Pages

30 January 2013

Vizionar

Đilas, dobro, predlaže fiksni kurs dinara. Ali:

1. Država mora da kroz nacionalnu strategiju prepozna poljoprivredu, prehrambenu industriju, energetiku, IT industriju... 

2. U prvoj fazi treba da se posvetimo jačanju industrija u kojima već danas imamo stručnu radnu snagu i dobar privredni rezultat. Za mene su to prehrambena industrija, poljoprivreda i IT sektor. U drugoj fazi subvencije treba da usmerimo u razvoj industrija koje su izvozno konkurentne, a koriste pre svega domaće sirovine i energiju.

3. Država treba da formira Razvojnu i izvoznu banku Srbije...

4. Neophodno je da kreiramo prostor za otvaranje novih državnih preduzeća... 
5. ... nove oblike javno-privatnog partnerstva...
9. Važno je da usvojimo poseban plan za ubrzan razvoj prvih 10 gradova u Srbiji...
10. Moramo da zabranimo dalju prodaju poljoprivrednog zemljišta...
12. Nužno je da restruktuiramo, osavremenimo i profesionalno ojačamo javna preduzeća...
13. Treba da usvojimo program "10.000 stručnjaka" kroz koji ćemo školovati uspešnu decu koja žele da rade za državu... Tako ćemo stvoriti stručnu bazu u državnoj upravi i javnim-državnim preduzećima.

Od oportunitetnih i korumpiranih mnogo su opasniji političari u zabludi. Đilas i ostali u DS-u izgleda da su zaista u dubokoj zabludi. Da su samo korumpirani, izneli bi jedan plan pa bi se posle predomislili, po Dinkićevom uvežbanom scenariju. Ali kada opoziciona stranka iznosi jedan ovakav plan posle poraza, za novi početak, to znači da je stvar mnogo gora od pokvarenosti i korumpiranosti. Oni, tragično, ništa ni ne shvataju.

26 comments:

arslan said...

Ne mogu da shvatim kako ovaj covek vodi uspesna preduzeca?! Nesto se puno oslanja na drzavu?

andrijapfc said...

Ne znam sta ste ocekivali od stranke koju je jos Djindjic uveo u SI (tada sam shvatio da nikako ne mogu da budem glasac DS), i od coveka koji se ponosi cinjenicom da je grad preuzeo i "spasio" PKB. Ako DS opet dodje na vlast, dobicemo Djilasove "uspesne" beogradske seme (i drzavno upravljanje preduzecima, i 13. penziju, i dodatke uciteljicama i vaspitacicama) na nivou cele drzave. Ceo taj deo politickog spektra je u tripu da Srbiji ne ide jer niko jos nije implementirao pravu socijaldemokratiju kako treba, a istu iluziju deli bar 50% glasaca...

Anonymous said...

Predlozi izgledaju kao refleksna reakcija na politička previranja u Vojvodini i Beogradu ... nego, pročitah poslednji pasus par puta ... jel to piše da je Dinkić korumpiran ili mi je vid zamagljen suzama radosnicama ?

Navuhodonosor said...

Ne bi bilo loše da napišete nešto o tome kako LDP vodi opštinu Novi Bečej, tamo su dobili 30% glasova, više nego bila koja druga stranka:
http://www.novibecej.rs/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=8&Itemid=92
Tu ima svega i svačega: raznih strategija, akcionih planova, tu je stategija održivog razvoja i strategija socijalne zaštite, tu su razni planovi kao npr. plan politike za mlade, stipednije za uspešne studente, podsticaji za razvoj malih i srednjih preduzeća, poljoprivrede, podsticaji za smanjenje nezaposlpenosti i za ravoj turizma, kulturno-zabavne manifestacije kao npr. Velikogospojinski dani,... itd.

Marko Paunović said...

Djilas prvo kaze:

"Da se jednom za sva vremena ograniči uticaj loše politike na državu, privredu i društvo."

A onda nabroji deset nacina na koje se uticaj politike na privredu i drustvo povecava. :)

Aleksandar Stevanović said...

Sreca pa nece biti u prilici da to implementira. Smesi im se kvota na jednoj cifri jer se u straci mrze jednako kao i pre partijskih izbora. To ipak ne znaci da ce neki drugi biti znacajno bolji.

Aleksandar Stevanović said...

@ Navuhodonosor

Btw, Misa Vrebalov koji je jedno cca 30% LDP u Vojvodini nije bas covek iz libertarijanske utopije, ali je korektan liberal medju politicarima za nase prilike. Moze on sigurno da se zalozi i za hard core agendu i da bude ispod cenzusa, ali ne vidim sta bi time dobili.Drugo, u koaliciji je, pa su neki kompromisi nuzni.Trece, lokal je umece moguceg, tu necete dobiti izbore ideologijom, nego mnogo prizemnijim i zivotnijim stvarima, na primer on ih je dobio imenom i prezimenom 2004.

Sve u svemu, od liberala teoreticara do liberala prakticara dug je put. Tako je mene poducio jedan nas liberal medju politicarima u jednoj svojoj posveti.

milf island said...

Sticajem okolnosti upoznat sam sa nacinom poslovanja doticnog. Znaci, u biznisu ga drzava ne gura, odnosno nema ni jednog klijenta koji u kapitalu ima drzavnog vlasnistva, cak je to i princip rada. E sada, sto je toliko porastao, izgleda imao je zicu za svoj biznis.
Ove njegove mi tacke djeluju na sledeci nacin: "odredio sam ciljnu grupu za svoju stranku, i objavio ideje koje ta ciljna grupa najvise preferira". Covjek je iz biznisa...
Znaci, sigurno je da mu ova mala zajednica nije target:)))

Sinisa said...

Ako Djilas nekim cudom pobedi na izborima, ne bi me cudilo da gledamo neke savremene kolhoze i sovhoze u Djilas varijanti, na nivou drzave. A mozda vec i gledamo...u Beogradu...u PKB, na primer.

Sinisa said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

milf island,
Možda nema klijente(mada mislim da rade sa Telekomom ne mogu tvrditi kao vi sa sigurnošću ali imam te informacija) ali kupuje od RTSa reklamni prostor. Ne trebaju nam insajderske informacije da skontamo da Tijanića i pored očigledne nesposobnosti niko ne dira već duži niz godina.
Ne sporim da je sposoban biznismen,ali ne može snaga ničijeg prinicipa da se suprotstavi tržištu,koje je u Srbiji u skoro svakom biznisu jako podržavljeno.

Nemanja said...

"Kao čovek koji je u politiku došao iz privrede"

Zasto lazni preduzetnici toliko naglasavaju svoj slabasni preduzetnicki duh? Mozda iz istih razloga sto zene lakog morala govore o postenju.

Ali, ako zanemarimo psihologiju obracanje Djitlera, htedoh reci Djilasa, pokazuje da on koketira sa populizmom. Glavni uzrok potrebe za populizmom je fenomen zarobljene drzave, gde ne postoji ekonomska sloboda gradjana.

Prokopijevicev cuveni primer sa stanarima zgrade, gde mi ne mozemo upravljati njihovim platama toliko dobro kao oni sami. Ali, kako ce upravljati, tj. bolje je reci cime ce oni upravljati ako plata nema?

Otud, resenje populizma je resenje hronicne nezaposlenosti.

Igor said...

Meni je najludje to sto od 15, vise od 10 predloga POVECAVA ulogu drzave u privredi. Ne ocekujem da Djilas citira Fridmana, ali ako je Slavisa u pravu, onda DS stvarno nije (samo) stranka lopova, vec i glupaka.

Igor said...

Aleksandre:

ne bih da Vam kvarim reputaciju ovde na blogu, ali da li je tacna informacija da ste usli u politicki savet jedne neimenovane politicke stranke?

Aleksandar Stevanović said...

To nije tajna vest, moji pokusaji da uticem na formulisanje politike na tom mestu nisu novijeg datuma. Videcemo da li ce biti vise efekata nego 2008. godine kada je deo Tr napisao najliberalniji ekonomski program ikada u Srbiji, a isti je bio deo predizbornog paketa..

YoKey said...

Aleksandre i ostali, da li znate ko je pisao ekonomski program Liberalnog Pokreta Srbije, možda malo i da prokomentarišete?

http://www.liberalnipokret.org/dokumenti/SLOBODNA_EKONOMIJA_-_ekonomski_program.pdf

Aleksandar Stevanović said...

Sve je to lepo, nema tu ništa za šta se ja ne bih založio, ali neće uraditi ništa. Dug je put do političke stranke koja ima članstvo, infrstrukturu, finansije, birače... Ne može se od spin-offa napraviti partija.Da budu NVO ili nekakva grupa za nešto to mogu.

Verovatno isto važi i za Novu stranku.

Politika je zeznut posao, posebno što je i skup. Mnogo je organizacionih i menadžerskih veština potrebno. To ide lako samo ako ti neko ko ima mnogo novca i interesa napravi stranku (tu mislim na ovaj deo teškog fizikalisanja i fund raisinga), ako je pravis odozdo, baš ide teško. Ja lično verujem u rad na promeni postojećih stranaka, pre nego u pravljenje novih. AKo se i nova stranka pravi, ona mora da se nasloni na neku već postojeću infrstrukturu.

hasd said...

yokey, pogledaj tekst u kome su oni besni na blic i borisa tadica sto su blatilo casno ime mila djukanovica. A kad malo bolje pogledas vidis da im na baneru/linku stoji stranica DPS. Mislim strasno.
Oni su taj program narucili cisto da bi im nesto stajalo na stranici.

hasd said...
This comment has been removed by the author.
hasd said...

Liberalizam i politicke stranke su nespojivi. One su suprotnost od onoga zasta se zalaze liberalizam.

YoKey said...

Da, video sam baner DPS na sajtu LPS, groteskno.
Nemam ja nikakvog razloga da se ložim na LPS, niti očekujem išta spektakularno od njih, samo me je interesovalo ko im je pisao ekonomski program, pošto je najliberalniji od svih aktuelnih stranačkih ekonomskih programa u Srbiji (ili se varam?), a napribližniji programu iz 2008. koji pominje Aleksandar.

Madcap011 said...

Srbiji je definitivno potrebno nešto novo, jer postojeća politička "infrastruktura" je toliko korumpirana i trula, da u njoj jednostavno ne vidim bilo kakav potencijal za neko pomeranje sa mrtve tačke. Drugi problem je taj što je većina građana Srbije ekonomski nepismena i ne shvata da moramo da budemo konkurentni ako želimo da nam bude bolje. To bi podrazumevalo reformu SVEGA, pre svega školstva, socijalnog i zdravstvenog osiguranja, zakona o radu, privatizacije javnih preduzeća, što niko sa instinktom za političko preživljavanje u Srbiji jednostavno neće da uradi, jer to bi bilo ravno zabijanju "srednje noge" u osinjak! :)

mileusna said...

Đilasov predlog fiksnog kursa je glupost - Ekonomista Stojan Stamenković

Vlajko said...
This comment has been removed by the author.
Vlajko said...
This comment has been removed by the author.