Pages

19 November 2012

Aluministička teorija inflacije


Poznata je stvar da je centralna banka nemoćna da se izbori sa inflacijom i da inflacija u Srbiji ima mnoštvo uzroka koji ni na koji način nisu u sferi rada centralne banke. Mnoga poznata imena domaće ekonomske scene su razvila značajan broj teorija inflacije, a neke od najpoznatijih su teorija monopola, teorija suše, teorija državne potrošnje, teorija budžetskog deficita, teorija platno-bilansnog deficita, a mnogi od njih su kombinovali ove faktore u svojim OEA. Dalje, vrlo često je isticano da ono što je visoka inflacija u svetu ili Evropi nije i u Srbiji, ali o tome u nekom drugom postu. Ovu harmoniju jedino bi povremeno kvario kolega Tasić nekakvim teorijama po kojima centralna banka može da utiče na inflaciju, što je s gnušanjem odbačeno u našim monetarnim krugovima i kuloarima.
Međutim, danas smo videli kako ne postoje samo teorije koje objašnjavaju inflaciju, nego i teorije koje objašnjavaju kako se preventivno odbraniti od inflacije. Aluministička teorija nam objašnjava da inflacije vrlo lako mogu da se dese ako stanovništvo percepira da su najniži apoeni kovanog novca napravljeni od nezadovoljavajućih metala. Da bi se Srbija odbranila od ove potencijalne pošasti žute kovanice će ostati takve, a ni slučajno neće poprimiti bakarnu boju ili postati lagani kao pero ako se naprave od aluminijuma. Ovo je tako vispreno i proaktivno dejstvo, jer se i sam sećam da je hiperinflacija počela kada je drastično opao kvalitet sitnih apoena i da hiperinflacija po pravilu počinje nekontrolisanom emisijom najmanjih apoena. Sada je već izvesno da je koren slabosti evro zone upravo u novčićima od 1, 2 i 5 evro centi koji nemaju odgovarajući kvalitet i ruše poverenje u evro. Na svu sreću Bugari još ne znaju šta im se sprema sa njihovim nekvalitetnim stotinkama, ali spasa im nema, basš kao ni Bosancima i Hercegovcima sa njihovim grotesknim pfeninzima.

2 comments:

liberalizam said...

Svi znaju da je inflacija elementarna nepogoda, koja ne bira ni vreme ni mesto zlocina. Niko nije zasticen od te misteriozne opake bolesti modernog sveta, i protiv nje nema leka. Gde ona udari tu trava ne nice. Ne zna se gde ce i kada udariti ali se pouzdano zna da, u Evropi, trenutno lebdi iznad Belorusije i da po svim pokazateljima namerava(ako vec nije) da se obrusi i na Srbiju.
Moje pitanje gospodji Tabakovic je :posto je centralna banka nemocna u svojoj herojskoj borbi sa azdahom inflacije, da li drugi drzavni organi trebaju preduzeti neke preventivne mere kao na primer postavljanje nasipa i brana na granici ka Madjarskoj i Rumuniji da bi se lakse pretrpeo taj jak severoistocni infatorni udar iz pravca Belorusije ili neko vakcinisanje stanovnistva(al da uveze Miskoviceva firma vakcine)? Ili mozda se ocekuje neki drugi pravac udara inflacije kao npr. kosava-inflacija ili jugo-inflacija, iz pravca Bugarske i Makedonije?

Milos said...

Sjajan post:)
Koga ne mrzi moze da pogleda celu prezentaciju, ima jos toga zanimljivog:)

http://www.nbs.rs/internet/latinica/90/ioi.html