Pages

09 November 2012

Još jedna posledica američkih izbora

U prethodnom postu Marko govori o odlukama nekoliko država da legalizuju marihuanu. To praktično znači da su pomenute države nulifikovale federalni zakon koji kriminalizuje marihuanu. Međutim, desilo se još nešto što mediji manje spominju jer nije tako šik i seksi, a to je nulifikacija Obamacarea u Alabami, Montani i Vajomingu.

Otvoreno pitanje je do koje mere će političke elite u tim državama pokušati da ignorišu ili izvrnu ove odluke. Ja se bojim da ni od legalizacije marihuane ni Obamacarea neće biti ništa, jer će odluke biti minirane od strane demokrata i republikanaca koji se neće usuditi da dovedu u pitanje princip federalne suprematije. John Beohner, šef republikanaca u Kongresu je već poslušno izjavio da je Obamacare "law of the land" i da je to završena priča. Do sada je jedino guverner Alabame najavio da bi mogao da ozbiljno primeni rezultate referenduma o Obamacareu, ali nisam mnogo siguran da će to biti njegova trajna pozicija.

Ovo je jedina stvar vredna pomena i vredna navijanja za u Americi: pokret na lokalnom nivou za nulifikaciju federalnih zakona. Zabava za mase zvana predsednički izbori je samo to: zabava za mase.

3 comments:

Anonymous said...

Ma ta nulifikacija je za seka perse,što se lepo ne raspadnu,tamo ima 50 i kusur država što to nije preče i brže rešenje za probleme centralizacije a jeste u Evropi...

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Možda sam ispao neozbiljan sa prvim pitanjem,ali sam zaista želeo tvoj odgovor na njega. Zašto je nulifikacija rešenje za svaku glupost svakoj USA državi a u Evropi je po definiciji rešenje separatizam