Pages

12 February 2013

Jedna alternativna budućnost

Opis zemlje velikih umova i neviđene fukare. Opis jedne politčarke koju su mnogi u Srbiji baš pohvalili kada je iznosila predloge svoje imbecilne politike. Opis jedne alternativne budućnosti srbskih patrijota gde bi ekonomisti koji znaju kako se aktivno pomaže privreda i štiti standard imali nezamenljivu ulogu. Opis zemlje koja bi da ide mimo sveta. Opis zemlje gde fukara seiri i vodi državu.

19 comments:

liberalizam said...
This comment has been removed by the author.
liberalizam said...

Ma to su Rokafeler i Rotšild ubacili neprijateljske elemente u Argentinsku ekonomiju sto posto. Nemoguće je da jedna slobodoljubiva zemlja koja je najurila strane plaćenike i dovela svoje centralne planere ima takav kolaps ekonomije. Za prosperitet jedne zemlje su dovoljni ljudi patriote koji žele dobro svojoj zemlji. Sve ostalo je nevažno, a posebno znanje. Uostalom, dovoljne su samo dobre namere, jel da? Pa molim lepo, po tome bi trebalo da cvetaju već sada..

Navuhodonosor said...

Argentina je imala neverovatan ekonomski bum u toku zadnjih 10 godina:
GDP per capita (constant 2000 US$)

Aleksandar Stevanović said...

Osim sto verovatno laziraju podatke i pomalo se igraju obracunskim kursem. Zemlja sa takvim rastom bi bila raj, a ne predvorje pakla.

Pavle Mihajlović said...

I što će taj bum da prsne ko zvečka, kao i prethodna dva puta u poslednjih 35 godina

Leone said...

Ima li ko još neki link, da nije domaći i da nije Lew Rockwell? Po mogućstvu argentinski izvor?

Marko Paunović said...

Proverio sam MMF-ovu World Economic Outlook bazu podataka. Evo linka na podatke o kretanju BDP per kapita u dolarima u tekucim cenama od 1990. do danas.

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2012/02/weodata/weorept.aspx?sy=1990&ey=2012&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=213&s=NGDPDPC&grp=0&a=&pr.x=60&pr.y=14

Evo i podataka o BDP per capita u stalnim cenama, ali u lokalnoj valuti

http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2012/02/weodata/weorept.aspx?sy=1990&ey=2017&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=213&s=NGDPRPC&grp=0&a=&pr.x=108&pr.y=9

Sve u svemu, tesko je govoriti o nekom bumu, pre se radi o oporavku nakon sunovrata. Ako ga je uopste i bilo, imajuci na umu da su hapsili ekonomiste koji se nisu slagali sa zvanicnom procenom inflacije. :)

Slaviša Tasić said...

Svi su imali neverovatan bum u 2000-im, posebno izvoznici hrane i materijala. Dodaj uz to i oporavak posle bankrota, to objašnjava argentinski rast.

Desilo se da su 2000-ih, u dobrim godinama za ceo svet, na vlast zaseli sve neki populisti, Kiršner, Lula, Putin, pa su ni krivi ni dužni još ispali heroji.

Marko Paunović said...

Evo jednog odlicnog posta o Argentini

http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2013/02/05/cockamamie-schemes-cant-stop-argentinian-death-spiral/

Anonymous said...

Primer Argentine je ponajviše kritika kejnzijancima,to da se komunjare ponesu na krilima populizma je definicija njihovog poletanja,ali kejnzijanci su ti koji već godinama govore kako je eto slabljenje valute racionalan način ekonomskog oporavka. Da ne spominjemo opet one sulude mere o kojim ste već pisali na blogu,kako uvoznici BMVa moraju jednako da izvoze(verovatno krave) i kako se elementarna stvar poput podele rada u ovom ludilu dovodi do besmisla.
Sećam se i jednog dobrog posta,mada se ne sećam poente,mislim da je Slaviša pisao kako su pre 100+ godina USA i Argentina bile jednako perspektivne emigrantske destinacije,šta su sad postali tuga je preslaba reč za opisati

Navuhodonosor said...

Slaviša Tasić said...
"Svi su imali neverovatan bum u 2000-im"

To i jeste moja poenta, pogledajte ovu mapu, GDP per capita u najvećim gradovima u Argentini, Brazilu, Čileu, Meksiku, Rusiji, Mađarskoj, Češkoj, Poljskoj, Kini, Tajlandu, Saudijskoj Arabiji, Turskoj, Kini:
Global MetroMonitor
I evo nešto zanimljivo o valutnim krizama u Meksiku 1994, Indoneziji i Tajlandu 1997:
Crisis? Not If We Take a Long View (Development Impacts of Financial Crisis)
Takođe preporučujem da pogledate ovaj video:
Niall Ferguson: Shift of Economic power from West to East

elCoyote said...

@Leone
Gonzalo Lira

Anonymous said...

Što se tiče ,,buma svih" Mark Faber napominje to često,a kaže da je od 2000e do krize samo jedan oblik imovine imao pad-američki dolar.
Jasno je ko dan da je to sve posledica spuštanja referentne kamatne stope FEDa sa 6,5 na 1 posto...

Navuhodonosor said...

Ako je sve do referentne kamatne stope daj bre da NBS spusti istu na 1% pa da i Srbija doživi ekonomski bum...

Pavle Mihajlović said...

refernta kamata NBS je po mom mišljenju, sasvim spordan faktor jer je naša moentarna baza poal-pola u evrima. Pogotovo je nebitna kada se uzme u obzir to da naše kamate određuje kamata u Beču, Londonu i Frankfurtu pa se na to doda percipirani politički i drugi rizici zemlje. U prevodu, može NBS da se batrga do sutra ali u ovom kursu, referentna kamata pogađa uglavnom keš kredite i depozite po viđenju. Dugoročne kredite i investicije određuje količina štednje austrijskih penzionera koja ovde dođe da bi se investiralo :)

mileusna said...

Izgleda da BMW nije izvezao dovoljno pirinča :)

http://www.naslovi.net/2011-11-07/b92/kad-ce-bmw-da-izvozi-srpsko-voce/2935857

Filip Radulovic said...

Bas sam se juce vratio iz Buenos Airesa, bio u poseti prijatelju. Kada sam stigao tamo vec posle nekoliko dana neki sitni detalji su me podsecali na Srbiju devedesetih. Nista znacajno, npr. mleko u kesama ne secam se kada sam zadnji put video, sokovi iz kesica takodje, i tako neke sitnice koje niti sam vidjao u Srbiji niti bilo gde u Evropi od kako sam se odselio.
Najznacajnija mi je ipak kursna razlika, tj. prijatelju sam prodavao dolare po vecem kursu nego sto ih nudi bilo koja banka zvanicno. On je tako zamenio ustedjevinu u pezosima, koju inace ne moze da zameni i koja bi zbog inflacije propala, a ja dobio vise para. U free shopu na primer gde su cene u dolarima, zbog toga sam sve placao oko 20% manje.

Sve u svemu lepa zemlja, ali ekonomski za izbegavanje.

liberalizam said...

sveze vesti
http://blogs.the-american-interest.com/wrm/2013/02/15/argentina-stiffs-pensioners/

liberalizam said...

Ovo je previse vazna tema da bi bila svedena na jedan post. Bilo bi dobro kada bi bilo jos postova o Argentini i od drugih blogera.