Pages

06 February 2013

Maverick

Neoznačeno tele koje se odvoji od krda i izgubi se naziva maverick. U politici Maverick je osoba koja formira svoje političke stavove nezavisno od grupe kojoj pripada. To je vrsta individualizma po kojoj je poznat John McCain, ameički senator i predsednički kandidat 2008, koji se za razliku od većine republikanaca zalagao za reformu finansiranja političkih kampanja, za povećanje broja trupa u Iraku i slično.

Političar koji u Srbiji najviše podseća na mavericka je Goran Ješić. On često neslaganje sa svojim partijskim kolegama iznosi u javnost, što pretpostavljam jako nervira stranačko rukovodstvo. Glasno je kritikovao Cvetkovićevu vladu i među prvima je podržao Djilasa za predsednika DS. Kada su ga kritikovali što stavove iznosi u javnost umesto na stranačkim organima, kako valjda statut DS nalaže, odbrusio je da su u pitanju pravila koja nisu dostojna demokratske stranke i da ne namerava da ih poštuje. Zalagao se za veću autonomiju Vojvodine nego što je DS prihvatio. Konačno, danas u Blicu je podržao SNS i URS projekat sa investicionim fondom Al Dahra koji za njegove partijske šefove Pajtića i Djilasa predstavlja protivzakonitu prodaju srpske zemlje.

Bez obzira da li se slažete sa Goranom Ješićem mora mu se odati priznanje da je možda i najprincipijelniji političar u Srbiji. Maverick. 

5 comments:

Madcap011 said...

Najsposobniji političar u močvari zvanoj Srbija! Uporedite Inđiju sa Zrenjaninom ili Nišom.

Anonymous said...

Lako je posmatrati političare tako iz daleka i onda nekom relativizacijom svih njih reći e ovaj nam treba ili ovaj je principijelan. Realnost je sasvim druga,pošto odlično poznajem Gorana mogu ga najprostije opisati kao odličnog menadžera i jako lošeg političara jer kao i cela DS nema nikakvu ideologiju i lutaju po njoj tražeći samo ono što njima odgovara,bilo kao ljudima bilo kao političarima,često toliko apsurdno menjajući stavove,čak i Goran,da je za bilo koga ko poznaje elementarne stvari svake bitne političke ideologije,jasno da oni ništa principijalno ne brane sem svog ličnog interesa(što je i jedna od osnovnih ideja liberalizma,ništa spec ali kad se u ovim popularizovanim demokradijama upotrebe te metode,onda ljudi sa pravom kažu pa nisi to pričao).
Ali i pored svih mana jedan od daleko najsposobnijih gradonačelnika,što i dana danas jeste,jer ovi bledi likovi koji su došli se čak i ne pitaju za izvršenje budžeta,ali ipak daleko od ideala liberalizma.
Ono što mene brine,ne samo kod njega nego kod cele DS kao sad nužnog stožera opozicije,je ta sličnost sa tehnokratskom revolucijom kojom je i Zlobica došao na vlast. On i oni su se preedstavljali kao sposobni menadžeri koji su zamenili KPJ komunjare okorele u ideologiji,ali to lutanje po ideologijama,iako neće biti ponovo ratova i onog ludila u političkom smislu ne može ništa dobro da donese. Sam Đilas je jednom prilikom rekao da kad je Tadić došao na čelu DS mu je bilo jako teško da prihvati DS kao levu stranku,a mi sad samo možemo da plačemo jer su se on i oni ugledali na one koji su im se sviđali a ne na ono što nama treba. Poslednji tekst profesorke Danice Popović u Pogledima u Politici mnogo bolje od mene to ilustruje.

Stanke said...

Nije baš bez ideologije. Veliki je levičar i obožavalac Huga Chaveza.
Evo kako smo se pre par meseci prozivali na Twitteru. Izašlo u novinama :).

http://www.danas.rs/danasrs/politika/jesicu_uzor_caves.56.html?news_id=249016

Ja sam ovaj Miloš Stanić

Anonymous said...

Ma levičar je dok traju izbori,da ti pobrojim samo koliko ima imovine pomislio bi da ti nabrajam imovinu od 1000 do 10 000 levičara :-)

Anonymous said...

То је онај који је прво довео у питање одлуку Усравног суда Србије, па сам Уставни суд, те на крају и Устав? И то је део извршне власти... који би у правној држави завршио или у затвору или без јавне функције.