "Radiofonsko predstavljanje liberalnih mislilaca", zanima me gde na netu mogu naći te snimke. Hvala

Navuhodonosor said...

Idealan Gini indeks je 50? Oooooo svašta!!!! U tom slučaju slažem se da je evropsko i evroazijsko okruženje naše države zaista daleko od tog "ideala".

Marko Paunović said...

librealizam,

Koliko znam, nema na netu, ali ima na CD-ovima. Posaljite mi mejl (mozete naci adresu kada kliknete na moje ime na glavnoj strani bloga), pa cemo se dogovoriti oko preuzimanja/kopiranja.

andreas breme said...

da li neko zna da ukratko objasni sta je to Gini indeks? i sta znaci kad je 50 a sta kada je manje ili vise? nemam vremena trenutno da pretrazujem :-)

Speaker said...

@Nabucco
To je bio argument? :)))) I, uzgred, da pojasnim, kada to kažem, mislim na post-tax Gini, jer je pre-tax Gini u većini razvijenih zemalja ionako blizu 50, a kako je tax = theft, onda je, naravno, idealna situacija kada je uticaj državnog reketa i finasiranja parazitske glasačke mašinerije na ekonomiju minimalan, to jest nepostojeći :))

Speaker said...

Andrease, bubo lenja, :) imate dobar izgovor samo ako ste trenutno negde u Himalajima ili džunglama Konga (mada, kako povremeno putujem po relativno pristojnim svetskim zabitima, a inače sam weboholičar i smartfonista sa, ove godine negde u aprilu ili maju, :) već desetogodišnjim iskustvom, :) mogu da kažem da je sve teže skloniti se od prokletih mobilnih operatera izvan Antarktika :) ), šta vas košta da ukucate Gini index ili Gini coefficient u neki pretraživač i dobijete sve informacije za par minuta, vi bar, koliko sam mogao da primetim, nemate jezičku barijeru :))

andreas breme said...

hahahaha, sta cu kad sam lenj malo, u pravu ste...:-)

imam dosta posla od jutros, evo prolete mi dan kao da je samo sat vremena proslo... nikako da ispeglam 2 nedelje nerada, ne znam sta cu pre, a klijenti su zahtevni :-) pa izbegavam sve sto moze da mi odvuce paznju, to mi je izgovor :-)

p.s. nemam jezicku barijeru, ali imam tehnolosku :-) nervira me sve sto je kompleksnije u tehnickom smislu, telefon sam jedva nasao neki jednostavan a dobar, lap top nikada ne nosim na odmor... ali vodim se onim niko nije savrsen :-)

p.s.2. a ovo za gini index ne znam sto komunisti i egalitaristi toliko daju na to. valjda je bitan uzrok bogatstva i kako ga je ko stekao a ne njegova sama raspodela... koja moze biti rezultat razlicitih stvari...

andreas breme said...

zavist valjda...

andreas breme said...

i projekcija...

Anonymous said...

Управо сам наишао на похвалу Чавезове владавине ...овде:
http://akarlin.com/2013/03/09/a-few-myths-about-chavezs-venezuela/
Прослеђујем је након летимичног читања, јер су ми аутори чланка и коментара добро познати по њиховој аналитичкој темељитости - и владању економетријом.

Filip Radulovic said...

Cekajte, u tekstu autor kaze kako je velika zavisnost ekonomije Venecuele od prodaje nafte samo rezultat velikog rasta njene cene u poslednjih 10ak godina, a sa druge strane velica veliki rast BDP po glavi stanovnika (koji ako ja ne gresim posto sam laik, mozemo da pripisemo istom tom rastu cena i kao sto je rekao Slavisa emigraciji, zar ne). Meni je zato autor teksta malo nelogican.

Na kraju, ja sam se eto trudio da poslednjih dana malo procitam i pogledam neke podatke kako bih stekao neki objektivan utisak o njegovoj vladavini, i na kraju mi ipak najvise znaci ono sto su mi rekli prijatelji iz Venecuele i okolnih zemalja. A svi se slazu da je Chavez naneo mnogo vise stete nego koristi.