Pages

19 September 2012

Bebi PDV

Dugo se već priča o PDV-u na bebi opremu. Izgleda da će biti uveden povraćaj. Koriste se različiti argumenti za i protiv, ali skrećem pažnju na jedan argument za koji nisam video da se pominje.

Naime, već postoji program koji se zove "roditeljski dodatak". Pri rođenju prvog deteta, roditelji imaju pravo na oko 32.000 dinara, dok se za drugo, treće i četvrto dete dobija po oko 5, 10 i 13 hiljada dinara mesečno u periodu od dve godine.

Cela poenta roditeljskog dodatka je upravo da pokrije neke troškove roditeljima koji su vezani za rođenje i odgajanje deteta. Dakle, ako već postoji želja da se dodatno pomogne roditeljima, daleko bolji način bi bio korišćenje instrumenta koji već postoji (recimo, povećavanje roditeljskog dodatka za iznos koji odgovara plaćenom PDV-u na neku osnovnu bebi opremu), nego izmišljanje mehanizma koji ne samo da je loš i da stvara presedan, već na kraju neće ni pomoći roditeljima jer će procedura za povraćaj PDV-a biti toliko komplikovana da će samo mali broj ljudi prolaziti kroz golgotu prikupljanja dokaza o primanjima i vrednosti imovine (ko i kako će da procenjuje vrednost imovine, baš bih voleo da znam) i čekanja u redu u Poreskoj upravi da bi se ostvario povraćaj od par hiljada dinara. Da ne govorim o tome da mislim da Poreska uprava ipak treba u narednom periodu da se bavi malo bitnijim stvarima od pregleda fiskalnih računa i sabiranjem iznosa na njima

Kad smo već kod ove teme, voleo bih da mi neki genijalac iz organizacija koje su tražile ukidanje PDV-a na hranu za bebe objasni i zašto je kašica od šargarepe "hrana za bebe", a sirova šargarepa kupljena u Maxiju nije? Ja sam uvek mislio da je bolje spremati deci svežu hranu, ali ćemo sada podsticati prodaju konzervi. Verovatno će i Čokolino imati prednost nad Plazmom što kao Požarevljanin moram najoštrije da osudim. 

8 comments:

Dane said...

Odličan argument! Često se desi da neke jednostavne i zdravorazumske stvari ostanu van uvida kad se uplovi u komplikovani svet poreske politike :)

Vladimir said...

Ja to sve vidim kao morbidno mešanje države u lični život pojedinca. Onako, baš pravo socijalističko mešanje. Sa nacionalsocijalističkom primesom - što nas je više, to nam je bolje.
Država mi hrani i oblači dete, pere mu dupe, školuje ga, potom ga zaposli u nekom svom preduzeću. I na kraju se ja pitam - čije je moje dete? Da li je moje dete moje, ili je to pak dete nekog nepoznatog birokrate?

P.S. Ko ima ovakvu decu, ne mora da brine za svoju budućnost.

Stanke said...

"Verovatno će i Čokolino imati prednost nad Plazmom što kao Požarevljanin moram najoštrije da osudim. "

Uh, "kupujmo domaće"??? Baš liberalno. ;)

Pavle Mihajlović said...

Au Stanke al ti umeš da promašiš poentu... Al i ironiju... Pa to je strašno :)

Stanke said...

Priznajem, nisam primetio, izvinjavam se ako je bilo ironično.

Marko Paunović said...

Iskreno, tek sam se sad setio da je Cokolino Podravkin proizvod. :)

Poenta nije u distinkciji "domace vs strano", nego "hrana za bebe vs hrana za decu i odrasle". Kako povuci liniju?

Aleksandar Stevanović said...

Vrlo jednostavno, instalira se fiskalna kamera u kuhinju, pa ako si sargarepu pripremio i dao detetu, kopiju snimka prilazes uz fiskalni racun. Eh, da mozda da se stavi i fiskalna vagica da ne bude pola bebi, pola tati i mami.

Marko Paunović said...

Ali kamera mora da snima i ceo obrok, posto ko garantuje da necu ja da pojedem ostake od Cokolina ili Plazme(sto sam cesto zaista i radio).