Pages

27 February 2013

Zašto uvozimo pasulj?

B92 i Danas pitaju zašto Srbija uvozi pasulj iz Kine. Pasulj je, kaže se, prosta stvar, pa nema potrebe da ga uvozimo kad možemo i sami da ga pravimo.

Dragi novinari, kad sledeći put predložite da nešto prestanemo da uvozimo i počnemo sami da pravimo, kažite nam molim vas i umesto čega treba to da proizvodimo. Proizvodne mogućnosti zemlje su ograničene, u svakom trenutku one su to što jesu, pa ako kažete da Srbija treba da proizvodi pasulj, recite nam i šta treba da prestane da proizvodi da bi te resurse usmerila u proizvodnju pasulja.

Ako kažete da ne mora ništa da prestane, da treba jednostavno da proizvodi i jedno i drugo, time ste samo rekli da biste voleli da zemlja bude bogatija, da može da proizvodi duplo više stvari. To je trivijalan odovor, jer da privreda zna kako je moguće proizvoditi više od ovoga, već bi to radila. Na bilo kojem datom nivou produktivnosti, ako od privrede tražite da proizvodi više pasulja, morate joj reći i čega treba da proizvodi manje.

Drugim rečima, odgovor na vaše pitanje zašto Srbija uvozi pasulj je sledeći: zato što su srpski privrednici, u okviru datih proizvodnih mogućnosti, odlučili da proizvode nešto drugo. Na primer, softver.

9 comments:

Lighthouse said...

Mislim da je bolji savet - gospodo novinari, ako mislite da neko treba da proizvodi pasulj zato što ste vi tako pametni pa ste se prvi setili da u Srbiji treba proizvoditi a ne uvoziti pasulj, proizvodite ga sami, u svojoj bašti, na terasi ili zakupite za to staklenik, njivu, ili već gde se to radi. Ako ga niko ne proizvodi, ili ne proizvodi dovoljno, znači da ga se ne isplati, ili se ne isplati dovoljno, proizvoditi u Srbiji, nego je isplatnije u Srbiji praviti softver, ili fiću, ili brlju, ili živeti od milosti rođaka iz belog sveta, ili šta god vam padne na pamet, ali ne proizvoditi pasulj.

hasd said...

offtopic:
Slavisa, napomenuli ste u pethodnim raspravama da ste saradjivali u pravljenju ustava jedne zemlje.
Mene zanima kako bi izgledao cist libertarijanski ustav(po zelji libertarijanaca) , te da li postoji takav danas i da li postoji neka literatura koja se bavi tim pitanjem? Hvala unapred.

Marko Paunović said...

Po podacima zavoda za statistiku, 2011. godine je uvezeno 33 tone "Mahunastog povrca, svezeg ili rashladjenog" u vrednosti od celih 80 hiljada dolara. Tu, pored pasulja, ulazi i grasak. By the way, izvoz iste kategorije je bio 150 tona, u vrednosti od 100 hiljada dolara.

U odnosu na domacu proizvodnju i potrosnju, i uvoz i izvoz su zanemarljivi.

Slaviša Tasić said...

hasd,

ne znam za neki konkretan predlog ustava, ali klasična literatura za principe je Rothbard, posebno For a New Liberty.

Inače američki ustav je u početku bio vrlo blizak libertarijanskom. Ključni je bio amandman 10 koji kaže "sve što nije nabrojano ovde, država ne sme da radi." Mislim da bi to bio najvažniji princip jednog lib. ustava, da on nabroji samo šta država sme da radi. Sve ostalo se podrazumeva da ne sme.

Naravno, američki ustav se u praksi izvitoperio pa su to što država sme da radi tumačili do iznemoglosti, da je na kraju ispalo da sme skoro sve. U tom svetlu ne treba mnogo nade polagati ni u ustav, jer on na kraju MORA nekako da se tumači, tekst nikad nije jednoznačan. A kakvo će biti tumačenje na dugi rok zavisi od ukupne političke atmosfere i javnog mnjenja.

andreas breme said...

Mislim da su kapaciteti (rad, zemlja...) neiskorisceni - neuposleni u potpunosti, pa ne mora da dodje preorjentacije vec samo do uposljavanja kapaciteta.

Marko Paunović said...

breme,

Cak i da je to tacno, na osnovu cega se zakljucuje da neiskorisceni hektar i nezaposlenog radnika treba upotrebiti bas za proizvodnju pasulja? Sto ne jos 5 tona kukuruza?

zmau said...

kolko ja vidim, novinar B92 sasvim razumno objašnjava zašto je u poslednje vreme neisplativo gajiti pasulj

andreas breme said...

Marko,

nisam ni rekao da ih treba uposliti na proizvodnji pasulja, samo da je tako nesto moguce...

inace ne kupujem kineski pasulj, jer mi nekako vecina toga sto dolazi iz kine, narocito poljoprivredni proizvodi, ne uliva preterano poverenje... makar je verovatnoca da bude zagadjen nekim otrovima veca nego da je iz srbije ili neke bolje zemlje... hajde za tehnicku robu OK, ali pasulj i hranu iz kine kupovati...

ne kazem da je sto se toga tice u srbiji mnogo bolje, npr. kao onaj poljoprivredni kombinat u obrenovcu, blizu TE Nikola Tesla, gde prasina na te povrsine pada, a onaj retard cuckovic reklamira sirenje kombinata kao neki svoj buduci politicki cilj, ali ipak je cini mi se bolje...

tiki said...

treba uvozit novinare iz kine ,konkurencija je zdrava .